Luxurious crumble with cinnamon nice cream

crumble met walnot en nice cream Food Bandits 1.jpg

Ik weet niet of dit een dessert is of een heerlijk luxe ontbijt. Gelukkig hoef je niet te kiezen.
Deze crumble is ideaal voor mensen die echt van de dikke kruimel-koek-laag houden. En de walnoten met wat boekweit geven een compleet andere smaak dan een standaard crumble.

Voor het fruit kun je kiezen wat je in huis hebt. Wij gooiden een pakje zomerfruit uit de vriezer. Maar je kunt ook banaan en appel gebruiken. Of lekkere peren. Het komt vast wel goed met de smaak.

Voor de nice cream is het wel handig om de bananen van te voren in te vriezen. Ik gebruik meestal 1 banaan per persoon. Mocht je dit niet in huis hebben dan kun je het ook afmaken met wat (vegan) yoghurt of opgeklopte kokosroom met rijstsiroop. Vergeet niet de kaneel als final touch.

Glutenvrij en vegan, 4 personen
Ingrediënten:

- 250 g zomerfruit, evt diepvries
- 60 g rozijnen
- 60 g walnoten, gehakt
- 175 g havermout vlokken
- 80 g boekweitmeel, voor een licht zuurtje, is heel lekker
- 50 g siroop of voor niet-vegans: honing
- 50 g kokosolie plus voor insmeren
- 4 bananen, bevroren
- snuf kaneel

Neem een medium formaat ovenschaal en vet deze in met wat kokosolie. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom het fruit, rozijnen en walnoten. Meng in een andere kom de havermout, siroop, boekweitmeel en kokosolie. Verkruimel dit met je vingers tot de crumble laag.
Verdeel het fruit over de bodem van de ovenschaal en verdeel daarover de haverkruimel-laag. Bak in de oven goudbruin in 25-30 minuten. Afhankelijk van je oven en formaat ovenschaal.
Meng in de keukenmachine de bananen tot zacht vegan roomijs en voeg daar een snuf kaneel aan toe. Serveer de crumble het liefste warm - maar het is ook de volgende ochtend nog heerlijk- met een flinke bol vegan bananenijs. Geniet!

crumble met walnot en nice cream Food Bandits2.jpg

This luxurious crumble can either eaten for dessert as well as for breakfast. It is a crumble especially for those who love a thick oat layer and the buckwheat flour and walnuts makes this crumble extra good.
You can use any fruit you want as the base. We used a package of frozen summer fruits but almost any kind of fruit will do.

Don’t forget to freeze some bananas for the nice cream. I usually freeze one banana per person or you can use some (vegan) yogurt or whipped coconut cream with rice syrup.

Gluten free and vegan, serves 4
Ingredients:

- 250 g summer fruits
- 60 g raisins
- 60 g walnuts, chopped
- 175 oats
- 80 g buckwheat flour
- 50 g rice syrup, or for non vegans: honey
- 50 g coconut oil plus extra for greasing
- medium sized oven oven dish
- 4 bananas, frozen
- 0.5 tsp cinnamon

Preheat the oven at 200 degrees and grease the medium sized oven dish with coconut oil. Mix in a bowl the fruits with raisins and walnuts. Mix in a different bowl the oats, buckwheat flour, syrup and coconut oil. Rub with your fingers the oats with the coconut oil, syrup and buckwheat flour until it forms the crumble layer. Transfer the fruit to the bottom of the oven dish and then place the crumble layer on top. Bake the crumble until golden brown in 25-30 minutes ( depending on your oven and oven dish).
Blend in a kitchen blender the frozen bananas into vegan nice cream and then add the cinnamon. Serve the crumble warm ( although cold it is delicious too) with a big scoop of the nice cream. Enjoy.