Gluten and dairy free bundt cake

gluten and dairy free bundt cake food bandits
gluten and dairy free bundt cake
gluten and dairy free bundt cake

“If you’re growing slow, you’re still growing”

Als ik heel eerlijk ben hou ik nog meer van kitsch dan het wit en minimalisme. Ook in mijn huis kies voor ik lichte kleuren om vervolgens mezelf elke dag af te vragen waarom want ik heb drie huisdieren en ben zelf de koningin van het overal chocoladevlekken maken. Maar dan nu eindelijk mijn ware aard: eetbaar glitter. Als er ooit nog iets met tijgerprint komt dan is mijn werk hier op de blog compleet.

Voor de feestdagen hebben wij deze heerlijke en zachte chocolade tulband gemaakt. Met chocolade saus en nu de feestdagen zijn aangebroken kan iedereen wel wat glitter of vuurwerk gebruiken.

De cake is gluten en lactose vrij, voor vegan zie aantekening in receptomschrijving

Ingrediënten:

  • 500 g zelfrijzend glutenvrij bloem

  • 2 tl bakpoeder

  • 3 el cacaopoeder

  • flinke snuf zout

  • 120 g Becel Olijf plus extra om de vorm in te vetten

  • 4 ( vegan) eieren

  • 1 tl vanille extract

  • 300 g suiker

  • 375 ml amandelmelk

Chocoladesaus:

  • 50 g blue band margarine

  • 100 g pure chocolade

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de tulbandvorm goed in. Wij hebben gemerkt dat met een vorm die veel details heeft dat alleen vet het beste werkt. Anders kun je het nog bestrooien met wat extra cacao maar bij ons werkte zonder cacao of extra bloem beter.
Meng de bloem met de bakpoeder, cacao en zout. Klop in een andere kom de eieren los en voeg dan de Becel Olijf toe, vanille extract, suiker en amandelmelk. Bij het maken van een vegan versie werd de cake wat droog. Dit sowieso het risico van vegan én glutenvrij bakken. Je zoekt ook een middel wat bindt en meer smaak geeft. Als vegan optie zou ik de helft vegan poeder eieren doen en de andere helft appelmoes. Mocht je het nog meer willen laten binden dan kun je een eetlepel maïzena toevoegen. De cake wordt heerlijk maar wel wat droog. Voeg dan de natte ingrediënten toe aan de droge en meng dit tot een mooi, glad beslag. Giet in de vorm en bak de tulband gaar in 40-45 minuten. Laat een kwartier afkoelen voordat je hem stort. Als de tulband volledig is afgekoeld kun je de saus erover heen gieten. Deze maak je door margarine langzaam te laten smelten op een laag vuur. Als deze bijna is gesmolten voeg je de chocolade toe in kleine blokjes. Roer totdat dit goed is vermengd en het een saus vormt.

Giet dit over de tulband en vergeet de glitter niet!

  • Deze post is een samenwerking met Becel.

gluten and dairy free bundt cake

To be completely honest with you, I absolutely love kitsch. More so than I love white and minimalism. But even in my own home I go for light colours, only to then ask myself why I ever thought that was a good idea with three pets running around the house and me being the queen of getting chocolate stains absolutely everywhere. But now the time has finally come for me to finally use my one true love: edible glitter. If there is ever going to be a recipe that somehow requires tiger print in any way, I will have finally completed my life goal on this blog.

For the holidays we have created this wonderfully soft chocolate Bundt cake, complete with chocolate sauce. And now that the holidays are finally here, I think everyone can use a little bit of glitter or fireworks in their life.

This cake is gluten free and lactose free. For the vegan version, please note the extra directions in the recipe.

Ingredients:

  • 500 g self-rising gluten free flour

  • 2 tsp baking powder

  • 3 tbsp cocoa powder

  • Pinch of salt

  • 120 g Becel Olijf, plus a little extra to grease the tin

  • 4 (vegan) eggs

  • 1 tsp vanilla extract

  • 300 g sugar

  • 375 ml almond milk

Chocolate sauce:

  • 50 g blue band margarine

  • 100 g dark chocolate


Preheat the oven at 175 degrees and grease the Bundt tin. We have noticed that if you have a Bundt tin with lots of details, only using butter is your best option. If you’d prefer, you can always scatter some extra cocoa powder or extra flour over it as well, but in our case, it worked better without.

In a bowl, mix the flour, baking powder, cocoa powder and salt together. In a second bowl, beat the eggs and add the Becel Olijf, vanilla extract, sugar and almond milk. When making a vegan Bundt cake, we noticed the cake came out a little dry. This is a risk with all vegan and gluten free baking, but for a vegan version, you could use half the vegan eggs, and replace the second half with apple sauce. If you want to make the mixture to bind better, you can add in a teaspoon of cornflour too. The cake will taste great, but it may be a little dry.

Next, mix the wet and dry ingredients together and mix thoroughly to create a smooth mixture. Pour this into the tin and bake the Bundt cake for 40-45 minutes until done. Leave to cool for fifteen minutes before removing it from the tin. Once the Bundt cake has cooled off completely, you can pour the sauce over the top. Make the chocolate sauce by melting margarine on a low heat. Once it has almost completely melted, add in the chocolate in small pieces. Stir well until it has mixed properly to create a sauce. Pour this over the top of the Bundt cake and don’t forget to finish it off with too much festive edible glitter!


This post was created in cooperation with Becel.