Dark chocolate pie

dark chocolate pie gluten and dairy free
dark chocolate pie gluten and dairy free

“All the chocolate please”

Deze rijke chocolade taart is echt voor de liefhebber, een klein puntje, met wat room en een espresso maakt het helemaal af. Wat ik fijn vind aan deze taart is dat hoewel je kokosroom gebruikt je dit niet proeft. Met alle respect voor kokosroom, want onmisbaar in lactosevrij bakken, de smaak kan erg aanwezig zijn. Net zoals ik in het begin van onze vegan bak avonturen de dadels en cashewnoten op een gegeven moment heel, erg, zat was.

Wil je trouwens meer leren over het vervangen van lactose in recepten en de scheikunde hierachter? Lees dan Chemistry of baking, deel twee. En houdt ook zeker onze site in de gaten voor de online workshops.

Recept geïnspireerd door Downshiftology

Gluten en lactosevrij.

Ingrediënten:

Bodem:

  • 110 g amandelmeel

  • 30 g cacaopoeder

  • 3 el kokosboter/olie, gesmolten

  • 70 g rijstsiroop of siroop naar keuze

  • snuf zout

Vulling:

  • 1 blik kokosroom, 400 ml

  • 125 g pure chocolade, fijn gehakt

  • 2 eieren, losgeklopt

  • 75 g cacaopoeder

  • snuf zout

Springvorm, doorsnede 20 cm
Topping: cacaopoeder, mag ook poedersuiker en een lekkere klodder (lactosevrije) yoghurt of room

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de springvorm met bakpapier. Meng voor de bodem van de taart de ingrediënten in de keukenmachine en verdeel over de bodem van de springvorm. Druk deze goed aan en prik met een vok wat gaatjes in de bodem. Bak de bodem 10 minuten in de oven terwijl je verder gaat met de vulling. Zodra de bodem is gebakken laat je deze afkoelen.

Meng op een laag vuur de kokosroom met de chocolade, cacaopoeder en zout. Als de chocolade is gesmolten en alles een mooi geheel is geworden haal je de room van het vuur en laat je dit 10 minuten afkoelen. Voeg dan de eieren toe en roer goed door elkaar. Giet de vulling op de bodem en bak de taart 20 minuten in de oven. Laat de taart volledig afkoelen en plaats deze dan nog minimaal 1 uur in de koelkast.

Maak de taart af met wat extra cacao, poedersuiker, wat room en misschien wat heerlijk fruit erbij. Geniet.

Nog meer

Nog meer zin in chocoladetaart?

rich chocolate pie, gf and df, Food Bandits

This rich chocolate cake is really something for the chocolate cake ‘connoisseur.’ A small slice with some whipped cream and an espresso to finish it off would be perfect. What I love about this cake is that while you use coconut cream, you don’t actually taste the coconut. With all due respect to coconut cream (because it’s a necessity when it comes to dairy-free baking), the taste can be very overbearing. And you can get pretty sick of it after a while if you use it a lot, just as I got sick of the taste of dates and cashews when I first started baking vegan.

Do you want to know more about the ways in which you can replace dairy in recipes, and the chemistry behind it? You can read our post Chemistry of Baking, Part 2. And I would also keep an on our website for online workshops.

This recipe was inspired by Downshiftology This recipe is gluten and dairy free.

Ingredients:

Crust:

  • 110 g almond flour

  • 30 g cacao powder

  • 3 tbsp coconut butter/oil (melted)

  • 70 g rice syrup (or any other syrup of your choice)

  • Pinch of salt

Filling:

  • 1 can coconut cream (400 ml)

  • 125 g dark chocolate, chopped

  • 2 eggs (beaten)

  • 75 g cacao powder

  • Pinch of salt

Springform pan, 20 cm in diameter

Topping:

  • Cacao powder, but you can also use powdered sugar and a scoop of (dairy free) yoghurt or whipped cream

Preheat the oven at 175 degrees and line the springform pan with a sheet of baking paper. To make the crust, mix all the ingredients together in a food processor and scatter this across the bottom of the pan. Press down firmly and prick some air holes into it with a fork. Bake the crust for about 10 minutes in the oven, while you continue to make the filling. Once the crust is baked through, leave it to cool.

For the filling, mix the coconut cream, chocolate, cacao powder and salt together in a pan on a low heat. Once the chocolate has melted and everything has mixed together to create a smooth mixture, remove the cream from the heat and leave this to cool for 10 minutes. Then, stir in the eggs. Pour the filling into the crust and bake the cake for a further 20 minutes in the oven. Leave the cake to cool completely, before letting it rest in the fridge for another hour at least!

Decorate the cake with some cacao powder, powdered sugar, some whipped cream, and maybe even some fresh fruits! Enjoy!