Gooey vegan and gf chocolate cake

vegan and gluten free chocolate cake Food Bandits

“Have the courage to be disliked”

Stel je voor dat je een brownie, een chocolade taart en een Schwarzwälder kirsch torte in één hebt. En stel dat dit recept heel makkelijk is, glutenvrij en ook nog eens volledig plantaardig. Geen moeilijk gedoe maar alle ingrediënten te vinden in de plaatselijke supermarkt. Verdient dat geen standbeeld of op zijn minst een liedje speciaal geschreven en gezongen voor Food Bandits? Dat dacht ik al. Dus maak gauw deze taart en wees volledig gelukkig. Kun je daarna met een slijptol aan de slag voor ons standbeeld.

In veel van onze recepten werken we met kokosboter/olie. En veel van jullie gaven aan dat niet zo makkelijk te vinden. Daarom hebben wij i.s.m. Becel een recept ontwikkeld met de omega 3 olie blend. Deze blend bestaat uit: zonnebloemolie, koolzaad-en lijnzaadolie. Verder wordt er vitamine E aan toegevoegd en dat is alles. Plantaardig en gewoon te krijgen in je supermarkt. Wil je meer weten over de plantaardige producten van Becel en hoe dit wordt gemaakt en dus gelijk wat scheikunde-nerd-termen leren? ( Ik heb al eens eerder gezegd: als ik eerder wist dat scheikunde een taart is had ik vroeger tijdens de les beter opgelet) Klik dan hier voor onze vorige post waarin Johann uitlegt hoe dit nu werkt.

Recept is: vegan en glutenvrij, 6 personen.

Ingrediënten:

_ 85 g Becel classic blend omega 3
_ 50 g cacaopoeder
_ 125 g kokend water
_ 1 tl vanille extract
_ 150 g amandelmeel
_ 100 g rietsuiker
_ 3 vegan eieren, wij gebruikten de poederversie
_ 1 tl bakpoeder
_ Snuf zout
_ Springvorm 20 cm doorsnede

Topping:
_ 250 ml ( vegan) slagroom
_ kersen
_ geschaafde pure chocolade
_ poedersuiker ( is niet nodig qua zoetheid)

Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de springvorm in en bekleed hem met bakpapier. Maak de vegan eieren volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng in een kom de cacao, met water en vanille. Meng in een andere kom de amandelmeel, bakpoeder en snuf zout. En dan in een derde kom- ja sorry wel wat afwas- de vegan eieren met de omega 3 olie en suiker. Voeg daar de cacaomix aan toe en vervolgens de amandelmeel mix. Roer dit met een pollepel tot een mooi beslag. Zorg dat er wel lucht blijf in de vegan eieren, dus niet te enthousiast roeren maar totdat alles goed vermengd is. Giet het beslag in een kom en bak de taart gaar in 30-35 minuten. Laat volledig afkoelen voordat je de taart afmaakt met kersen, slagroom en nog meer chocolade. Geniet!

# Deze blogpost i.s.m. Becel.

Gooey vegan and gf chocolate cake Food Bandits

Imagine having a brownie, a chocolate cake, and a Schwartzwälder kirsch torte in one. And now imagine this also being incredibly easy to make, while also being gluten free and completely plantbased! No worrying about finding all the ingredients at your local supermarket. Doesn’t that deserve its own celebratory statue or at the very least its own song, written and performed for Food Bandits? That’s what I thought. So, get on making this cake and experience the pure joy this recipe can bring. After that, you can get started on making that statue.


In many of our recipes we work with coconut butter or oil. And a lot of you let us know this isn’t always easy to get. Which is why we, in cooperation with Becel, have created a recipe that uses Becel’s omega 3 oil blend. This blend consists of: sunflower oil, rapeseed oil and linseed oil. On top of that, vitamin E is added. That’s all it is! Both plantbased and easily obtainable in your local supermarket. Do you want to know more about Becel’s plant-based products, as well as learn how these are made and get a short crash course in chemistry nerd terms at the same time? (I have said before that if I had known that there was cake involved in chemistry, I would have paid a lot more attention in school). In that case, click here for our previous post, wherein Johann explains how plant-based, plantbased margarine is actually produced.


This recipe is vegan and gluten free.

Serves 6 people.

Ingredients:

 • 85 g Becel classic blend omega 3

 • 50 g cocoa powder

 • 125 g boiling water

 • 1 tsp vanilla extract

 • 150 g almond flour

 • 100 g cane sugar

 • 3 vegan eggs, we use the powder version

 • 1 tsp baking powder

 • Cake tin of 20 cm in diameter


Topping:

 • 250 ml (vegan) whipped cream

 • Cherries

 • Pure chocolate shavings

 • Powdered sugar (not necessary for the sweetness)


Preheat the oven at 170 degrees and grease the cake tin, before lining it with baking paper. Prepare the vegan eggs according to the instructions of the packaging. In a bowl, mix the cocoa powder with the water and vanilla extract. In a separate bowl, mix the almond flour, baking powder and a pinch of salt together. Then, in a third bowl (yes, I’m sorry for all the dishes you’re going to have clean after this) mix the vegan eggs together with the omega 3 oil and sugar. Then, add the cocoa mix to this and finally the almond flour mix. Stir with a large spoon to create a smooth mixture. Be careful not to beat all the air out of the vegan eggs, so don’t stir too enthusiastically, just enough to mix everything together. Pour the mixture into the cake tin and bake the cake for 30 to 35 minutes until done. Leave the cool completely, before decorating the cake with cherries, whipped cream and more chocolate. Enjoy!

# this post was made in cooperation with Becel.