Apple chestnut cake

appel herfst cake.jpg

"Throw glitter in today's face"

We waren niet van plan dit recept te delen. We zagen de walnoot likeur staan en de zak kastanje meel en net zoals altijd gooit Johann dan wat bij elkaar en zitten we even later aan de koffie met een stuk eigengemaakte cake. Het heeft iets troostrijks om altijd iets zelfgemaakts in huis te hebben en het is heerlijk om hiermee de seizoenen te vieren of om even rustig bij te kletsen. 
Mocht je nu geen eigengemaakte walnoot likeur hebben wt ik helemaal begrijp dan kun je de alcohol er ook uit laten of je voegt  een scheutje calvados toe. Beiden smaken erg goed.

Recept is vegan en glutenvrij, 6 stukjes

Ingrediënten:
- 100 g appelmoes
- 60 g kokosboter, gesmolten
- 50 g kokosbloesemsuiker
- 3 el walnoot likeur
- snuf zout
- 150 g glutenvrije meel
- 1.5 tl bakpoeder
- 85 g amandelmeel
- 2 appels in blokjes

- springvorm 20 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de springvorm met een vel bakpapier. Meng de appelmoes, kokosboter, suiker, likeur en zout. Roer goed door elkaar. Voeg dan de meel, amandelmeel, bakpoeder en appels toe. Roer goed door elkaar en verdeel het beslag over de springvorm. Bak gaar in 40 minuten of todat je er een satérprikker schoon uit kunt halen. Laat 10 minuten afkoelen voordat je de vorm verwijdert en maak de cake eventueel af met wat poedersuiker.

appel herfst cake food bandits.jpg

We didn’t intent to share this recipe with you. We saw some walnut liqueur and a bag of chestnut flour and as always Johann simply threw it together with some other stuff and a couple of minutes later we were having coffee with a nice slice of our homemade cake. There is something soothing about always having some homemade goodness in the house, and it’s simply wonderful to celebrate the seasons with it, or to have discussions over it with coffee.
If you don’t have any homemade walnut liqueur, which I can understand completely, then you can also make this cake alcohol free, or you can add in a splash of calvados. Both options are good.

This recipe is vegan and gluten free. It serves 6 slices.

Ingredients:
- 100 g apple sauce
- 60 g coconut butter, melted
- 50 g coconut blossom sugar
- 3 tbsp walnut liqueur
- pinch of salt
- 150 g gluten free flour
- 1.5 tsp baking powder
- 85 g almond flour
- 2 apples, diced

- cake tin, 20 cm diameter

Preheat the oven at 180 degrees and line the cake tin with baking paper. Mix the apple sauce, coconut butter, sugar, liqueur and salt together. Stir thoroughly. Then, add in the flour, almond flour, baking powder and the apples. Stir thoroughly again and pour the mixture into the cake tin. Spread evenly, and bake the cake until done for 40 minutes. Leave to cool for 10 minutes before you take it out of the tin, and finish it off with some powdered sugar, if you like.