Glutenvrij brood test

glutenvrij broodtest
glutenvrij broodtest

“Stay close to people who feel like sunlight”

Het werd tijd voor een nieuwe smaaktest. Na ijs, mayo en amandelmelk- waarbij de uitslag verwarrend werd want het zou havermelk moeten zijn- is het nu tijd voor: glutenvrij brood. En dat, lieve mensen, smaakt gewoon niet zo lekker. Ik heb zelf wat versies in mijn boeken staan, ik had een best goed kerstbrood. Het schijnt dat Cannelle et Vanille het antwoord heeft in haar kookboek en ik heb nog een zakje quinoa desem liggen wachten , maar het smaakt nooit echt naar brood. Dus zo af en toe neem ik de buikpijn voor lief en koop ik een echt goed brood maar dat is niet voor iedereen een optie. Dus wij testen een aantal kant en klaar glutenvrije broden voor je uit.

Het belangrijkste bij kant en klaar glutenvrij brood is dat je het roostert. Dan is het vaak nog best heel oke. En eigenlijk wordt alles heel oke met een dikke laag pindakaas dus dat moet je dan ook maar voor ogen houden. Plus het recept voor de meest goddelijke wentelteefjes wat ik hieronder ook gelijk maar even deel is echt ideaal voor droog brood en dat is een garantie bij glutenvrij brood.

Wij testen: Proceli, Cereal, Damhert, Liberaire en Schär.

1 Cereal meergranen: Wat wij lekker vonden aan dit brood is dat je echt zemelen en lijnzaad proeft waardoor je ook echt een meergranen idee krijgt. Dit geeft meer smaak en structuur aan het brood. Daarnaast is het ook ei vrij en niet zo heel erg zoet. Helaas bevat het wel palmolie

2 Op een gedeelde tweede plaats staan: Damhert en Liberaire brood. Het voordeel van Damhert is dat het geen ei en palmolie bevat maar de smaak is net wat minder en komt ook later op gang dan het Cereal brood. Liberaire brood is meer een toast. Als je dit in de oven hebt klaar gemaakt in plaats van de broodrooster smaakt het naar Melba. En dit brood leent zich ook perfect voor tost’s en aangezien tost’s life zijn -en het Liberaire brood ook nog eens biologisch is- deelt het een tweede plaats met Damhert.

3 Schär: het grote voordeel van Schär is dat het bijna overal te krijgen is. Zelfs in mijn kleine dorp (en ik woon echt in Sint Jesus Nowhere) is het verkrijgbaar. Deze meergranen versie bevat geen palmolie, ei of melk maar helaas wel honing. Daardoor is het brood niet vegan. Het brood is wat neutraler van smaak en verdient daarom een mooie, derde plek.

4 Proceli Tradicional Rustica: glutenvrij en lactose vrij en het bevat geen palmolie. Dit laatste is uiteraard een groot pluspunt maar ik moet zeggen dat het ook gelijk het laatste is. Dit brood is niet zo lekker. Het is heel erg zoet waardoor je niet elk hartig beleg zou kunnen gebruiken. Hij is daarom laatste geworden in onze smaaktest.

Wentelteefjes:

En het grote voordeel van droog brood is dat het ideaal is voor broodpudding of wentelteefjes. Je kunt natuurlijk een versie met ei maken maar als je wat plantaardige melk mengt met: rijstsiroop, vanille extract, snuf zout en kaneel kom je ook heel ver. Als je het brood aan beiden kanten hebt gedipt in dit mengsel leg je het daarna in wat amandelschilfers. Bak dan in wat kokosolie of vegan boter naar keuze. Laat even afkoelen en bestrooi vervolgens met wat poedersuiker. Geniet!

En heb jij nog een verzoek voor onze smaaktest? Laat dit vooral hieronder weten.