Bakers and Fakers 1/5- Luchtige witte broodjes

Lieve Emmelou van de blog Bakers and Fakers is er niet meer. The meme queen, pinguïn liefhebber, Franse kaas fanaticus en grappigste persoon op aarde (ik schreef dit al jaren terug op mijn blog en ik blijf erbij) is overgegaan.
Ze was vrijgevig, zo attent en had ook de meest zwarte humor. Zo kon ik bij ons afscheid melden dat ze vast ook veel nadelen had maar dat ik ze nog niet eens had gezien. Zij vertelde mij dat ze als doel had om nog eens voorbij te komen als vleermuis. De leuke, niet de covid variant.
De laatste weken heb ik met mijn covid koortshoofd nog gezocht naar de ultieme meme om haar aan het lachen te krijgen maar zij stuurde hem naar mij: vertel je wel aan al je vage kennissen dat ik dat ben gegaan zodat ze een vrije dag kunnen nemen?
En dit lijkt mij een perfect plan. Lieve Emmelou is er niet meer, dus neem een dag vrij: eet een croissantje, drink een goede bak koffie, kijk naar pinguïn filmpjes of ga naar Artis én vertel iemand dat je degene lief hebt, zo vreselijk veel lief.
Naast al het moois wat ik van haar al heb gekregen mag ik een ode brengen aan haar recepten op de blog. We hebben afgesproken dat ik 5 beste recepten op Food Bandits zet en dat na verloop van tijd haar website zal verdwijnen. Maar haar beste werk? Die vind je in haar kookboek aka het meest aftandse kookboek in ons huis want we bakken er echt veel uit: Bakken zonder gluten.

Om te starten met witte broodjes. Als je niet tegen gluten kunt of zoals Emmelou de diagnose coeliakie had dan baal je vooral dat je geen brood meer kunt eten. Tenminste we hebben erg veel over croissantjes gepraat en ik weet dat zij ook behoorlijk hangry werd bij het gebrek aan granola en pistoletjes. Daarom begin ik met een klassieker: witte broodjes.

Daarnaast de tv of muziek tip! Dit is wat je ook cadeau hebt gekregen als je haar hebt gekend. En ik kreeg een dikke eyeroll omdat ik nog nooit bij Craft Amsterdam was geweest. Nadat ik online had besteld ( heel fijn want long covid plus ME plus reistijd vanuit Friesland naar de Pijp is niet echt heel fijn) kon ik nog wel bij haar melden dat ik graag een tattoo wil van hun kokosmakronen want die zijn oprecht uitmuntend!
Maar de tv tip waarbij ik wist: dit is vriendschap. Black Books. Aangezien ze al mijn favoriete Britse series kende en ik kon al mijn mod wolves en Dave Angel grappen maken kon zij mij verrassen met deze heerlijke serie. Je vindt hem nog terug op Youtube en eet er vooral een kokosmakroon bij.

Onder de foto het recept en blogpost van Emmelou.

Toen ik aan jullie vroeg welk glutenvrij recept jullie het allermeest missen kozen jullie massaal voor de glutenvrije witte broodjes. In mijn boek Bakken Zonder Gluten ging ik al op zoek naar een recept voor lekkere pistolets dus met dat recept in gedachten heb ik vandaag voor jullie het makkelijke recept voor deze heerlijke en vooral ook luchtige glutenvrije broodjes. Ik leg jullie stap voor stap uit hoe ik ze zo luchtig krijg en wat mijn geheime ingrediënt is.

Mijn ouders wonen sinds een tijdje in Duitsland en in het weekend zie je daar ’s ochtends een interessant tafereel. Bijna iedereen wandelt dan nog slaperig richting warme bakker om niet veel later met een grote zak warme kaiserbroodjes weer op huis aan te lopen. Voor de echte glutard een ware lijdensweg want de hele wijk ruikt dan naar versgebakken broodjes. #celiaclife

Ik moet bekennen dat ik meestal wel een zak kaiserbroodjes van Schär in mijn vriesvak heb verstopt voor dagen waarop ik zelf niet wil bakken. Die broodjes komen, wanneer ze net uit de oven komen, akelig dicht bij het echte werk dus als je geen bakwonder bent zeker een aanrader. Maar in mijn geval begint het dan toch al gauw te kriebelen want ik wil die broodjes liever helemaal zelf maken. “I’m pretty stubborn that way”

Met dit recept bak ik niet alleen witte bollen maar ook pistolets, kaiserbroodjes of gewoon een witbrood uit een broodvorm. Het brood is lekker luchtig met een mooie korst en je kunt ze makkelijk invriezen, kort afbakken in de oven en meteen op tafel. Dan zijn ze ook het allerlekkerst: nog een beetje warm. De melkpoeder is optioneel, maar ik heb gemerkt dat je door het toevoegen van melkpoeder precies die smaak krijgt die ik zo gewend was van het brood van vroeger. De roomboter mag je ook vervangen door een plantaardige variant.
Zijn jullie er klaar voor?

Ingrediënten:

  • 400 ml lauwwarm water

  • 10 gram gedroogde gist

  • 1 el witte fijne suiker

  • 40 g gesmolten roomboter (of plantaardige variant)

  • 400 g glutenvrije witte broodmix Schär mix B *extra voor tijdens het kneden

  • 1,5 el melkpoeder (optioneel)

  • 1 tl (bakkers)zout

Aanwijzingen:

  1. Los de gist samen met de suiker in een grote kom op in het lauwwarme water en laat minstens 5 minuten staan.

  2. Voeg de gesmolten roomboter toe aan het gistmengsel. Zeef de bloem en voeg hem samen met de overige ingrediënten toe. Laat het zout nooit direct met de gist in aanraking komen.

  3. Kneed het deeg nu goed door en laat minstens een uur afgedekt rijzen op een tochtvrije plek.
    Ik plaats het deeg ook vaak afgedekt in mijn oven op 40 graden. Zet er ook een bakje water bij.

  4. Stort het deeg na het rijzen op een met bloem bestoven werkblad en verdeel in 8 broodjes.

  5. Laat de broodjes nog een half uurtje afgedekt staan (eventueel weer in de oven of rijskast) en verwarm de oven voor op 240°C.

  6. Plaats ook tijdens het bakken een klein bakje water onder in de oven. Je wilt wat stoom creëren, zodat de broodjes een knapperige korst krijgen.

  7. Plaats de broodjes in het midden van de oven en draai de temperatuur meteen terug naar zo’n 180°C.

  8. Bak de broodjes ongeveer 25 minuten of tot ze goudbruin zijn en geniet!

 

Andere recepten van Bakers and Fakers:

We waren al langer fan en zijn al eerder aan de slag gegaan met haar werk. Vind hier haar recepten voor: