Food Styling Tips for Studio

Studio tips food styling Food Bandits

“It’s no bad thing to celebrate a simple life”

Een tijd geleden vroeg iemand of wij tijdens een persoonlijke workshop, of Masterclass, om het een nog dramatischere naam te geven, tips wilde geven over foodstyling die is geschikt voor studio werk. Dus voedsel wat de hele dag onder hete lampen moet staan of de trucjes waardoor het eten heel vies wordt maar er wel fantastisch uitziet.

Er is nog geen workshop hiervoor maar ik hoop dat als je een opleiding tot foodstylist volgt dit inmiddels wel aan bod komt. Ik weet dat de meeste stylisten die dit werk doen niet graag stagaires aannemen maar tot die tijd wordt youtube je beste vriend. Hier wat tips op een rij:

- De druppels die je ziet op glazen bier zijn vaak glycerine. Dit blijft beter hangen en geeft een mooie glans. Gebruik een spuitje om de druppels op de glazen aan te brengen. Het kan soms lastig zijn om aan glycerine te komen omdat je er een bom mee kan bouwen. Johann moest plechtig beloven aan de apothekersassistente dat hij er niks “verkeerd”mee ging doen. Hij heeft haar niet verteld dat hij scheikunde leraar is. Soms is het nog wel online te krijgen als schoonmaakmiddel maar je kunt ook uitleggen aan de apotheek dat dit moest van Food Bandits. En waag het dus niet om een bom te maken!

- Doorzichtige ijsklontjes krijg je door gefilterd water te gebruiken. Als de shoot lang duurt dan koop je online nep-ijsklonten maar voor een ijsklont zonder wit werkt gefilterd water heel goed.

- Om weerspiegeling op flessen te voorkomen gebruik je spuitdeodorant. Dit brengt een doffe laag aan die je niet ziet op de foto, stylen doe je altijd vanuit de foto want het ziet er altijd anders uit en vanuit daar ga je schuiven en goed neerleggen. Deodorant werkt als een trein.

- Om glazen een ‘koud’effect te geven maak je ze ook echt koud. Zet de glazen een paar uur van te voren in de vriezer, glycerine in de aanslag en je bent klaar om dat koele zomerdrankje te fotograferen.

- Satéprikkers zijn je beste vriend. Heerlijke sandwiches of burgers zijn vaak vastgezet en opgebouwd met prikkers zodat de sla of kaas, of burger op de juiste plek blijft staan. Oh en de extra gegrilde strepen worden vaak nog even extra aangezet met een mix van HP brown sauce vermengd met een beetje water.

Binnenkort meer studio tips. Heb jij wel eens iets anders dan het eten zelf gebruikt om te stylen?

Masterclass food styling Food Bandits

A while ago somebody asked during a personal workshop – or masterclass, to give it an even more dramatic name – if we could give some tips about food styling that would be suitable for studio work. That is, for dealing with food that sits under hot lights all day, or where people use a lot of tricks to make the food taste absolutely terrible, but look amazing.

There aren’t any workshops about this yet, but I do hope I’m right in saying that this most likely will be discussed when you study to become a stylist. I know that most stylists doing this kind of work rarely take on trainees, but until then YouTube is your best friend. Here is a list of things to keep in mind:

  • Those drops you see on pints of beer are usually made from glycerine. It is stickier than water and has a nice shine to it. Use a syringe or something similar to put the drops onto the glass. It may be tough to get your hands on glycerine, though, because it is also used when building bombs. Johann had to solemnly swear that he would not use it for anything “bad” when he went to get some at the apothecary. He deliberately did not tell the woman behind the counter that he was a chemistry teacher, because you know how dangerous those are. Sometimes you can also get it online as a cleaning product, but you can also explain to your apothecary that Food Bandits told you to get some. But don’t make a bomb with it!


  • You can make clear ice cubes by using filtered water instead of tap water. If the shoot takes a long time, you can also get fake ice cubes online, but if you want ice cubes that aren’t white, filtered water is the way to go.


  • To make sure you don’t photograph your reflection when you’re working with reflective surfaces, you can spray some deodorant on this surface. This will make the surface less shiny, but this won’t show on the photo itself. Styling has to be done from a photo, because your beautifully created set up can always look a little different in the picture itself. Use a photo as a reference and shuffle things around based on that to make sure everything is in the right position and you don’t accidentally have your own reflection in the final product. Deodorant really works wonders.


  • To make glasses look “cold”, you need to actually make them cold. Put the glasses in the freezer for a few hours before the shoot, get the glycerine ready for when you take them out again, and you’ll be all set to photograph that cool summer drink you’re so proud of.


  • Cocktail picks are your best friend. Delicious sandwiches or burgers are often build up and fixed in place using cocktail picks, in order to keep the lettuce, cheese or burgers from falling off. Oh, and those stripes from the grill on the burgers are often accentuated using some extra HP brown sauce, mixed with a little bit of water.

Soon I will share some more studio tips. Have any of you ever used anything other than actual food to style with?