Coffee walnut cake
Het allerlekkerste aan deze cake is de verrassende koffie-walnoot smaak. Het komt terug in het glazuur en de cake zelf, die ook nog eens zacht en luchtig is. Of deze cake de schoonheidsprijs kan winnen is een tweede maar het laat mij zien dat allergie vriendelijk ( glutenvrij en vegan) bakken zo ontzettend lekker kan zijn.
Recept is geïnspireerd door een blog van Lazy Cat Kitchen
Vegan en glutenvrij
Ingrediënten:
180 g zelfrijzend, glutenvrij bakmeel
200 g amandelmeel of 200 g walnotenmeel
1/2 tl baking soda
1 tl bakpoeder
80 g kokosbloesemsuiker
45 g kristalsuiker
50 g kokosolie, gesmolten
60 g sterke koffie
195 g amandelmelk
springvorm, doorsnede 24 cm
Glazuur:
200 g cashewnoten, minimaal 1 uur geweekt in heet water
60 g sterke koffie
60 g agavesiroop
1 tl vanille extract
handje walnoten voor bovenop de taart
Dit recept begint met het maken van het glazuur. In de originele blog wordt er aangeraden om deze een dag van te voren te maken zodat de koffiesmaak sterker kan worden en het klopt. Zo kun je ook misschien de cashewnoten iets langer laten weken. Maar als je heet water op de noten giet om vervolgens een uur te weken kom je ook heel ver. Het is niet het mooiste glazuur ter wereld maar echt ontzettend lekker bij deze cake.
Verwarm dan de oven voor op 200 graden en bekleed een springvorm met bakpapier. Meng in een kom de meelsoorten met suikers, bakpoeder en baking soda - overigens de reden waarom we beiden gebruiken is omdat glutenvrij meel echt alle hulp kan gebruiken. En het zuur om de baking soda te activeren komt van de koffie. Meng in een andere kom de kokosolie, koffie en amandelmelk en voeg dit toe aan de droge ingrediënten.. Roer totdat alles goed is vermengd. Giet het beslag in de kom en bak de cake gaar in 45 minuten. Laat volledig afkoelen voordat je het glazuur erop smeert. Maak het af met wat walnoten en geniet.
This cake might not be the prettiest of them all but the coffee walnut combination is absolutely delicious. This cake reminds me that vegan and gluten free baking can be scrumptious.
The recipe is inspired by a blog of Lazy Cat Kitchen
Vegan and gluten free
Ingredients:
180 g self raising gluten free flour
200 g almond flour or walnut flour
0.5 tsp baking soda
1 tsp baking powder
80 g coconut blossom sugar
45 g regular sugar
50 g coconut butter, melted
60 g strong coffee
195 g almond milk
baking tin, 24 cm in diameter
Glazing:
200 g cashews
60 g strong coffee
60 g agave syrup
1 tsp vanilla extract
walnuts for the top
This recipe starts with making the glazing. The original recipe suggests making the glaze one day in advance and it does taste much better. You can soak the cashews for one hour in warm water and then add this to the food processor together with the other ingredients. It might not be the prettiest but it tastes amazing on top of this cake.
Preheat the oven at 200 degrees and line the baking tin with a sheet of baking parchment. Mix in a bowl the flours, sugars, baking powder and baking soda. The coffee in the wet ingredients will activate the baking soda and we have noticed with baking gluten free it can use all the raising agents it can get. In another bowl mix the butter with coffee and almond milk. Add this to the dry ingredients and stir until well combined. Pour the batter in the prepped baking tin and place the cake in the oven. Bake the cake for 45 minutes and leave to cool before adding the glaze. Top it off with some extra walnuts and enjoy.