Banana bread series walnut

walnut banana bread gf and vegan Food Bandits
walnut banana bread gf and vegan Food Bandits

“You can’t pour out what you haven’t poured in

Het werd weer eens tijd voor bananenbrood. Hoe kan een baksel zo makkelijk, rustgevend en lekker zijn? Ik denk dat we met deze versie weer een hele goede te pakken hebben. Het blijft simpel en goed te doen voor het ‘ik kan niet bakken’- mens en je hebt een heerlijk brood om te delen of om een paar dagen van te genieten.

Dit keer haalde we de inspiratie bij Baked the blog. Wij maakten er een glutenvrije versie van en we hebben ook geen chocolade aan toegevoegd. De cake is al zoet genoeg zonder en ik had zojuist de laatste chocolade opgegeten. Vooral dat laatste was de motivatie maar goed hij bleek ook heerlijk zonder te zijn…

Glutenvrij en vegan

Ingrediënten:

  • 100 g amandelmeel

  • 100 g rijstmeel

  • 100 g glutenvrij zelfrijzend meel, wij gebruikte Dove’s farm

  • 3 rijpe bananen, geprakt

  • 80 ml olijfolie

  • 80 g kokosbloesemsuiker

  • 60 ml plantaardige melk, wij gebruikte amandelmelk

  • 1 tl vanille extract

  • 1 tl citroensap, of gebruik azijn, dit om de baking soda te activeren, lees hier waarom

  • 1.5 tl kaneel

  • 1 tl kardemom

  • 1 tl gember

  • 1 tl bakpoeder

  • 0.5 tl baking soda

  • snuf zout

  • 125 g walnoten, fijn gehakt

  • cakevorm

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de cakevorm met bakpapier. Even een eco tip tussendoor: Leven zonder afval verkoopt nu bakpapier wat wél in de gft bak mag. Scheelt toch weer voor het milieu. Prak de bananen fijn en meng deze met de olijfolie, suiker, melk, vanille extract en citroensap. Meng goed door elkaar. Voeg dan de meelsoorten toe en vervolgens de: kruiden, bakpoeder, baking soda en zout. Roer door elkaar totdat het goed is gemengd. Voeg dan als laatste de walnoten toe. Meng en giet het beslag in de cakevorm. Bak de cake gaar in het midden van de oven in 50 á 60 minuten of totdat je er een saté-prikker schoon uit kunt halen. Laat de cake een kwartier afkoelen in de vorm en vervolgens volledig op een rek. De cake is drie dagen houdbaar en heel erg lekker (ook zonder chocolade).

Meer bananenbrood?

banana bread series vegan and gf Food Bandits

It’s once again time for banana bread. Truly, how can a recipe be so easy, relaxing and delicious at the same time? I think we once again did well with this one. It’s still simple and definitely doable for all the “I can’t bake” people out there. It’s the perfect bread to share with friends or family, or to enjoy for a few days by yourself.

This time we got our inspiration from Baked The Blog. We created a gluten free version of it and we also left out the chocolate. The cake is sweet enough on its own, and I had just finished our last bar of chocolate. Okay, that last was the main motivation for that choice, but it turned out the banana bread was just as good without it!

This recipe is gluten free and vegan.
Ingredients:

  • 100 g almond flour

  • 100 g rice flour

  • 100 g gluten free self-raising flour (we used Dove’s Farm)

  • 3 ripe bananas (mashed)

  • 80 ml olive oil

  • 80 g coconut blossom sugar

  • 60 ml plant-based milk, we used almond milk

  • 1 tsp vanilla extract

  • 1 tsp lemon juice, or use vinegar to activate the baking soda (read here why)

  • 1.5 tsp cinnamon

  • 1 tsp cardamom

  • 1 tsp ginger

  • 1 tsp baking powder

  • 0.5 tsp baking soda

  • Pinch of salt

  • 125 g walnuts, finely chopped

  • Cake tin

Preheat the oven at 180 degrees Celsius and line the cake tin with a sheet of baking paper. A quick eco tip: Leven Zonder Afval (roughly translated as “life without waste”) is now selling baking paper that you can throw out with your organic waste! Mash the bananas and mix these with the olive oil, sugar, milk, vanilla extract and lemon juice. Mix well. Then, mix in the different kinds of flour, before adding the spices, baking powder, baking soda and salt. Mix this thoroughly. Finally, add in the walnuts.

Pour the mixture into the cake tin. Bake the cake in the middle of the oven for 50 or 60 minutes until done. Leave the cake to cool for 15 minutes in the tin, before removing it and leaving it on a cooling rack to cool further. The cake can be stored up to three days and tastes great (even without the chocolate).