Banana bread series sunflower

banana bread series food bandits
banana bread sunflower food bandits 2.jpg

In onze zoektocht naar lekker bananenbrood hebben we al heel wat cakes gebakken. En ik moet zeggen dat hoewel bananenbrood het meest geschikt is om te bakken - want prak wat bananen en flikker wat meel in een kom en tadaaaa: je hebt bananenbrood - was niet elk recept even lekker. Ik zoek bananenbrood wat niet te zoet is, een beetje structuur heeft en vooral niet te droog is. Het mag best wat luxe zijn en ook met het idee dat je nog veel toppings aan zou kunnen toevoegen. Bij de derde poging was het raak. De bananenbrood met zonnebloempitten van Cannelle et Vanille. Sowieso is haar kookboek een aanwinst gebleken. Ik hou van haar styling en haar werk met het maken van goed glutenvrij brood is echt geweldig!

Nu deel ik haar recept voor heerlijk bananenbrood. Zij maakt er nog een notenboter bij maar zonder is deze cake ook heel erg lekker.

Een paar notities voordat we beginnen: Het beslag is vrij dun voor cake. Er zit ook niet veel meel in maar het maakt de cake heerlijk zacht en het houdt goed. Maar als je vaker iets van Food Bandits bakt dan weet je dat wij meestal voor een dik beslag gaan. Daarnaast blijft bananenbrood niet lang goed, of je moet er weet niet hoeveel suiker in doen maar dat is zonde en vaak onnodig. Bewaar de cake koel en eet hem zo snel mogelijk op. Tenslotte gebruikten wij de gevraagde hoeveelheid eieren voor dit recept maar je kunt ook poeder eieren van Orgran gebruiken. Eén poeder ei is één regulier ei.

Dit recept is gluten en lactose vrij. Voor 1 cake:

Ingrediënten:

  • 115 g extra vierge olijfolie

  • 4 rijpe bananen ( hoe rijper, hoe zoeter)

  • 150 g kokosbloesemsuiker

  • 3 eieren ( of ei vervanger)

  • 1 tl verse gember, fijngesneden en dit is een must

  • 2 tl vanille extract

  • 100 g amandelmeel

  • 105 g rijstbloem

  • 0.5 tl zout

  • 0.5 tl baking soda

  • 75 g zonnebloempitten ( plus wat extra als topping)

  • 1 cake bakvorm

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de cake vorm in met wat olijfolie. Wij bekleden dan de vorm ook altijd nog met bakpapier. Prak 3 van de 4 bananen fijn en voeg dan de olijfolie, suiker, eieren, gember en vanille toe en meng goed door elkaar. Meng in een andere kom de amandelmeel, rijstbloem en baking soda. Voeg daar het bananenmix aan toe en roer tot een glad beslag. Voeg dan als laatste de zonnebloempitten toe. Giet het beslag in de cake vorm en snijd de overgebleven banaan door de lengte en leg hierboven op. Bestrooi met wat zonnebloempitten en bak de cake in 50 minuten goudbruin. Laat de cake 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en vervolgens compleet laat afkoelen.

banana bread series food bandits

In our search for the best banana bread, we have tried quite a few different cakes already. And I have to admit that although banana bread is incredibly easy to make –you only have to mix some flour and bananas in a bowl and bam! you’re done – not every recipe is as good. I tend to look for recipes that aren’t too sweet, have some texture, and aren’t too dry. It can be fancy, and I like the idea that you can add your own toppings as well. On our third try, we struck gold: the banana bread with sunflower seeds by Cannelle et Vanille. Her cookbook has turned out to be quite a gem overall! I love her eye for styling and her work on how to bake gluten free bread is simply amazing.

This time I will share her recipe for a delicious banana bread. She also makes her own nut butter to go with it, but the cake is also great without it.

A few remarks before we get started: the batter is a little runny for cake. There isn’t a lot of flour that is used, but this makes the cake wonderfully soft and keeps it fresh for longer. But if you have baked something from Food Bandits before, you will know that we usually love batter that’s a bit thicker. On top of that, you can’t store banana bread for long anyway. That is, unless you add a bunch of sugar, but that’s just a waste and unnecessary. Store this cake in a cool place and eat it soon after baking. Lastly, we used the required eggs, but if you want, you can use Orgran’s powdered eggs. One powdered egg is the equivalent of one regular egg.

This recipe is gluten and lactose free. Makes 1 cake.

Ingredients:

  • 115 g extra virgin olive oil

  • 4 bananas (the riper, the better)

  • 150 g coconut blossom sugar

  • 3 eggs (or egg replacers)

  • 1 tsp fresh ginger, finely chopped (and this is a must!)

  • 2 tsp vanilla extract

  • 100 g almond flour

  • 105 g rice flour

  • ½ tsp salt

  • ½ tsp baking soda

  • 75 g sunflower seeds (plus a little extra as a topping)

  • 1 cake tin

Preheat the oven at 180 degrees Celsius and grease the cake tin with some olive oil. We also lined the tin with baking paper. Mash 3 out of 4 bananas in a bowl and add the olive oil, sugar, eggs, ginger and vanilla extract, mixing thoroughly. In another bowl, mix the almond flour, rice flour and baking soda together. Add the banana mix to this and stir to great a smooth batter. Finally, add the sunflower seeds.

Pour the batter into the cake tin. Cut the leftover banana lengthwise in half and lay the two halves on top of the cake. Scatter some sunflower seeds over it and bake the cake until golden brown in the oven for about 50 minutes. Leave the cake too cool for 15 minutes before removing it from the tin, and leave it to cool completely.