Simple cake with orange

vegan and gf cake food bandits
vegan and gf cake Food Bandits

“When joy is a habit love is a reflex”

Ik kan wel weer een heel verhaal verzinnen maar zoveel maken we niet mee en op een dag zei Johann: ‘Ik heb zin in een amandel sinasappel cake’ en zo gezegd zo gedaan. De tweede versie van ons recept was nog beter en de structuur nog luchtiger dan op de foto. Dus versie twee staat hieronder. Geniet van deze cake.

Glutenvrij met vegan optie. 6 stukjes

Ingrediënten:

_ 150 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel
- 100 g amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 40 g rijstsiroop
- 190 ml amandelmelk
- rasp van 2 sinasappels en sap van 1 sinasappel
- 2 (vegan) eieren

_springvorm 20 cm

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de springvorm met bakpapier. Meng in een kom de amandelmeel, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en sinaasappelrasp. Meng in een andere kom de siroop, melk, sinasappelsap en eieren. Mocht je gewone eieren gebruiken dan is het handig om ze even apart los te kloppen en mocht je liever vegan eten gebruik dan de poeder eieren. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en roer goed door elkaar heen tot een glad beslag. Giet in de springvorm en bak de cake gaar in 30 -40 minuten. Heerlijk met wat gesmolten chocolade.

simple vegan and gluten free orange cake Food Bandits

I could try to come up with a whole story, but honestly, we don’t have such adventurous lives and one day Johann simply said: “today I want to bake an almond orange cake”. And then he did. The second version of this recipe was even better than the first and the consistency of the cake was a lot more airy than it was on the photo, which is why we decided to put the second version of this recipe up here for you to enjoy!

This recipe is gluten free and vegan.

Serves 6.

Ingredients:

  • 150 g gluten free self-rising flour

  • 100 g almond flour

  • 1 tsp baking powder

  • 40 g rice syrup

  • 190 ml almond milk

  • Zest of 2 oranges and the juice of 1

  • 2 (vegan) eggs

  • Cake tin of 20 cm in diameter


Preheat the oven at 175 degrees and line the tin with baking paper. In a bowl, mix the almond flour, self-rising flour, baking powder, and orange zest together. In a separate bowl, mix the syrup, milk, orange juice and eggs. If you’re using regular eggs, it might help to whisk them a bit beforehand, and if you do want to use vegan eggs, please use powdered eggs. Stir the wet ingredients into the dry mix and continue to stir thoroughly until a smooth mixture has formed. Pour the mixture into the cake tin bake until done for about 30-40 minutes. Serve with some melted chocolate to make it especially good