Vegans do it better chocolate cake

Ons doel is niet dat iedereen vegan zou moeten eten. Sterker nog ik, Suus, eet niet eens volledig vegan. Maar ons doel is met de blog, al bijna 10 jaar dat je makkelijk vegan en allergie vriendelijke recepten op tafel kunt zetten. Met een grote voorliefde voor taart willen we recepten maken die voor iedereen toegankelijk zijn maar bovenal lekker!

Maar nu komt dit recept voorbij en natuurlijk zijn er heerlijke chocoladetaarten met ei en melk maar deze taart is gewoon domweg goddelijk en daarbij vegan. We praten hier over luchtige chocolade cake met rasp van een sinaasappel, zachte chocolade mousse die je zelfs zonder taart het liefst in één keer op wil eten en dan maken we het af met een glanzende chocolade ganache met een zachte roomsmaak. Ditmaal moeten we toch echt concluderen: vegans, they do it better.

Laat daarnaast het woordje ‘zijden tofu’ je niet afschrikken. Veel tofu is vies, dat klopt want veel tofu soorten zijn niet van beste kwaliteit en veel tofu recepten zijn beroerd. Dan is inderdaad tofu zonde van je tijd. Maar zijden tofu is heerlijk in zoete recepten zoals deze. Ik vraag me af of er een goed kookboek bestaat over tofu, dit zou er zeker moeten komen.

Mijn lievelingsmerk tofu vind je via deze link, met een recept voor avondeten. En je hebt niet echt geleefd totdat je deze cheesecake hebt geproefd met zijden tofu. Overigens koop ik de zijden tofu bij Eko plaza.

Recept geïnspireerd door Project vegan baking

Vegan en glutenvrij, 8 personen

Ingrediënten:

  • Cake: 280 glutenvrij meel, wij gebruikten Dove’s farm

  • 150 g kristalsuiker

  • 35 g cacaopoeder

  • 1.5 tl baking soda

  • snuf zout

  • 200 ml plantaardige melk

  • 100 ml sinaasappelsap

  • 1 el azijn

  • 120 g olijfolie

  • 1 tl vanille extract

  • rasp van 1 sinaasappel

  • Mousse: 400 g zijden tofu

  • 400 g pure chocolade, in stukjes

  • 150 ml sinasappelsap

  • Ganache: 100 g pure chocolade

  • 100 g amandel room of andere vegan room

  • springvorm, 20 cm in doorsnede

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de springvorm met bakpapier. Verwarm kort de plantaardige melk voor de cake en voeg hier de azijn aan toe. Laat 10 minuten staan. Hiermee maak je de plantaardige karnemelk om de baking soda te activeren. In het kort: dit geeft lucht aan je cake dus niet overslaan. Meng dan alle droge cake ingrediënten in een kom en in een andere kom de natte ingrediënten. Voeg de natte aan de droge toe en meng goed door elkaar. Voeg dan de plantaardige karnemelk toe en meng tot een mooi beslag. Giet het beslag in de springvorm en bak de cake gaar in 40-45 minuten. Laat geheel afkoelen en snijd dan de cake overdwars door.

Voor de mousse meng je eerst de zijden tofu met sinaasappelsap in de keukenmachine. Smelt dan de chocolade en voeg toe aan de mousse. Laat draaien totdat het een glad geheel wordt. Leg de bodem van de cake terug op de springvorm en verdeel de mousse over de gehele cake. Plaats de cake dan de koelkast voor minimaal 1 uur maar het liefst 2. Plaats dan de bovenste laag cake erop en laat weer een uur in de koelkast rusten. Maak dan de ganache door de chocolade te verwarmen met de room op een laag vuur. Giet dan over de top van de cake. Zet dan nog een half uur terug in de koelkast en dan is het eindelijk tijd voor taart. Geniet.

Our aim with Food Bandits is to share some delicious cakes and pies, occasionally a dinner recipe - which is somehow always way more popular than cake recipes - and to provide allergen friendly options. Baking vegan and gluten free is not that difficult once you know the tips and tricks or in other words: the chemistry behind baking (also we have a whole series on the blog about that subject , bet you didn’t know in school that baking a pie is chemistry). Eating more plant based is the future but it doesn’t mean that vegan is always better..until this cake came along and now I can safely say: vegans? They do it better.

The cake is soft and airy with the zest of an orange, the mousse is soft and delicious and I secretly wish of to eat a big bowl of only chocolate mousse, and the ganache is shiny and creamy.

And don’t let the idea of using tofu stop you in any way to make this cake. Yes, a lot of tofu is disgusting and yes there are a lot awful tofu recipes out there ( is there a cook book about this subject? Because good tofu with a good recipe is amazing.) But in this instance the tofu brings a creamy, soft flavour to the cake.

Recipe is inspired by Project vegan baking.

Vegan and gluten free, serves 8

Ingredients:

  • cake: 280 g All-purpose gluten free flour, we used Dove’s farm

  • 150 g granulated sugar

  • 35 g cocoa powder

  • 1,5 tsp baking soda

  • ½ tsp salt

  • 200 ml plant based milk

  • 100 ml orange juice

  • 1 tbsp apple cider vinegar

  • 120 g olive oil

  • 1 tsp vanilla extract

  • zest of 1 orange

  • Mousse: 400 g silken tofu

  • 400 g dark chocolate, chopped,

  • 150 ml orange juice

  • Ganache: 100 g chocolate

  • 100 g almond or plant based cream

  • Baking tin: 20 cm in diameter

Preheat the oven at 180 degrees and line the baking tin with baking parchment. To make the cake warm the plant based milk and then take it of the stove. Add the apple cider vinegar and let it rest for 10 minutes. This is to make the plant based buttermilk and you need the acidity the activate the baking soda ( see chemistry folks, right here). Mix in a bowl the dry cake ingredients and in another bowl the wet cake ingredients and then mix the two together. Then add the plant based butter milk and stir until well combined. Pour the cake batter in the prepared baking tin and bake the cake for 40-45 minutes.

Leave completely to cool and then slice the cake horizontally. To make the mousse: add the tofu and orange juice in a food processor. Mix until smooth. Melt the chocolate and add to the tofu mousse and then mix again until the chocolate is fully incorporated. Leave one layer of the cake on the base of the baking tin. Evenly spread out the tofu chocolate mousse on top. Let it set for two hours in the fridge. Then place the other layer of cake on top, let it rest again for one hour in the fridge.

Then make the ganache by heating up the plant based cream, add the chocolate and take it of the stove. Let the chocolate melt completely and then add pour the ganache on top of the cake. Enjoy.

More in the mood for cheesecake? Click here.