Vegan coconut macaroons

vegan and gf cocounut macaroons food bandits

“Empowered women empower women”

Deze koekjes zijn zo verslavend. Als kind trok ik de ouwel eraf en at ik de rest. De licht krokante onderkant met de zachte binnenkant van zoete kokos is buitgewoon verslavend. Deze versie bevat geen ouwel dus je kunt gelijk beginnen met eten.

Vegan en glutenvrij, 12 stuks

Ingrediënten:

_ 1 el kokosolie/boter, gesmolten
_ 200 g gedroogde en geraspte kokos
_ 20 g amandelschaafsel
_ 5 el rijstsiroop
_ 3 eiwitten voor de niet vegan versie of 6 el aquafaba

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Smelt in een steelpan de kokosolie/boter en voeg dan de kokos, amandelschaafsel, siroop en eiwitten of aquafaba toe. Roer goed door elkaar en zet het vuur uit. Laat de pan 5 minuten staan en vorm dan met je handen 12 makronen. Bak de kokosmakronen gaar in 15 minuten. De onderkant dient goudbruin te zijn. Laat volledig afkoelen en geniet ervan met een kop koffie.

De vegan versie is 4 dagen houdbaar in een afgesloten trommel.

vegan and gluten free coconut macaroons food bandits

These macaroons are honestly so addictive. As a child, I would always remove the wafer part and eat the rest. The slightly crunchy bottom combined with the softness of the inside from the sweetness of the coconut is just so extraordinarily good. This version doesn’t have the little wafer, so you can immediately begin eating.

This recipe is vegan and gluten free, serves 12

Ingredients:

  • 1 tbsp coconut butter/oil, melted

  • 200 g dried coconut shavings

  • 20 g almond shavings

  • 4 tbsp rice syrup

  • 3 egg whites for the non vegan version, or 6 tbsp of aquafaba


Preheat the oven at 175 degrees Celsius and line a baking tray with a sheet of baking paper. In a sauce pan, melt the coconut butter/oil and add the coconut, almond shaving, syrup and egg whites (or aquafaba). Stir well before removing the pan from the heat. Leave the mixture to rest for 5 minutes, before creating 12 coconut macaroons with your hands. Bake these for 15 minutes in the oven until done. They’re done once the bottom has gained a golden-brown colour. Leave them to cool off completely, before enjoying one with a nice cup of coffee.
You can store the vegan version up to 4 days in an airtight biscuit tin.