Summer abundance pie with vegan lemon curd

vegan summer pie with vegan lemon curd food bandits
summer abundance pie with vegan lemon curd food bandits

“Make the planet great again”

Als je ons al langer volgt dan weet je misschien dat de zomer nou niet echt mijn favoriete seizoen is. Ik heb het niet op de warmte, bbq lucht en extra lawaai buiten. Maar wel op het heerlijke fruit wat nu verkrijgbaar is en vooruit: de zomerochtenden zijn misschien wel de allermooiste.

Hier onze simpele zomer taart met een vegan lemon curd. De koekbodem is snel gemaakt en kan worden afgehapt als je de taart vers belegd met fruit. Naarmate het fruit en de curd langer op de bodem ligt kun je de taart met een vork eten en gelukkig blijft de bodem heerlijk van smaak.

Recept voor de bodem is geïnspireerd door Green Kitchen Stories, vulling en lemon curd geheel eigen recept.

Vegan,glutenvrij, 6-8 personen

Ingrediënten:

- 85 g havermout meel
- 70 g amandelmeel
- 2 el maïzena
- snuf zout
- 3 el kokosboter/olie, gesmolten
- 2 el rijstsiroop of siroop naar keuze

Lemon curd:

- 100 ml citroensap
- 100 g poedersuiker
- 25 g arrowroot
- 20 g kokosroom, het dikke gedeelte uit het blik
- 15 g kokosboter/olie
- snuf zout

Vulling:

zomerfruit naar keuze

_ vlaaivorm met losse bodem, 20 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de vlaaivorm in met wat kokosboter/olie. Meng in de keukenmachine de havermout, amandelmeel, maïzena en zout. Voeg dan de kokosboter en rijstsiroop toe. Draai de machine totdat de ingrediënten goed vermengd zijn en aan elkaar plakken. Zet de mengkom een half uur in de koelkast. Verdeel dan het mengsel over de bodem en opstaande rand van de vlaaivormen druk goed aan. Prik wat gaatjes met een vork in de bodem en bak de bodem gaar in 15-20 minuten. Laat de bodem geheel afkoelen voordat je het uit de vorm haalt en vult met heerlijk zomerfruit.

Voor de lemon curd meng je in een steelpan, op laag vuur, de citroensap, poedersuiker, arrowroot en zout. Klop het met een garde dik. Dit zal ongeveer 10 minuten duren. Voeg dan de kokosroom en boter/olie toe. Meng het geheel goed door elkaar en laat afkoelen. Plaats de curd minimaal 1 uur in de koelkast. Giet dan over je taart of zelfgebakken scones. Bewaar de curd in de koelkast.

Liever een aardbei custard taart of misschien wel een vegan pavlova?

summer fruit pie with vegan lemon curd food bandits
summer fruit pie with vegan lemon curd food bandits

If you have been following us for a while, you probably know summer isn’t exactly my favourite season of the year. I don’t much like the heat, that barbeque smell, or the extra noise outside. But I do love all the fresh fruits that are now available in the shops, and admittedly, summer morning are perhaps some of the most gorgeous mornings in existence.

Here is our simple sweet summer pie with vegan lemon curd. The crust is quick and easy to make, and you can eat the pie with your hands directly after you top it off with some fresh fruit. Or, when the lemon curd and fruit have been there for a little while longer, you can also eat it with a fork. The crust remains truly delicious, no matter what.

The recipe for the crust is inspired by Green Kitchen Stories. The filling and lemon curd are completely original.

Vegan, gluten free. Serves 6-8 people.

Ingredients:

 • 85 g oatmeal flour

 • 70 g almond flour

 • 2 tbsp corn starch

 • Pinch of salt

 • 3 tbsp coconut butter/oil, melted

 • 2 tbsp rice syrup of choice

Lemon curd:

 • 100 ml lemon juice

 • 100 g powdered sugar

 • 25 g arrowroot

 • 20 g coconut cream, the thick part from a can

 • 15 g coconut butter/oil


Filling:

 • Summer fruit of your choice

Flan pan of with a loose bottom, 20 cm diameter


Preheat the oven at 180 degrees and grease the flan pan with some coconut butter/oil. In a food processor, mix the oatmeal, almond flour, corn starch and salt together. Only once this has been mixed thoroughly, add the coconut butter and rice syrup. Leave the mixture to cool in the fridge for half an hour. Then, spread the mixture out across the bottom of the pan and cover the sides. Press down firmly. Using a fork, create some holes in the crust and bake until done for about 15-20 minutes in the oven. Leave the crust to cool, before you remove it from the pan and fill it with delicious summer fruits.

For the lemon curd: in a sauce pan, mix the lemon juice, powdered sugar, arrowroot and salt together. With a whisk beat this for about 10 minutes till it’s gone thick. Then, add the coconut cream and butter/oil. Mix this together thoroughly and leave to cool. Let the lemon curd rest in the fridge for 1 hour at the very least. Then, pour the curd into the pie crust or use it to spread over some homemade scones. Store the lemon curd in the fridge.