Vegan and GF Baguette

vegan and gluten free baguette Food Bandits
vegan and gluten free baguette Food Bandits

“Remember to save some for you”

Aaaah brood, het geen wat bij mij ‘gluten-envy’ veroorzaakt. Want het is werkelijk het enige wat ik mis. Ik zag al een steengoede glutenvrije bakkerij hadden in Berlijn en ik kijk uit naar het boek van Cannele et Vanille maar toen lag al het boek van Emmelou, van de glutenvrije blog Bakers and Fakers in de bus. Zij heeft een heel groot hoofstuk besteedt aan BROOD. Ook trouwens aan pizza en taart en pasta, koekjes en nog veel meer. Dit is hét boek voor als je glutenvrij wilt eten.

Wat ik ook leuk vond aan het boek is dat zij andere ingrediënten dan wij gebruikt zoals druivenpitmeel en chufameel. Het laatste zou een perfecte vervanger zijn voor amandelmeel. Want hoewel chufameel ook wel tijgernotenmeel wordt genoemd heeft het niets met noten te maken en zouden wij dit ter vervaning voor de notenmeel kunnen aanraden in onze recepten. Hoewel de producten in huis zijn gaan we eerst nog experimenteren en laten we je snel onze bevindingen weten.

Let wel dat als je dit boek koopt er veel gebruik wordt gemaakt van melkproducten. En omdat zowel Johann als ik dit niet goed verdragen hebben wij geïnspireerd door het recept van Emmelou een glutenvrije én vegan versie gemaakt.

Het brood is snel gemaakt en is het lekkerst als je het dezelfde dag eet. Maar de volgende dag met een bord soep om in te dopen is het ook nog prima te doen. Breng de (vegan) kaas plank maar hoor.

Voor drie stuks, glutenvrij en vegan.

Ingrediënten:

- 300 g glutenvrije broodmix, plus wat extra om het brood mee te bestuiven, wij gebruikten de mix van Schär, dit is een mix van rijst, linzen en mais meel
- 150 ml lauwwarm water
- 50 ml kokosroom, alleen het dikke roomgedeelte
- 50 g plantaardige boter
- 10 g gedroogde gist
- 1 el suiker
- een snuf zout

Voeg de gist aan het water en suiker toe en laat dit 5 minuten staan. Meng dan de overige ingrediënten toe met het zout als laatste. Zout kan het gist doden en mag worden toegevoegd als de rest van de ingrediënten goed zijn vermengd. Kneed dit beslag met je handen tot een mooi, samenhangend deeg. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en vorm het deeg tot drie broden. Dek deze af en laat de broden op een warme plek een uur lang rijzen.
Verwarm de oven voor op 230 graden en kerf de drie broden in met een mes. Bestrijk de broden heel licht met wat water en bestuif ze met wat broodmix. Bak de broden gaar in 20-25 minuten of totdat ze goubruin zijn. Laat afkoelen en geniet!

PS. Emmelou gebruikt 50 ml room , op kamertemperatuur en 50 g gesmolten boter. Ook smeert zij de broden in met melk voordat ze in de oven gaan. Haar baktijd is 30 tot 40 minuten maar bij ons werden ze toen te donker. Elke oven is uiteraard anders dus houdt de baktijd goed in de gaten.

vegan and gluten free baguette food bandits

Ahhhh, bread. The only thing that causes me to experience “gluten-envy”. I swear it’s the only thing I miss about not eating gluten. I saw that Berlin had this amazing gluten free bakery, and I’m desperately looking forward to Cannele et Vanille’s new book, but then I noticed that Emmelou’s (from the gluten free blog Bakers and Fakers) new book had appeared on my doormat. She has dedicated an entire chapter just to BREAD. The book also contains chapters on pizza and cake and pasta, as well as cookies and a whole lot more, by the way. This truly is THE book you have to buy if you want to eat gluten free.

What I also like about the book is that she uses different kinds of ingredients from ours here at Food Bandits, such as grape seed flour and tigernut flour. The latter would a great replacement for almond flour, because despite what the name might suggest, tigernut flour has nothing to do with nuts! So we could definitely recommend using it as a replacement for any of the nut-based flour that we might use in our recipes. Even though we have already bought all the ingredients we will need for her recipes ourselves, we will first have to do some experimenting ourselves, before we can share our findings with you.

However, do keep in mind when you decide to buy this book that Emmelou does make use of diary products in her recipes. And since neither of us here at Food Bandits react well to dairy, we have to create our own versions of Emmelou’s recipes and make it gluten free AND vegan ourselves.

This bread is fairly quick to make and tastes best if you eat it on the same day. But you can also have it the next day to soak in your soup. Bring in the (vegan) cheese platter!

Makes three loafs and is gluten free and vegan.

Ingredients:

- 300 g gluten free bread mix, plus a little extra to dust the bread with. We used the bread mix by Schär, this is a mixture of rice, lentl and corn flour
- 150 ml lukewarm water
- 50 ml coconut cream, but just the thick creamy bits
- 50 g plant-based butter
- 10 g dried yeast
- 1 tbsp sugar
- pinch of salt

Add the yeast to the water and the sugar, and leave this to rest for about 5 minutes. Then, mix in the other ingredients, but make sure to add the salt last. Salt can kill the yeast, and may only be added once all the other ingredients have been thoroughly mixed. Knead the dough with your hands to create a nice, coherent mass. Line a baking tray with a sheet of baking paper and shape the dough into three loafs of bread. Cover these with a towel and leave them to rise in a warm place for about an hour.

Preheat the oven at 230 degrees Celsius and cut slashes across the top of the three loafs. Lightly coat the loafs with a little water and dust them off with some of the leftover bread mix. Bake the loafs in the oven for 20 to 25 minutes until they’ve coloured golden. Leave to cool and enjoy!

Ps. Emmelou uses 50 ml of cream at room temperature and 50 g of melted butter. She also coats the loafs in milk rather than water before popping them into the oven. Her baking time is stated to be 30 to 40 minutes, but for us the loafs had already become too dark at that point. Of course, every oven is different so keep that in mind when baking your loafs of vegan, gluten free bread.