Sambal badjak

sambal badjak

Ik heb al eens eerder genoemd dat het grootste voordeel van Instagram en social media- naast memes- is het ontmoeten van anderen. Ik weet niet eens mee hoe Vanessa ( van de heerlijke blog Culinessa) en ik elkaar hebben leren kennen maar ik ben zo blij dat zij er is. Vanes is iemand die je altijd zal bellen om te vragen hoe het met je gaat, die heel oprecht is en elk stukje kennis wat ze heeft: of het nu over eten gaat of bloggen als vak met je zal delen. Als zij zich zou laten betalen voor de kennis die ze deelt en let wel ze belt ook jouw culinair bedrijf op als ze een goed idee heeft of een suggestie om je product nóg beter te maken- dan was ze rijk geweest. Nu deelt ze potjes sambal uit alsof het niets is en wuift de suggestie van een eigen merk of kookboek weg. De voorwaarde die ik dus wel stel aan dit recept is dat als je het hebt gemaakt dat je Vanessa een bericht stuurt met bijvoorbeeld: wanneer komt je boek uit of wanneer je eigen sambal lijn, wanneer je eigen pandan koekjes merk, online workshops over smaken herkennen en kooktechnieken of je eigen consultancy bureau? Het lijkt mij een eerlijke deal voor een heerlijk recept.

Sambal badjak is rijk van smaak zonder dat het op een chutney gaat lijken. Sommige soorten sambal zoals Oelek zijn wat saai en worden meer gebruikt om wat pit aan een gerecht te brengen maar badjak heeft wat meer diepgang. Deze versie is niet te pittig ( geschikt voor alle tata’s) en heerlijk bij rijst en noedel gerechten. Wij gingen in twee weken door onze voorraad heen omdat wij het overal op gooien.

Wij maakten twee aanpassingen aan het gerecht omdat we niet alle ingrediënten in Friesland konden vinden. Wij gebruikten geen trassi want trassi stinkt ( hahaha sorry echt een kaaskop) en de trassi poeder hadden wij niet in huis. En het voordeel is dat het dan gelijk een vegan recept is geworden. De miso was helaas ook op dus wij gebruikten een theelepel go chu jang. Een Koreaanse chili paste die je als basis voor veel sauzen kunt gebruiken. Ook vonden wij geen verse laos maar wel gedroogde. Wij weekten twee plakjes in 100 ml water voor minimaal 8 uur en voegde dat aan de saus toe. Soms wordt laos ook in een gedroogde versie verkocht en hoewel niet hetzelfde kun je dit zeker als vervanger gebruiken.

Vegan en glutenvrij

Ingrediënten:

5 rode pepers
3 kleine rawit pepertjes, kleine pepertjes verkrijgbaar bij toko
3 roma tomaten
3 tenen knoflook
1 medium ui
10 ml zonnebloemolie
1 tl go chu jang pasta, miso of trassi, zie aantekeningen hierboven
60 ml zonnebloemolie
2 cm laos in schijfjes, of geweekt, zie aantekeningen hierboven
2 salam blad
1 citroengras stengel
1 el tamarinde afgestreken
100 ml water
1 tl zout
1 el suiker

Zet een pan op hoog vuur met 10 ml olie en de pepers, ui, knoflook, tomaten en trassi. Bak dit kort even aan. Gooi dan in de blender en maal totdat het goed is vermengd. Verwarm dan de 60 ml zonnebloemolie in een pan en voeg daar de laos, salam en citroen gras aan toe. Ook dit bak je even kort aan om vervolgens aan de tomaten mix uit de blender toe te voegen. Als laatste voeg je (naar smaak) het water, tamarinde, zout en suiker toe. Verwarm even samen goed door en haal dan de citroengras en salam blad eruit. Laat volledig afkoelen voordat je het bewaart in de koelkast. Geniet.

sambal badjak Food Bandits

If you are not from Indonesia , Malaysia, Surinam or the Netherlands you might wonder what sambal is. It is a delicious Indonesian chili sauce that is used as condiment that can be added to soups, stews, rice or noodle dishes and I even add it to my grilled cheese sandwich. Mostly because I am weird. Sambal to me has more depth and flavours than sriracha. This is more garlic based while sambal is more depending on peppers, and lime flavours. In this recipe we use lemon grass or sereh to add a bit more acidity.
This recipe is from my dear blog friend Vanessa from Culinessa. Next to memes is finding new friends online the best thing about social media. I made a vegan version of this recipe by not using the trassi ( shrimp paste) . You can add some dark miso if you have and we used go chu jang, wich isn’t the same, it just tastes good.

Vegan and gluten free

Ingredients:

  • 5 red chilies

  • 3 rawit chilies

  • 3 tomato’s

  • 3 gloves of garlic

  • 1 medium sized onion, chopped

  • 10 ml sunflower oil

  • 1 tsp trassi, miso or go chu jang

  • 60 ml sunflower oil

  • 2 cm laos

  • 2 salam leaves

  • 1 stalk of lemon grass

  • 1 tsp tamarind

  • 100 ml water

  • 1 tsp salt

  • 1 tbs sugar

Heat in a pan the 10 ml of sunflower oil with the chilies, tomatoes, garlic, onion and trassi. Add to a blender after two minutes of cooking and blend until well combined. Then add the 60 ml of sufllower oil to the pan and add the laos, salam leaves and lemon grass. Add the tomato mixture and last but not least the water, sugar and salt to taste. Simmer the sambal for a few minutes on a low heat and then remove the salam and stalk of lemon grass. Leave to cool completely before storing the sambal in the refrigerator. Enjoy.