Sesame banana bread

sesame tahini banana bread

In onze zoektocht naar de lekkerste bananenbrood hebben we dit keer een heerlijk brood met zwart sesamzaad en mag ik je van harte aanraden om hiervan een dikke plak te nemen met tahin en honing (of rijstsiroop voor de vegan versie?) Ik weet zeker dat je dit brood vaker zult maken.

En voor nog meer: oh er is covid dus we bakken bananenbrood, the banana bread series:

Vegan (optie), glutenvrij

Ingrediënten:

  • 2 bananen

  • 1 ei of 1 x poeder ei vervanger

  • 50 g kokosbloesemsuiker

  • 1 tl vanille extract

  • snuf zout

  • 1 tl azijn

  • 1 tl baking soda

  • 50 g amandelmeel

  • 130 g zelfrijzend glutenvrij bakmeel

  • 70 g kokosolie, gesmolten

  • 20 gzwart sesamzaad plus extra voor topping

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm goed in. Meng in een kom of keukenmachine de; bananen, ei, suiker, vanille, zout, azijn en baking soda. Als dit goed is vermengd voeg je de overige ingrediënten toe. Roer alles goed door elkaar en giet het beslag in de cakevorm. Bak het bananenbrood gaar in 30-35 minuten. Laat even afkoelen en haal na 10 minuten uit de vorm. Sprinkel er wat extra sesamzaad overheen en eet een dikke plak met tahin en honing. Geniet.

sesame banana bread vegan and gf

In our quest for the best banana bread we have a black sesame banana bread. And may I suggest that you eat this bread smothered in tahini and honey ( or rice syrup for the vegan version)? And since covid brings out the urge to bake banana bread. I present you the banana bread series. See all of my favorite recipes below:

Vegan (option) and gluten free

Ingredients:

  • 2 bananas

  • 1 egg or 1 powdered egg replacement

  • 50 g coconut blossom sugar

  • 1 tsp vanilla extract

  • pinch of salt

  • 1 tsp vinegar

  • 1 tsp baking soda

  • 50 g almond flour

  • 130 g self raising gluten free flour

  • 70 g coconut oil, melted

  • 20 g black sesame seed plus extra for topping

Preheat the oven at 175 degrees and grease a baking tin. Mix in a bowl or food processor; bananas, egg, sugar, vanilla, salt, vinegar and baking soda. Mix until well combined. Then add the flours, oil and sesame seed. Stir until well combined, then pour the batter into the cake tin. Bake the bread in 30-35 minutes. Leave to cool for 10 minutes and then remove the bread from the tin and sprinkle some extra black sesame seed on top of the bread. Enjoy.