Vegan strawberry custard tart

vegan strawberry custard tart Food Bandits
vegan strawberry custard tart Food Bandits

“My text messages would make much more sense
if there was a sarcasm font.”

Toen ik deze vegan aardbei custard taart zag in het ‘Vegan for Good’ boek van Rita Serano wist ik dat ik dit recept wilde proberen. We waren net zelf bezig met een recept te ontwikkelen voor een lemon curd en de aardbeien deden mij verlangen naar zomer. Wel naar normale zomerse temperaturen, niet die eeuwige hittegolf zoals afgelopen zomer, je kan niet duidelijk genoeg zijn.

De custard werd in de pan al mooi dik en we hebben de taart een nacht laten staan in de koelkast voordat we het afmaakten met aardbeien en wat gedroogde rozen. Mocht je niet echt gewend zijn om suikervrij te eten dan zou ik zowel in de bodem als custard wat extra suiker toevoegen en ook wat citroensap in de custard om de smaak wat op te halen. Wij kozen ervoor om er wat extra poedersuiker overheen te doen.

Deze taart is vegan en glutenvrij, 6-8 personen

Ingrediënten:

Voor de bodem:

- 200 g amandelmeel
- 3 el arrowroot
- 4 el kokosbloesemsuiker
- 80 ml plantaardige yoghurt
- snuf zout

Voor de custard:


- 450 ml amandelmelk
- 1 tl vanille extract
- snuf zout
- 4-5 el rijstsiroop
- snuf kurkuma, wij hebben het niet gebruikt maar het geeft een mooie gele kleur
- 1 tl agar agar
- 3 el arrowroot
- 750 g aardbeien

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een spring- of vlaai vorm, doorsnede 20 cm met bakpapier. Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar met een vork. Het wordt een ietwat plakkerig deeg. Verdeel het deeg over de vorm van de taart en vergeet de zijkanten niet. Plaats de vorm in de oven en bak de bodem gaar in 20-30 minuten en laat volledig afkoelen.

Meng voor de custard de amandelmelk met vanille, zout, rijstsiroop, kurkuma en agar agar. Breng dit in een pan zachtjes aan de kook en blijf roeren totdat de agar agar is opgelost en er geen klontjes meer zijn. Laat de custard vervolgens 6 minuten zachtjes koken terwijl je regelmatig roert.
Mix de arrowroot met twee eetlepels warer en voeg dit aan de custard toe terwijl je stevig blijft roeren. Haal na 1 minuut de custard van het gas en laat deze een beetje afkoelen.
Als de custard lauw is giet je het in de afgekoelde taartbodem en plaats dan de taart in de koelkast. Wij hebben de taart een nacht laten staan en de custard was heerlijk stevig geworden.

Maak de taart af met vers fruit en eventueel wat bloemen en poedersuiker. Geniet.

vegan straberry custard tart Food Bandits
vegan straberry custard tart Food Bandits

When I saw this vegan strawberry custard tart in the Vegan for good cookbook by Rita Serano, I knew I wanted it try it out. I immediately longed for summer when I saw those strawberries and the tart turned out to be lucious and tasty.
If you are not used to eating refined sugar free I would add a bit more sugar in the bottom of the tart as well in the custard. Next time I would also add a bit of lemon juice in the custard as a little pick me up.

This tart is gluten free and vegan, serves 6-8

Ingredients:

For the crust:

- 200 g almond flour
- 3 tbs arrowroot
- 4 tbs coconut sugar
- 80 ml plantbased yogurt
- pinch of salt

For the custard:

-450 ml almond milk
- 1 tsp vanilla extract
- pinch of salt
- 4-5 tbs rice syrup
- pinch of turmeric, optional but it can add a lovely yellow colour
- 1 tsp agar agar
- 3 tbs arrowroot
- 750 g strawberries

Preheat the oven at 180 degrees and line a removable base of a 20 cm tart tin with baking parchment. Use a fork to combine all of the ingredients for the crust of the tart until it forms a soft dough. Divide the dough evenly over the bottom and sides of the tart tin. Place the tin in the oven and bake the crust for
20-30 minutes until golden brown. Leave the crust to cool completely.

Make the custard by bringing the almond milk, vanilla, salt, syrup and agar agar to a boil while gently stirring with a whisk. Stir until all the lumps and agar agar dissolve. Let the custard cook for 6 minutes, whisking frequently.
Then combine the arrowroot with 2 tablespoons of water and add this slowly to the boiling custard. Whisk the custard for one minute and then remove it from the stove and allow it to cool a little. Then add the custard to the crust and leave the tart to cool overnight in the fridge.

Top it of with some fresh fruit, icing sugar and we used some dried rose petals as well. Enjoy.