XXl Cookies

xl cookies gluten free Food Bandits
xl chocolate tahini cookie

Zodra ik deze supergrote koekjes zag bij The First Mess wist ik dat we ze moesten maken. Naast het feit dat supergrote koekjes al heel erg fijn zijn want: more is better - weet ik dat de First Mess haar recepten ook heerlijk zijn. We bakken regelmatig iets van verschillende bloggers en het gebeurd ook regelmatig dat iets helemaal niet lekker is. Altijd zo ontzettend jammer maar gelukkig stelt deze blog nooit teleur. En de verkleuringen op de koekjes ligt aan het feit dat onze oven zwaar debiel is dus ook de oventijd klopt.

Wat deze koekjes zo goed maakt is de combinatie van amandel, chocolade, zeezout en tahin, waarom wordt alles altijd beter met tahin? Het geeft een rijke en diepere smaak en hoewel je één koek zou kunnen delen veroordeel ik je niet als je hem helemaal alleen opeet.

Twee extra grote koekjes, vegan en glutenvrij:

Ingrediënten:

  • 2 tl lijnzaad met 2 el water om een ei te maken

  • 80 g amandelmeel

  • snuf zout plus extra grof zeezout voor erboven op

  • 1/5 tl kaneel

  • 1/5 baking soda

  • 50 g agavesiroop

  • 50 g tahin

  • 1 el sesamolie

  • 1 tl vanille extract

  • 50 g pure chocolade, in stukjes

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Maak eerst het lijnzaad ei door de 2 theelepels lijnzaad met 2 eetlepels water te mengen. Laat dit 5 minuten staan totdat het een dikke gel vormt. Meng in een kom alle ingrediënten (ook het lijnzaad ei) behalve het zeezout. Als je alles goed door elkaar hebt gemengd vorm je twee grote koekjes van het deeg. Besprenkel met grof zeezout en bak de koekjes gaar in 10-15 minuten. Zonder debiele oven kleuren ze heel mooi goudbruin. Laat de koekjes afkoelen en deel ze niet maar eet lekker op.

chocolate tahini cookies Food Bandits

As soon as I saw these cookies at The First Mess I knew I had to make them (and even double them). The First Mess is one of the few blogs where you know that the recipe is right and the outcome will taste amazing. So all credits for Laura. I doubled the recipe because more is always better and I have written it down in grams because it easier for us Dutchies and I also recplaced the avocado oil for sesame oil.

And also note that the discolouring on top of the cookies is due to my weird oven. It doesn’t work at all except for baking sweet potato fries. But there are limited cookie recipes with that ingredient.

Two jumbo sized cookies ( and I won’t judge you if you eat them all by yourself)

Vegan and gluten free

Ingredients:

  • 2 tsp flax seeds and 2 tbs water ( for the flax seed egg)

  • 80 g almond flour

  • pinch of salt and some extra flay sea salt to sprinkle on top

  • 1/5 tsp cinnamon

  • 1/5 tsp baking soda

  • 50 g agave syrup

  • 50 g tahini (why does everything taste better with tahini?)

  • 1 tbs sesame oil

  • 1 tsp vanilla extract

  • 50 g chocolate, chopped

Preheat the oven at 175 degrees and line a baking tray with a sheet of baking parchment. To make the flax seed egg mix the flax seeds with water and set aside for 5 minutes until it forms a gel. Combine all of the ingredients ( including the flax seed egg) except for the flaky sea salt and stir until well combined. Form two cookies out of the cookie dough and sprinkle the sea salt on top. Bake in the oven for 10-15 minutes or until golden brown and leave them to cool completely before you enjoy them (perhaps even both).