Vegan and gf Cinnamon buns

vegan and gluten free cinnamon buns Food Bandits

“Even on your bad days, be kind”

Naast appeltaart is misschien wel het meest herfstige-gebak: kaneelbroodjes. Veel kaneel en kardmom en heerlijk zacht en zoet. Wij maakten een simpele versie die toch vegan én glutenvrij is. En ook nog eens met heerlijke margarine die je simpel in elke supermarkt kunt verkrijgen.

Vegan, glutenvrij, 8- 10 stuks.

Ingrediënten:

- 240 ml amandelmelk, of plantaardige melk naar keuze
- 60 g Becel margarine
- 1 zakje gedroogde gist, 7 g
- 400 g Schär mix B
- 60 g kokosbloesemsuiker
- 1 tl kardemom
- snuf zout

Vulling:

- 75 g Becel margarine
- 60 g kokosbloesemsuiker
- 2 tl kardemom
- 2 tl kaneel

Meng de amandelmelk met margarine en verwarm dit in een steelpannetje totdat het lauwwarm is en de margarine is gesmolten. Voeg dan de gist en suiker toe. Op deze manier activeer je de gist. Meng in een kom het meel met de kardemom en snuf zout. Voeg dan het gist mengsel toe en kneed het mengsel tot een mooi, samenhangend deeg. Omdat dit deeg geen gluten bevat hoef je het niet lang te kneden en ook maar één keer te laten rijzen. Kneed het deeg tot een bal en laat even rusten terwijl je verder gaat met de vulling.

Meng in een kom alle ingrediënten voor de vulling. Het moet een dikke, smeerbare créme vormen. Rol dan het deeg uit tot een plak van ongeveer 25 bij 30 cm. Smeer het margarine mengsel over de gehele plak. Snij het deeg in repen van ongeveer 3 cm breed en rol elke reep op tot een kaneelbroodje al kun je ook creatief zijn met bepaalde broodknopen, maar we hebben gemerkt dat wij daar geen geduld voor hebbeb. Althans ik, Suus, hoorde Johann aardig mopperen bij poging 16. Het is dus een rolletje geworden, maar wel een heel mooi rolletje. Leg de rol op een ingevette bakplaat of in een ingevette springvorm en dek deze dan af met een schone theedoek. Laat de kaneelbroodjes een uur rijzen.

Bak de kaneelbroodjes in een voorverwarmde oven van 200 graden. Bak de broodjes 5 minuten op 200 graden en draai dan de oven terug naar 180. Totale baktijd is 20-25 minuten. Laat de kaneelbroodjes afkoelen of riskeer een blaar en bijt in een heerlijk, warm kaneelbroodje. Geniet!

#Deze blogpost is in samenwerking met Becel.

PS. Wil je weten wat margarine nou eigenlijk is en hoe dit wordt gemaakt? Klik dan hier voor onze uitleg.

vegan and gluten free cinnamon buns Food Bandits

Aside from apple pie, the most autumn-y thing to bake are cinnamon buns. Lots of cinnamon and cardamom, wrapped in a delicious pastry that’s both soft and sweet. We created this simple version of it that is both vegan and gluten free! And yes, that’s definitely worth an applause, because that combination is rare. And on top of that, it also uses a great margarine that is readily available in your local supermarket.

This recipe is vegan and gluten free.

Serves 8.

Ingredients:

  • 240 ml almond milk, or any other plant-based milk

  • 60 g margarine

  • 1 sachet of dried yeast (7 g)

  • 400 g Schär mix B

  • 60 g coconut blossom sugar

  • 1 tsp cardamom

  • Pinch of salt

Filling:

  • 75 g margarine

  • 60 g coconut blossom sugar

  • 2 tsp cardamom

  • 2 tsp cinnamon


Mix the almond milk and margarine together and heat this in a saucepan on a medium heat until lukewarm and the margarine has melted. Next, add in the yeast and sugar. By doing this you will activate the yeast. In a separate bowl, mix the flour, cardamom and salt together. Then, add in the yeast mixture and knead to form a dough. Because this dough will not contain any gluten, you won’t have to knead it for long, and you only have to prove it once. Knead the dough into a ball and leave it to rest, while you work on the filling.

Mix all the ingredients for the filling together in a bowl to form a thick, spreadable crème. Then, roll out the dough into a square of about 25 by 30 cm. Spread the margarine paste over the entire slab, before cutting the dough into strips of about 3 cm in width. Roll each strip into a bun, or you can braid it if you’re feeling creative, although we did notice we didn’t really have the patience for this ourselves. Or rather, I, Suus, could hear Johann sulking pretty badly to himself at attempt number 16. So, we created a simple bun, but it is a nice bun! Lay the buns out onto a greased baking sheet or in a greased-up baking tin, and cover this with a clean tea towel. Leave the cinnamon buns to rise for one hour.

Bake the cinnamon buns in a preheated oven at 200 degrees Celsius for about 5 minutes, before reducing the temperature to 180 degrees. In total, leave your buns to bake for 20-15 minutes. Then, leave the buns to cool or risk burning your mouth and tongue, and enjoy this warm and wonderful cinnamon bun. Enjoy!


#this blogpost was created in cooperation with Becel.