Blueberry apple crumble pie

apple berry crumble.jpg
apple blueberry crumble.jpg

"When you focus on the good, the good get's better"

Johann heeft de gave om in de keuken wat ingrediënten bij elkaar te gooien en er komt gelijk iets heerlijks uit.  We waren oprecht niet van plan om dit recept te noteren ( al hebben veel vele notitieboekjes vol met vlekken en vage aantekeningen) of te fotograferen. We namen een stuk bij de koffie en we zetten de crumble weg in de koelkast en we waren zo vrij om de volgende dag dit voor ontbijt te nemen. Het laten afkoelen in de koelkast was een gouden zet en Johann heeft het in de twee weken erna nog 3 gebakken. 

De bessen en appels maken dit een perfect recept voor het begin van de herfst. En mocht je niet kunnen wachten dan is deze taart ook heerlijk warm. Maar dan moet je beloven dat je het restant in de koelkast zet om de volgende dag bij de koffie te serveren. Geniet ervan.

Vegan, notenvrij en glutenvrij, 6 personen

Ingrediënten:

bodem:
100 g gl vr meel
25 g kokosbloesemsuiker
50 g kokosboter

vulling:
1 appel (in plakjes in koekenpan bruin gebakken)
200 g bosbessen
100 g bramen
1 el suiker

topping:
100 g gl vr havermout
25 g kokosbloesemsuiker
1 el gl vr meel
50 g kokosboter

springvorm, doorsnede 18 cm

Verwarm de oven voor op 180 graden en meng alle ingrediënten voor de bodem met een houten lepel totdat de boter zacht wordt en er een deeg ontstaat. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en bak de bodem in 15 minuten lichtbruin.
Voor de vulling bak je de appels in een koekenpan in wat kokosboter. Voeg deze dan toe aan de bramen en bessen en voeg vervolgens de kokosbloesemsuiker toe. Plaats de vulling op de bodem van de taart.
Voor de crumble topping meng je de havermout, suiker, meel en boter met je handen totdat er dikke kruimels ontstaan. Verdeel dit over de appelvulling en bak dan de taart in 45 minuten gaar.
Deze taart is heerlijk warm maar laat hem anders afkoelen op kamertemperatuur om vervolgens in de koelkast te bewaren. Je weet niet wat je proeft, zo lekker. 

apple berry crumble.jpg

Johann has this natural gift for throwing a bunch of ingredients together and creating something wonderful out of it. We honestly weren’t going to write this particular recipe down (even though we do have notebooks filled with stains and vague notes) or photograph it. We just meant to get ourselves a piece to go along with our coffee, and put the crumble in the fridge, but were so happy with the result, we also had a piece for breakfast the next day. To have it cool in the fridge overnight only made it even better, and Johann has made it about three times more in the two weeks that followed.

The berries and apples make this recipe perfect for the early autumn weeks, and if you really cannot wait to sink your teeth into it, then it’s also great to eat when it’s still warm. But if you do that, you will absolutely have to promise us to keep the leftovers in the fridge for the next day with a good cup of coffee. I say, enjoy!

This recipe is vegan, gluten free, and does not contain nuts.
It serves about 6 people.

Ingredients:

Crust:
100 g gluten free flour
25 g coconut blossom sugar
50 g coconut butter

Filling:
1 apple (in slices, heated on the stove until brown)
200 g blueberries
100 g blackberries
1 tbsp sugar

Topping:
100 g gluten free oatmeal
25 g coconut blossom sugar
1 tbsp gluten free flour
50 g coconut butter

Cake tin, 18cm in diameter

Preheat the oven at 180 degrees Celsius and mix all the ingredients for the crust together in a bowl with a wooden spoon until the butter has softened and a dough has started to form. Spread this dough out across the bottom of the tin and bake the crust in the oven for about 15 minutes until it has a light brown colour to it.
For the filling, heat the apples in a frying pan with some coconut butter, and add these to the berries, before finally adding in the coconut blossom sugar. Pour the filling into the cake tin on top of the crust.
For the crumble topping, mix together the oatmeal, sugar, flour and butter using your hands until thick crumbles start to form. Scatter this on top of the apple filling and bake the cake in the oven for 45 minutes.