Sustainable coffee and tea

ice coffee.jpg

“Life happens, coffee helps”

Zoals je misschien weet zijn wij een groot fan van koffie en hebben we dan ook 788874 apparaten om koffie te zetten en heb ik er nog een paar op mijn wensenlijst staan. En hoewel ik vroeger alleen thee dronk als ik de griep had drink ik nu ook een aantal keer per week thee. Ik associeerde het met oude oma’s maar dat was totdat ik leerde dat er ook echt lekkere thee bestaat.

Maar hoe zit het nu met koffie en thee en duurzaamheid? Zijn er manieren om het milieu te ontzien?

En wat doe ik met mijn ochtend drankje? Nee dat is geen dubbele whiskey maar al jaren start ik mijn dag met: heet water, citroen, gember en kurkuma.

Hieronder mijn tips op een rij:

 • Gebruik een reusable koffiefilter. Wij hebben deze gekocht van Dille en Kamille. En hoewel het even wennen is om telkens je filter uit te spoelen werkt het wel. Ik vind hem zelf alleen geschikt voor de Mocca Master en niet voor een losse koffiehouder om slow coffee/drip mee te maken. Maar ik zag ook dat ze koffiefilter met houder verkochten.

 • Gebruik een thee ei of een theepot met ingebouwde filter en koop losse thee. Dit doen wij eigenlijk sindskort omdat ik deze glazen theepot zo mooi vind. Ik koop losse thee bij Leven zonder afval, vooral de avondthee is heerlijk en het werkt heel goed.

 • Neem een coffee cup mee . Of een thermos beker voor thee. Eigenlijk zo simpel maar misschien moet je even over de drempel heen om het te vragen. Maar het is voor een goed doel en wat kan jou het schelen wat een ander denkt? Ik gebruik voor de koffie een cup van Bodum en deze lekt niet en gaat ook al iets van 300 jaar mee.

 • Gebruik geen kant en klare koffie cups. Ondanks veel goede bedoelingen blijven deze cups belastend voor het milieu. Mocht je deze manier van koffie drinken niet willen opgeven dan kun je hervulbare cups kopen.

En wat te doen met de overgebleven citroenschillen:

 • Maak je eigen schoonmaakmiddel door citroenschillen en je kunt de schillen het beste bewaren in de vriezer, in een pot te doen en deze te vullen met witte wijnazijn. Vijf schillen in een gemiddelde pindakaaspot werkt heel goed. Laat deze pot twee weken staan en vul een plantenspuit met het vocht en vul deze aan met water. Zo heb je je eigen schoonmaakmiddel die ook nog eens heerlijk ruikt.

 • Rasp de citroen en bewaar dit ook in de vriezer. Heerlijk op een cheesecake of met wat zout op groenten stoofpotje.

 • Leg de uitgeknepen schillen in een kommetje in de koelkast om nare geurtjes te maskeren.

 • Laat de schillen twee weken in goede olijfolie weken, zeef dan de olie en je hebt citroen olie die je over salades en grill groenten kunt sprenkelen.

En heb jij nog goede tips voor koffie, thee of citroen?

En wil je gelijk meer weten over minder afval? Klik dan hier.

En we hebben nog meer fijne tips.

chemex coffee and nicecream Food Bandits

As most of you will know, we are self-proclaimed coffee addicts and have about 78874 different devices to make coffee with to match. I even have a couple more on my wish list. But I do have a couple of cups a tea a week as well. Some years ago, I only used to drink tea when I was ill, mostly because I always used to associate tea with old grandmothers, but that was before I discovered there was also tea that actually tasted good.

But what about sustainability? Are there ways to be more sustainable when it comes to your daily dose of caffeine?

And what about my morning drink? No, it’s not a double whiskey. In fact, for years now I’ve begun each day with a cup of hot water with some lemon juice, ground ginger and turmeric.

Below, my list of tips:

 • Use a reusable coffee filter. We use this one from Dille en Kamille. And although it does take some time getting used to rinsing your coffee filters after use, it does work! Personally, I do think they’re only suitable for the Mocca Master and not for the separate coffee filter holders that you use to make slow coffee. But I did see that they also sell the coffee filter including holder, so it’s all good.

 • Use a tea infuser or a teapot with a built-in filter and buy loose-leaf tea instead of teabags. We have started doing this only recently, because I loved this glass teapot so much. I buy my loose-leaf tea at Leven, which is zero waste, and I especially love their evening teas.

 • Get a reusable coffee mug. Or buy a thermo travel mug for your tea. It’s so simple and perhaps you only need a little push to actually ask the barista to use your mug, but it’s for a good cause, so what do you care what people think! For my coffee, I use this mug from Bodum. It doesn’t leak at all and will last you about 300 years with ease.

 • Don’t use coffee pods. Despite good intentions, these pods are actually bad for the environment. If you don’t want to give up this type of coffee, though, there are also refillable pods you can buy.Things to do with your leftover lemon peels:

 • Make your own homemade cleaning product by putting the peels in a jar and filling it with white wine vinegar. Putting five of them in your regular sized peanut butter jar will also work. Leave it for about two weeks, fill a water sprayer with it and add water until it’s completely full. Now you have your own cleaning product that also smells delicious. You can best keep the peels in the freezer.

 • Keep the zest of the lemons in the freezer and use it next time you’re making a delicious cheesecake. You can also use it with some salt in a veggie stew.

 • Put the squeezed lemons in a bowl in the fridge to get rid of nasty smells.

 • Let the lemon peels soak in some good quality olive oil for about two weeks. Then, sieve the oil and now you have lemon olive oil that you can use in salads or can scatter over some grilled veggies. Delicious!

And what about you? Do you have any tips for coffee and tea, or for what to do with leftover lemon peels? Let us know!