Chocolate sesame cake vegan and gf

Chocolate tahini cake vegan and gf
choco sesamtaart food bandits 3.jpg

Zie hier Johann zijn nieuwe lievelingscake. De sesamzaad in deze cake zorgt voor een nootachtige smaak en de cake is luchtig en zacht. Deze cake gaat denk ik onze nieuwe favoriet worden. Zwart sesamzaad kun je vinden in de Toko, Turkse supermarkt of online. En wat fijn is aan deze cake is dat je niet de kokosroom proeft. Als je veel vegan cakes eet dan komt dit, samen met dadels echt wel je neus uit. Kortom: hoera voor deze cake.

Recept van Okonomi Kitchen:

Vegan noten- en glutenvrij

Ingrediënten:

  • 120 ml kokosroom/melk (uit blik)

  • 60 g plantaardige yoghurt

  • 1 tl vanille extract

  • 80 g rijstsiroop

  • 3 el kokosbloesemsuiker

  • 80 g havermeel

  • 55 g zwarte sesamzaad, gemalen (wij gebruikten de koffiemaler) je kunt ook amandelmeel gebruiken

  • 30 g cacaopoeder

  • 1 tl appelazijn

  • 1 tl baking soda

  • snuf zout

  • bakvorm, 20 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in en bekleed daarna met bakpapier. Net zoals heel veel andere cakes meng je in 1 kom de droge ingrediënten en in een andere kom de natte ingrediënten. Behalve de suiker, deze voegen wij bij vegan recepten altijd toe aan de natte ingrediënten zodat deze sneller oplost. Meng vervolgens alle ingrediënten en laat 10 minuten staan. Zo kan het havermeel alles goed opnemen. Bak daarna de cake gaar in 25-30 minuten. Laat de cake in de vorm 10 minuten afkoelen en vervolgens helemaal op een ovenrek. De cake is een beetje kruimelig maar de smaak is het helemaal waard.


Meer leren over bakken? Koop dan ons vegan e-boek.

choco sesamtaart food bandits 1.jpg

Meet Johann his new favorite cake. The black sesame seeds give a warm and nutty flavour and this cake is airy and soft. You can find black sesame seed ( in Holland) at the Toko or Turkish supermarket and is great in savoury dishes as well. Another plus is the fact that you don’t taste the coconut cream, together with dates the most used ingredient in vegan baking. Warm, nutty and chocolate galore.

Recipe by Okonimi kitchen

Vegan, gluten-and nut free

Ingredients:

  • 120 ml coconut cream, canned

  • 60 g plant based yogurt

  • 1 tsp vanilla extract

  • 80 g rice syrup

  • 3 tbs coconut flower sugar

  • 80 g oat flour

  • 55 g black sesame seeds, grinded, or use regular almond flour (of course then the cake is no longer nut free)

  • 30 g cacao powder

  • 1 tsp apple cider vinegar

  • 1 tsp baking soda

  • baking tin, 20 cm in diameter

Preheat the oven at 180 degrees and grease the baking tin with some coconut oil and line it with a sheet of baking parchment. Just like so many other cakes you mix the dry ingredients in one bowl and the wet in the other. However since this is a vegan cake I do add the coconut flower sugar to the wet ingredients so the sugar can dissolve quickly. Add the wet ingredients to the dry and stir until well combined. Leave the batter to rest for about ten minutes so the oat flour can absorb some fluids. Bake the cake in 25-30 minutes and leave to cool for ten minutes before taking it out of the tin. Leave to cool completely befor slicing. Enjoy!