Vegan mayo test

vegan mayo test

“There is power in whatever you give power”

Johann zijn bijnaam voor mij is: ‘Saus’ maar het had eigenlijk mayonaise moeten zijn. Ik hou heel erg veel van saus en ook nog eens een keer heel erg veel van patat. Ik kan wel doen alsof ik zeer culinair onderlegd zou zijn maar eerlijk gezegd is mijn grote favoriet: patat met mayonaise. Inmiddels doe ik het niet goed meer op reguliere patat dus eten we zeker één keer per week zoete aardappelfriet maar de mayonaise is gebleven.

Nu vind ik dat je niet hebt geleefd als je niet één keer eigengemaakte mayonaise hebt gegeten maar anders aten wij heel graag Ton’s mayo. Wel de ongezoete versie want waarom er altijd toch suiker in alles moet is mij een oprecht raadsel. Wij hebben een lange tijd volledig vegan gegeten (inmiddels niet meer maar de meeste dagen van de week nog steeds wel) en vind ik het belangrijk daar waar het kan plantaardige keuzes te maken. Niet alleen voor het welzijn voor de dieren maar ook de impact op het milieu.

Toen we een paar jaar geleden volledig vegan aten had je de keuze uit misschien twee vegan opties die beiden naast heel duur waren smaakten naar verzuurde zweetsok. Het was geen succes. Gelukkig springen nu ook grote bedrijven in op vegan producten en kunnen we “normale”vegan mayo eten. We testen er 4 voor je uit.

Remia Like Mayo: Je vindt in de supermarkt twee vegan opties van Remia en de like mayo heeft een groen label- waarschijnlijk om geitenwollen sokken-lovers zoals ik te trekken- en er staat op de verpakking dat het allergenenvrij is. En dat niet alleen: ook glutenvrij en minder suiker. De mayonaise wordt gemaakt op basis van zonnebloemolie ( 70%) terwijl zijn broertje wordt gemaakt op basis van raapolie.
smaak: Wij vonden deze mayonaise vol van smaak, zeker in vergelijking met zijn broertje maar die bevat ook de helft minder aan olie. Deze mayonaise is ook heerlijk lobbig.

Remia mayo lijn: Deze mayonaise is dus minder vet ( 35% raapolie) en bevat wel meer suiker. Maar mocht je calorieën tellen belangrijk vinden dan moet je deze hebben die 48 kcal bevat t.a.v. gemiddeld 94 kcal van de andere soorten.
smaak: Ik vind deze mayonaise het meeste lijken op de standaard mayonaise die je koopt in de supermarkt, het doet mij een beetje denken aan de knijpflessen saus die wij als kind wel eens op tafel hadden staan. Deze mayonaise smaakt wel het zoetst van allemaal.

Hellmann’s vegan dressing: Ze noemen het geen mayonaise om de discussie voor te zijn die natuurlijk bij meerdere vegan en vegetarische producten speelt namelijk dat de consument niet zou kunnen lezen dat hier geen eieren inzitten en oh jee stel je voor dat je een keer een burger eet waar geen dooie dieren inzitten. Heel vermoeiend als je het aan mij vraagt maar ze hebben een vegan dressing gemaakt die de duurste is van het stel en ook wordt gemaakt van raapzaadolie. Er staat geen percentage bij vermeldt.
smaak: er zit een lekker zuurtje in wat we niet proeven bij de andere opties, het is wel wat vlak van smaak.

Jean Bâton: Vermeldt ook op de verpakking dat het glutenvrij is en dat deze mayoniase het meeste zou lijken op de reguliere mayonaise. Ik zie dezelfde ingrediënten als bij de andere opties dus het zegt mij niet zoveel. Toch vind ik dit de lekkerste mayo.
smaak: dit smaakt het meest naar reguliere mayonaise en is echt lobbig en niet al te zoet, al mag het van mij nog iets minder zoet.

Al ben je met een groot gezin of eet je regelmatig mayonaise dan zou ik voor de remia mayo lijn gaan. Dit heeft echt een goede prijs/kwaliteit verhouding. Anders zou Jean Bâton mijn eerste keuze zijn. En wil je nog beter voor het milieu zorgen dan heeft Eko Plaza ook goede biologische opties.

En wij namen ook de zware taak op ons om vegan ijsjes te testen. Lees hier wat wij ervan vonden.