Gf and Vegan Walnut Bread

gluten free and vegan walnut bread

Omdat we heel wat keren zijn verhuisd, het heerlijk vinden om een weekend weg te gaan; hebben we al heel wat ovens gezien en gebruikt. Maar geen enkele is zo raar als onze huidige oven. Het smelt eigen onderdelen. Het brandt altijd een hoekje van de cake of brood, maar niet telkens hetzelfde hoekje en het is eigenlijk gewoon een rot oven. Uitgezonderd dat het razendsnel groenten roostert en gelukkig eten wij dit heel graag. Maar een rot oven is niet zo heel handig als je recepten ontwikkeld als baan. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de recepten kloppen die wij hier delen. Met dit walnotenbrood kwamen we er niet meer uit. Ik wist gewoon dat dit recept klopte maar we konden er na 3 testrondes maar geen verbetering in krijgen en ik besloot om hulp te vragen.

Janneke, orthomoleculair therapeut bij HLTHCRMBS was zo lief om het recept uitgebreid te testen en ze ontwikkelde zelfs een notenvrij recept, wat deze versie compleet allergenenvrij maakt. Ik deel beiden met je en ik geef het advies erbij wat Janneke vertelde. Er valt zoveel tofs te leren over voeding!

Recept is glutenvrij en lactosevrij

Ingrediënten:

-10 g psylium husk
-8 g droge gist
- 100 ml water
- 300 ml amandelmelk
- 25 g honing

- 105 g rijstmeel
- 105 g tapioca
- 40 g arrowroot
- 50 g amandelmeel
- 90 walnoten, gehakt
- springvorm, doorsnede 20 cm, bekleed met bakpapier

Meng in een kom de husk met: gist, water, amandelmelk en honing. Meng in een andere kom de rijstmeel, tapioca, arrowroot, amandelmeel en gehakte walnoten. Meng deze mix met de husk-amandelmelk mix en kneed dit kort en goed door elkaar. Dek de kom af en laat een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Het deeg is vrij nat. Bekleed dan een springvorm met doorsnede van 20 cm met bakpapier en leg het deeg hierin. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood voor 45 minuten. Haal de springvorm eraf en leg het brood op een bakplaat. Het deeg voelt een beetje plakkerig aan de buitenkant maar is wel stevig. Verlaag de temperatuur naar 175 graden en bak het brood voor 25 minuten. Haal uit de oven en laat het brood volledig afkoelen.

Janneke van HLTHCRMBS haar versie. Met abrikozen en pompoenpitten:

‘Dit recept is volledig verandert naar allergenenvrij (vrij van gluten, noten, lactose, kippenei) en een vezelrijk recept. Honing kun je vervangen door bijvoorbeeld ahornsiroop. Orthomoleculair gezien is tapiocameel bij schildklierproblemen niet aan te raden, maar zonder deze klachten mag je dit heerlijke brood zeker eens proberen. Ik heb er echt van genoten, zoveel luchtiger en smakelijker dan hetgeen ik anders zelf maak, dat is toch vaak compacter en kopen doe ik persoonlijk liever niet i.v.m. te veel mais- en aardappelmeel – want daar ontbreken de vezels.

Dit recept is gluten - en allergenenvrij

Ingrediënten

- 10 g psylium husk
- 8 g droge gist
- 160 ml water
- 300 ml kokosmelk
- 25 g honing
- 150 g volkoren rijstmeel
- 60 g tapioca
- 40 g arrowroot
- 50 g gemalen lijnzaad (in de koffiemolen)
- 30 g abrikozen, 30 g pompoenpitten, 30 g hennepzaad

Net zoals het recept hierboven houd je dezelfde bakmethode aan. Alleen meng je in de eerste kom de husk met gist, water, kokosmelk en honing. En in de andere kom; rijstmeel, tapioca, arrowroot, lijnzaad, abrikozen, pompoenpitten en hennepzaad. Meng goed door elkaar en voeg dan aan de husk-kokosmelk mix. Kneed dit goed en kort door en laat het dan een uur rijzen. Zie recept hierboven hoe het brood gebakken dient te worden.

walnoot amandelbrood food bandits 2.jpg