Gluten free fougasse

gluten free fougasse food bandits

“Always find the time for things that make you happy”

Of dit brood precies is als een fougasse daar valt over te discussiëren maar dit brood is heerlijk bij een bord soep of een fijn (vegan) kaasje. Vooral de zwarte kalamata olijven geven veel smaak aan dit brood.

Glutenvrij en vegan

Ingrediënten:

_ 450 g broodmix, wij gebruikten Schär B
_ 275 ml lauwwarm water
_ 1 zakje gedroogde gist (7g)
_ verse tijm
_ 130 g kalamata olijven, ontpit en grof gesneden
_ flinke snuf zeezout
_ 1 el olijfolie
_ 2 el plantaardige boter

Meng in een kom het water, gist en olie en roer goed door en laat even staan. Meng in een andere kom de broodmix, tijm, olijven, plantaardige boter en zeezout. Roer ook dit goed door elkaar. Voeg dan het gist-mengsel toe en kneed het geheel tot een gladde deegbal.
Rol het deeg met een deegroller uit tot een ovaal brood. En leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf de fougasse vorm in het brood en dek het brood vervolgens af. Laat het brood een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Verwarm de oven voor op 230 graden en bak het brood gaar in 50 minuten.
Het brood smaakt het beste op de dag zelf. Of gebruik het de volgende dag om een tomaten-brood salade te maken.

Liever een stokbrood? Klik hier voor het recept.

gluten ftee and vegan fougasse food bandits

Whether this can truly be said to be a fougasse is debatable, but I will say it is delicious alongside a bowl of soup or with some (vegan) cheese. The black kalamata olives in particular give this bread a lot of flavour.

This recipe is gluten free and vegan.

Ingredients:

  • 450 g bread mix, we use Schär B

  • 275 ml lukewarm water

  • 1 package of dried yeast (7g)

  • Fresh thyme

  • 130 g kalamata olives, destoned and chopped roughly

  • pinch of sea salt

  • 1 tbsp olive oil

  • 2 tbsp plant-based butter

In a bowl, mix the water, yeast and oil together and leave this to stand for a moment. In another bowl, mix the bread mix, olives, plant-based butter and sea salt together. Stir this thoroughly. Then, add the yeast mixture to this and knead until a smooth dough has formed.


Using a rolling-pin, roll out the dough to create an oval shape. Place this on an oven tray lined with baking paper. Slice the fougasse shape into the bread and cover the dough with a tea towel. Leave the dough to rise in a warm, not draft-y place. Preheat the oven at 230 degrees and bake the bread in the middle of the oven for about 50 minutes until done.

The bread tastes best if you eat it that same day. Or you can use it the following day to make some tomato-bread salad.