Three tier chocolate cake

three tier chocolate cake vegan and gf - Food Bandits

“To do: live in the moment”

Voor een blog wat zich met name specialiseert in taarten en cakes zijn mijn verjaardagstaarten opvallend slecht. Er bestaat foto bewijs op Instagram waarbij we maar vuurwerk in een taart hebben gestoken omdat het zo verschrikkelijk was. De lemon meringue pie van vorig jaar heeft ons uiteindelijk een jaar gekost om wel goed te krijgen maar nu heb ik dan een taart (hoewel dit niet onze mooiste is en fotograferen in januari is gewoon stom) goed is! En lekker en fijn en: ik heb een verjaardagstaart.

Hij is drie lagen, met vegan boter crème en ook de gemalen pistachenoten bovenop zijn een must.

Vegan, glutenvrij, 6-8 personen

Ingrediënten:

  • 250 g amandelmeel

  • 100 g tapiocameel

  • 30 g kokosmeel

  • 200 g kokosbloesemsuiker

  • 2 tl baking soda

  • 1 tl zout

  • 125 g cacaopoeder

  • 4 eieren of 4 ei poeder vervangers, voor de vegan versie

  • 275 g kokosroom, uit blik

  • 160 g water

  • 85 g kokosboter/olie, gesmolten

  • 1 el appelazijn

  • 1 tl vanille extract

Glazuur:

  • 500 g margarine

  • 6 el cacaopoeder

  • 150 g poedersuiker

  • 1 tl vanille

Topping:

  • handvol fijngehakte noten

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet drie springvormen in met wat kokosolie/boter en bekleed ze eventueel met bakpapier. Wij gebruikten een springvorm van 24 cm waardoor de lagen wat dunner zijn maar je kunt ook een vorm van 20 cm gebruiken. Let dan wel op de baktijd. Die kan mogelijk anders zijn.

Meng in een kom alle droge ingrediënten en in een andere kom de natte ingrediënten. Voeg ze dan bij elkaar en meng ( je kunt het ook kort in de keukenmachine laten draaien, wij zijn heel blij met deze mooie van Kitchen Aid) tot een glad beslag. Verdeel het beslag over de drie vormen. Of als je maar één vorm hebt weeg dan het beslag af en bak de taart in drie keer. Een laag duurt ongeveer 20 minuten voordat het gaar is. Laat de taart volledig afkoelen en meng dan voor het glazuur de margarine, met cacao, poedersuiker en vanille. Besmeer alle tussenlagen en bovenop de taart met glazuur. Maak de taart af met fijngehakte noten (ook hiervoor is de keukenmachine een uitkomst) en je hebt niet eens vuurwerk nodig om deze taart te kunnen serveren.

# Deze post is een samenwerking met Kitchen Aid
Inspiratie voor dit recept vonden wij bij Downshiftology

Kitchen aid 4 Food Bandits.jpg

For a blog that specializes in pies and cakes, my birthday cakes are generally surprisingly bad. There’s photographic proof of this on Instagram, where we just ended up sticking some sparklers in the cake, because it was really just that terrible. In the end, it took us a whole year to improve last year’s lemon meringue cake. But now I do have one (although it’s not the prettiest thing and the bad January lighting doesn’t help matters either) that’s actually good! It tastes delicious and: I have a birthday cake!

This cake has three layers with vegan buttercream in between, and the crushed pistachio nuts on top are a real must!

This recipe is vegan, gluten free.

Serves 6-8

Ingredients:

  • 250 g almond flour

  • 100 g tapioca flour

  • 30 g coconut flour

  • 200 g coconut blossom sugar

  • 2 tsp baking soda

  • 1 tsp salt

  • 125 g cocoa powder

  • 4 eggs or 4 powdered egg replacers for a vegan version

  • 275 g coconut cream, from a tin

  • 160 g water

  • 85 g coconut butter/oil, melted

  • 1 tbsp apple vinegar

  • 1 tsp vanilla extract

Glazing:

  • 500 g margarine

  • 6 tbsp cocoa powder

  • 150 g powdered sugar

  • 1 tsp vanilla extract

Topping:

  • Handful of chopped nuts

Preheat the oven at 180 degrees and grease three cake tins with coconut butter or oil and line them with baking paper. We used a cake tin of 24 cm, which meant the layers were a bit thinner, but you could also use 20 cm ones. Do pay attention to the bake time. This can differ.

Mix all the dry ingredients together in a bowl. In another bowl, mix all the wet ingredients. Then, mix these together to create a smooth dough (you can use a food processor for this as well, we are in love with our gorgeous new one from Kitchen Aid). Divide the dough across the three tins. Or, if you have only one cake tin, divide the dough evenly into three pieces and bake each layer one at the time. One layer will take around 20 minutes until it’s cooked. Leave the cakes to cool completely, before making the glazing by mixing the margarine, cocoa, powdered sugar and vanilla together. Spread this between each of the layers as well as on the top. Finish it off with some finely chopped nuts (a food processor can save your life for this as well), and you actually don’t even need any fireworks to serve it!

# this post was created in cooperation with Kitchen Aid.

We got our inspiration for this recipe at Downshiftology.