Banana bread series chocolate

banana bread vegan chocolate Food Bandits

“Can you remember who you were before the world told you who you should be?”

Toen we een recept deelden van onze bananenbrood series ( zie recept 1 hier en recept 2 via deze link) gaf iemand op Instagram aan dat haar favoriet kwam uit ons kookboek ‘Andere koek'. En eerlijk gezegd denk ik dat dit één van onze beste recepten is. De workshoptaart, ontbijt cake en wafels zijn andere fijne klassiekers maar deze is echt heel goed.

Dit is wel het laatste recept wat we delen uit ons boek want het is natuurlijk het leukst als je ons boek thuis hebt en daarnaast is er een ander hoop lekkers te vinden op onze blog. Maar in het kader: “we gaan op zoek naar de allerbeste bananenbrood”-dan hoort deze er zeker bij.

Vegan en glutenvrij, 1 brood

Ingrediënten

– 4 bananen, gepureerd

– 2 ei vervangers, poedervorm

– 60 g kokosbloesemsuiker

– 90 g olijfolie

– 1 tl vanille-extract

– snuf zout

– 70 g kikkererwtenmeel

– 70 g amandelmeel

– 70 g rijstbloem

– 1 tl bakpoeder

– 20 g rauwe cacaopoeder

– handje rauwe cacaonibs

– cakevorm

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met een vel bakpapier. Meng in een kom de bananen, de ei vervanger, de kokosbloesemsuiker, de olijfolie, het vanille-extract en het zout. Roer dit tot één geheel.

Meng in een andere kom de droge ingrediënten: het kikkererwtenmeel, amandelmeel, rijstmeel, bakpoeder en de cacao. Roer dit goed door elkaar en giet dan bij de natte ingrediënten. Klop dit tot een glad beslag en giet in de cakevorm.

Strooi er een handje rauwe cacaonibs overheen en bak de cake gaar in 40 minuten of totdat je er een saté-prikker schoon uit kunt halen. Het lastige gedeelte is het laten afkoelen van de cake voordat je een dikke plak mag afsnijden.


chocolate banana bread gf, df, vegan, Food Bandits

When we first shared a recipe for our banana bread series (click here for recipe 1 and here for recipe 2) someone on Instagram told us that her favourite recipe came from our cook book “Andere Koek”. And honestly, I do think that’s one of our best recipes. The workshop cake, breakfast cake and waffles are other great classics, but this one is actually really good!

This is the last recipe we will be sharing from our book, because of course it would be a lot nicer if you actually had our book at home (only available in Dutch), and there is also a lot of other great recipes on this blog. But within the framework of “let’s find the best recipe for banana bread”, this recipe just fits.

This recipe is vegan and gluten free. Makes 1 loaf.

Ingredients:

  • 4 bananas, mashed

  • 2 egg replacers (powdered)

  • 60 g coconut blossom sugar

  • 90 g olive oil

  • 1 tsp vanilla extract

  • Pinch of salt

  • 70 g chickpea flour

  • 70 g almond flour

  • 70 g rice flour

  • 1 tsp baking powder

  • 20 g raw cacao powder

  • Handful of raw cacao nibs

  • Cake tin

Preheat the oven at 180 degrees and line a cake tin with a sheet of baking paper. In a bowl, mix the bananas, egg replacers, coconut blossom sugar, olive oil, vanilla extract and salt together. Stir this until everything is thoroughly mixed together.

In a separate bowl, mix all the dry ingredients together: the chickpea flour, almond flour, rice flower, baking powder and cacao. Mix well and add this to the wet ingredients. Mix to create a smooth mixture and pour this into the cake tin.

Scatter some cacao nibs on top and bake the cake until done for about 40 minutes (you can also check if the cake is done using a wood skewer). The difficult part is leaving it to cool before you cut yourself a nice thick slice.