Amandelmelk koffieschuim test

Koffietest 1 Food Bandits.jpg

“Become more aware of what’s really worth your energy”

Aaaah dik koffieschuim met het liefst een goede espresso eronder. Maar wat als je nu geen koemelk drinkt en graag een plantaardig alternatief wilt? Wij testen de beste voor je uit.

Ten eerste is er een discussie wat nu milieuvriendelijker zou zijn: havermelk of amandelmelk. Uiteraard moeten amandelen van ver komen en zijn ze niet best voor het milieu omdat er bij de teelt veel water verbruikt wordt. Troost is dat de meeste amandel melkdranken- en ja ik noem het melk wat ook al niet mag want dat schijnt verwarrend te zijn. Dus lieve mensen: er bestaat waarschijnlijk niemand die om 6:00 opstaat om de amandelen te melken en ik heb het hier over een plantaardige drink. Maar de meeste pakken amandelmelk bevatten maar 2 %. Daarnaast is haver weer hoger in koolhydraten en vet.

Dan vinden we op veel verpakkingen de woorden: stabilisator en verdikkingsmiddel. Verdikkingsmiddel zorgt ervoor, zoals het woord al zegt, dat de vloeistof wat dikker wordt. Het wordt ook gebruikt in vaste stoffen en dan zorgt het voor meer elasticiteit. En met vloeistoffen spreken we van viscositeit. Bekende verdikkingsmiddelen zijn: johannes pitmeel en xanthaangom.

Een stabilisator zorgt ervoor dat het proces waardoor vloeistof zich scheidt van vet wordt vertraagd. Zo blijft het beter gemengd tijdens het transport en het bewaren van het product.

En hoe komt het nou dat melk schuimt? In melk zitten eiwitten die zijn opgerold tot bolletjes. Als je dit verwarmt dan ontrollen de bolletjes vormen zich tot touwtjes die samenklitten en waar je dan lucht in kan slaan. Het ligt aan de lengte en hoeveel van de eiwitten, naast de temperatuur aan of je schuim krijgt. En ook hoe de structuur van het schuim is.

De test:

Wij testten de volgende amandelmelk merken: Ecomil, Rude Health, Albert Heijn ongezoet, Bio plus ongezoet en als tegenhanger omdat havermelk beter zou schuimen: de oat barista van Alpro.
Wij hebben vooral gelet of de amandelmelken gaan schuimen, of dit ook blijft staan, de smaak en of het niet te zoet was. Ik vind namelijk zelf te zoete melk met koffie echt niet lekker. En alle melken zijn getest in de Severin melkopschuimer, een ideaal ding.

Wat ten eerste opvalt is dat alle producten, behalve Rude Health goed schuimen en lang blijven staan. Het maakt bijna niet uit of je de oat barista neemt of een amandelmelk. De oat barista (ingrediënten: water, haver 12%, agavevezel en water) schuimt wel het meest maar is ook erg zoet.

En dan nu de uitslag:

1 Ecomil, dit is gelijk ook de duurste van het stel- daarom snappen we het ook als je voor de nummer twee gaat- maar deze amandelmelk heeft de hoogste percentage amandel (6%) en is heerlijk in balans van smaak. Je proeft echt de amandel zonder dat het overheerst. Dit is een melk die je ook zonder koffie zou kunnen drinken.

2 Bio plus ongezoet (4 % amandel) deze heeft een sterke amandelgeur en hier moet je wel van houden maar hij smaakt erg lekker en is niet te zoet. Het schuim is wat compacter dan bij de andere merken maar het is lekker bij de koffie.

3 Albert Heijn, ongezoet, het is niet bekend hoeveel amandel hier inzit en ze maken gebruik van een amandelpasta. Ze hebben ook vitamine B 12 aan toegevoegd wat niet verkeerd is mocht je volledig vegetarisch of vegan eten. Deze amandelmelk is neutraler van smaak maar helaas niet biologisch. Dat zou het helemaal af maken.

4 Rude Health, is deels ook een rijstmelk en bevat maar 1 % amandelen. Volgens Rude Health zou het een heerlijke creamy feel moeten hebben maar ik ben echt geen fan. Het schuimt niet ( wordt trouwens ook nergens vermeldt dat dit wel zou moeten hoor) maar het wordt een warme, waterige drink. Heel jammer. Het product is wel biologisch.

En klik hier om meer te leren over duurzame koffie en thee. En hier om onze andere testen te lezen. Of meer leren over scheikunde? We hebben nu alle artikelen bij elkaar gezet. Klik hier.