Banana bread series

bananabread series Food Bandits

“Keep taking time for yourself until you’re you again”

Het is een tijd geleden maar we zijn weer terug met Food Bandits. We gaan niet voluit zoals de vorige keer maar het verlangen naar bakken en delen ontstond weer. Johann stond weer elk weekend iets lekkers te maken en we hebben veel gepraat over een nieuwe workshop: online leren over vegan bakken. En als dat goed bevalt: over de scheikunde van het bakken. Maar de weekenden moesten weer weekenden worden. We hebben de afgelopen weken zo vaak gedacht: wat hebben we veel tijd over en ik heb nu gewoon wéér een boek uitgelezen. Dat gevoel waren we helemaal kwijt. We keken ook veel Pasta grannies en de meest heerlijke kookshows op Netflix en we wisten weer waarom we Food bandits waren begonnen. Wij praten en eten en we houden van delen. Dit komt samen hier op de blog.


En dan nu een nieuwe serie: de bananenbrood serie. Elk mens, zelfs het: “ik kan echt niet bakken mens”of het “pffff wat een gedoe toch in de keuken’” mens kan bananenbrood maken. Het is geschikt -of anders te maken- voor elke voedsel allergie of dieet wens . Oke dan niet als je allergisch bent voor bananen. Maar je pakt een kom en lepel, raakt wat stress kwijt als je bananen prakt en tadaaaa cake.


Voor één bananenbrood, vegan en glutenvrij:


Ingrediënten:

  • 70 g olijfolie

  • 3 bananen ( rond de 300 g)

  • 60 g kokosbloesemsuiker

  • 50 g amandelmelk

  • 1 tl vanille extract

  • 250 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel

  • snuf zout

  • 1/5 tl kaneel

  • 150 g noten/zaden mix naar keuze

  • 50 g cacao nibs

  • 1 banaan in lengte doorgesneden

  • springvorm, doorsnede 20 cm

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een springvorm met bakpapier. Meng in de blender of prak de bananen met een vork en roer alles goed door elkaar met een houten lepel: de olijfolie, bananen, kokosbloesemsuiker, amandelmelk en vanille extract. Meng in een andere kom het meel, zout, kaneel, notenmix en cacao nibs. Voeg dit toe aan het andere mengsel en roer door elkaar tot een stevig beslag. Schep dit in de springvorm en leg tenslotte een banaan, in de lengte doorgesneden op het beslag.

Bak de cake gaar in 40-50 minuten. Laat afkoelen en geniet.

De eerste in onze serie is een eigen recept maar de komende weken willen we weten wat jouw favoriete bananenbrood is en zullen we ook bananenbrood van onze favoriete bloggers maken. Bak je mee?


banana bread series Food Bandits

It has been a while, but we’re finally back with Food Bandits. We won’t be moving full steam ahead, like last time, but we really wanted to start baking again and share our new creations with you. Every weekend, Johann was cooking or baking something nice in our kitchen, and we were also talking about offering a new online workshop on vegan baking. And if that went well, perhaps another one about the chemistry of baking. But our weekends needed to become weekends again.

Over the past few weeks, we were constantly surprised by the amount of free time we ended up having, and talked about how I had finished yet another book. We had lost that feeling completely before we took our break. We also watched a lot of Pasta Grannies, and the most wonderful cooking shows on Netflix, which really made us realise why we had started Food Bandits in the first place. We talk, we eat, and we love to share that with others. That is what our blog is about.

And now, a new series: the banana bread series. Everyone, even the people who say they really can’t bake or that cooking is just a hassle, can make banana bread. It is suitable – or can be made to fit – any person’s diet, no matter your allergies or intolerances. Okay, except if you’re allergic for bananas. All you need to do is grab a bowl and a spoon, get rid of some of that built up tension as you mash your bananas, and tadaaaa! A cake!

Makes one loaf of bread. Vegan and gluten free:

Ingredients:

  • 70 g olive oil

  • 3 bananas (about 300 g)

  • 60 g coconut blossom sugar

  • 50 g almond milk

  • 1 tsp vanilla extract

  • 250 g gluten free self-rising baking flour

  • Pinch of salt

  • 1/5 tsp cinnamon

  • 150 g nuts/seeds-mix of choice

  • 50 g cacao nibs

  • 1 banana, cut once lengthwise

  • Cake tin, 20 cm in diameter

Preheat the oven at 175 degrees Celsius and line the cake tin with baking paper. Mix the three bananas in a food processor or mash them yourself using a fork, before stirring in the following ingredients with a wooden spoon: the olive oil, coconut blossom sugar, almond milk and the vanilla extract. In a separate bowl, mix the flour, salt, cinnamon, nut-mix and cacao nibs together. Add this to the banana mixture and mix thoroughly until a firm batter has been created. Scoop this into the cake tine and lay the two halves of the last banana on top.


Bake the cake for 40-50 minutes until done. Leave to cool and enjoy!


The first part of this new series is our own recipe, but in the coming weeks we also want to know what your favourite banana bread recipe is, and we will also be showcasing some recipes by our favourite bloggers. Will you bake with us?