Silken tofu cheesecake

vegan silky cheesecake food bandits
vegan silky cheesecake food bandits

“Whatever makes you weird is probably your greatest asset”

Ik kreeg een bericht van Suus van Puur Suzanne dat ze nu echt de allerlekkerste vegan cheesecake aller tijden had gevonden. Zoals het echte foodbloggers betaamt had zij er een eigen twist aan gegeven maar ze stuurde mij het origineel toe zodat ik zelf creatief kon zijn. Ik maakte eerst het origineel en ik was eigenlijk al verkocht. Suus en ook deze Suus hebben gelijk: dit is de allerlekkerste vegan cheesecake aller tijden. Romig en met een vleugje citroen, de koekbodem en het luchtige van de vegan cheese…deze taart is af.

Uiteraard moest er ook een eigen twist komen en dat deden wij door er rabarber compote bij te serveren.
Recept van Goop

Vegan en glutenvrij 6-8 personen

Ingrediënten:

_ 150 g amandelmeel
_ snuf zeezout
_ 3 el kokosboter/olie, gesmolten
- 2 el rijstsiroop of siroop naar keuze

vulling:

_ 400 g zijdetofu, uitgelekt
_ 100 amandelmeel
_ 10 el rijstsiroop of siroop naar keuze
_ 1 el lichte miso
_ 20 g arrowroot
_ snuf zout
_ 2 tl vanille extract
_ rasp van 1 biologische citroen

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier. Meng de ingrediënten voor de bodem en druk deze goed aan over de gehele bodem van de springvorm. Bak de bodem in 10 á 15 minuten gaar en laat volledig afkoelen.

Voor de vulling meng je de tofu met overige ingrediënten in de keukenmachine en laat je deze net zolang draaien totdat het een egale en romige consistentie heeft. Giet de vulling in de springvorm en bak dan de taart af in het midden van een oven in een waterbad. Dit doe je door de onderkant van de springvorm heel goed in te pakken in plastic- en aluminumfolie en plaats de vorm dan in een ovenschaal of braadslee. Zet dit in de oven giet er 5 cm kokend water bij. Dit waterbad zorgt ervoor dat je cheesecake extra luchtig wordt. Bak de cheesecake gaar in een uur of todat de bovenkant lichtgoud buin is. Haal het direct uit het waterbad en laat volledig afkoelen.

Voor de rabarbercompote: Snijd 4 stengels rabarber in kleine stukjes en gooi deze in een steelpan. Doe er een klein scheutje water bij en zet op een laag vuur. Zodra de rabarber zacht begint te worden voeg je twee eetlepels siroop toe naar jouw keuze. Je kunt er eventueel ook wat vanille of rozenwater bij doen. Laat de rabarber pruttelen en schep deze regelmatig om totdat je een zachte, dikke compote hebt. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Ook lekker met yoghurt en fruit voor het ontbijt.

silken tofy cheesecake food bandits

Not that long ago, I got a message from Suus from Puur Suzanne, who told me she had finally found the recipe for the best vegan cheesecake of all time. As any serious food blogger should, she put her own twist on it and also sent me the original recipe, so I could be creative with it as well. First, I followed the original recipe to try it out for myself, and honestly, I sold from the very first bite. Suus wasn’t lying: this is the best vegan cheesecake of all time. Creamy, with just a hint of lemon, and a nice crunchy crust and airy vegan cheese. It is simply perfect.

Of course, I had to make my own version of this recipe, so we decided to serve it with some rhubarb compote.

Original recipe by Goop.

This recipe is vegan and gluten free.

Serves 6-8 people.

Ingredients:

 • 150 g almond flour

 • Pinch of salt

 • 3 tbsp coconut butter/oil, melted

 • 2 tbsp rice syrup or any other syrup of choice

Filling:

 • 400 g silken tofu, drained

 • 100 g almond flour

 • 10 tbsp rice syrup or any syrup of choice

 • 1 tbsp white miso

 • 20 g arrowroot

 • Pinch of salt

 • 2 tbsp vanilla extract

 • Zest of 1 organic lemon

Preheat the oven at 175 degrees Celsius and line a cake tin of 20 cm with baking paper. Mix the ingredients for the crust together in a bowl and spread it evenly across the bottom of the cake tin, pressing down firmly to keep the crust from crumbling once baked. Bake the crust for 10 to 15 minutes until done and leave to cool.

To make the filling, mix the tofu with the other ingredients in a food processor and leave it churning until a smooth, creamy mixture has formed. Pour the filling into the cake tin and place the cake in the middle of the oven in a water bath. You can do this by wrapping the bottom of the cake tin in plastic and aluminium foil, before placing the tin in a large roasting pan and pouring hot water into the roasting tin to a depth of 5 cm. The water bath is there to make sure your cheesecake will be nice and airy once baked. Bake the cheesecake in the middle of the oven for an hour until the top has gained a light brown colour. Remove the tin from the water bath and leave the cake to cool.

To make the rhubarb compote: cut 4 rhubarb stalks into small pieces and throw them into a saucepan. Add a splash of water and heat the pan over low heat. Once the rhubarb has grown soft, add two tablespoons of syrup. You can also add some extra vanilla extract or rose water. Leave the rhubarb to slowly cook and stir regularly, until it has transformed into a soft, thick compote. Leave it to cool and serve with a slice of cheesecake, before storing what is left in the fridge. This rhubarb compote is also great with some fruit and yoghurt for breakfast.