Vegan pavlova

vegan pavlova taart.jpg

“I wish you a kinder sea”

Dit recept heeft ons wat bloed, zweet en tranen bezorgd. Hoewel je aquafaba (het vocht dat in een pot of blik kikkererwten zit) heel mooi tot witte pieken kunt mixen, blijkt het afbakken tot een klassieke pavlova toch wat minder makkelijk dan we dachten. Ik denk dat we zeker tien verschillende versies hebben gemaakt, waarna dit uiteindelijk de en-als-het-nu-niet-werkt-geef-ik-het-op!-versie was. Gelukkig luisterden de bakgoden en lukte het om een veganistische pavlova te maken. Het hele suikervrij of suikerarme idee moet je hier wel het raam uitgooien. Maar ach, dan heeft je tandarts ook weer wat te doen.
Dit recept komt uit ons kookboek Andere koek.

Vegan, glutenvrij, notenvrij, absoluut NIET suikervrij

Voor 4 personen

Ingrediënten

– aquafaba (uitlekvocht van een pot kikkererwten) van een pot van 350 g, liefst uit glas en biologisch

– 160 g poedersuiker

– 10 g arrowroot

— 1 el appelazijn

– snuf zout

Verwarm de oven voor op 140 graden en mix in een staande tafelmixer de aquafaba met de appelazijn tot witte pieken. Of doe de ‘boven-je-hoofdtest’, waarbij je de kom omdraait, boven je hoofd houdt en je als het goed is niet hoeft te douchen.

Meng in een andere kom de poedersuiker met de arrowroot en het zout. Voeg dat lepel voor lepel door de aquafaba terwijl de mixer draait.

Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en schep de mix in een ronde vorm, of zover dat kan op de bakplaat. Het is belangrijk dat je echt alleen het stevige deel van de mix gebruikt. Er mag geen vocht bij zitten. Maak een doorsnede van ongeveer 24 cm. Zet de pavlova in het midden van de oven en verlaag de temperatuur naar 120 graden en bak de pavlova in 2,5 uur gaar. Doe daarna de oven uit, maar open hem niet. Laat de pavlova de hele nacht in de oven afkoelen.

Heerlijk met vers fruit en kokosslagroom.vegan pavlova food bandits

This recipe has cost us a lot of sweat, blood and tears. Even though you can create some gorgeous white peaks from aquafaba (the water you find in canned chickpeas), I now found out the hard way that baking an actual classic pavlova with it is still quite a struggle. I think we must have tried out at least ten versions of this cake, but in the end, right at the moment we had decided to give up if this one didn’t work either, we succeeded. The baking gods had answered our prayers, and so we managed to bake a vegan pavlova! The whole “sugar-free” thing, you kinda have to forget about in this case, though. But at least the dentist will have something to do.

This recipe can also be found in our new cook book “Andere Koek”.

This recipe is vegan, gluten free, nut free, and absolutely NOT sugar free.

Serves 4.

Ingredients:

  • Aquafaba (drained) from a pot of 350 g, preferably from a glass jar and organic.

  • 1 tbs apple cider vinegar

  • 160 g powdered sugar

  • 10 g arrowroot

  • Pinch of salt

Preheat the oven at 140 degrees Celsius and mix the aquafaba in a food processor with some apple vinegar in order to create those white peaks. Make sure to check whether the mixture is stiff enough by holding it upside down above your head (you might have to take a shower if it turns out you should have let the food processor run a little longer).

In another bowl, mix the powdered sugar, arrowroot and salt together. Then, mix this in with the aquafaba, one spoon at the time, while mixing continuously.

Line a baking tray with baking paper and scoop the mixture on it to create a large circle, as large as you can manage on the baking tray you’re using (a diameter of 24 cm would be best). It is crucial that you only use the stiffest parts of the mixture. Don’t use any of the water! Place the pavlova in the middle of the oven and lower the oven’s temperature to 120 degrees before baking the pavlova for about 2.5 hours until done. Once ready, keep the oven closed and turn it off. Leave the pavlova to cool inside the oven for a whole night before taking it out.

Serve with fresh fruit and whipped coconut cream.