Almond peach cake
Ik ben zo blij dat Johann het leuk vindt om te bakken.Hij maakte deze cake met wat perziken die snel op moesten. Deze cake hebben we daarna gauw weer gemaakt zodat we ook een vegan versie konden geven maar nog belangrijker; om nog meer cake te kunnen eten.
Deze cake werkt prima met elke soort steenfruit. Let wel dat de vegan versie iets minder luchtig is.
Cake is glutenvrij, lactosevrij, met vegan optie.
Ingrediënten:
150 g zelfrijzend bakmeel, glutenvrij, wij gebruikten Schär
125 g amandelmeel
50 g rijstmeel
1 tl baking soda
snuf zout
225 ml plantaardige melk
130 g kristalsuiker
2 eieren ( of 2 poeder eieren plus twee el appelmoes)
90 g olijfolie
rasp van 1 citroen plus 1 el citroensap
1.5 tl vanille extract
2 perziken ( of ander steenfruit naar keuze), in dunne partjes
handje amandelschaafsel
springvorm, doorsnede 20 cm
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier. Meng in een kom alle droge ingrediënten; bakmeel, amandelmeel, rijstmeel, baking soda en zout. Voeg ook daar 1 perzik aan toe en bewaar de ander voor bovenop de cake.
Meng in een andere kom alle natte ingrediënten; melk, en hoewel een vaste ingrediënt: ook de suiker. In vocht lost dit sneller op en aangezien we in dit recept het niet ‘romen’ met boter kun je suiker dan het beste toevoegen aan vocht. Dan de eieren, olijfolie, citroenrasp plus sap en tenslotte de vanille extract. Roer dit goed door elkaar en voeg dan toe aan de droge ingrediënten. Roer tot het een mooi beslag vormt. Giet in de springvorm en leg de laatste plakjes perzik bovenop. Bak de cake gaar in ongeveer 35-40 minuten. Om het geheel af te maken kun je wat amandelschaafsel roosteren in een koekenpan en op de cake strooien als deze uit de oven is. Een beetje poedersuiker erover heen zodra de cake volledig is afgekoeld maakt het geheel extra feestelijk.
Meer weten over bakken? Heb jij ons vegan e-boek al?
Cake is gluten free and dairy free
Ingredients:
150 g self raising gluten free flour, we used Schär
125 g almond flour
50 g rice flour
1 tsp baking soda
pinhc of salt
225 ml plantbased milk
130 g sugar
eggs
90 g olive oil
zest of one lemon plus 1 tbs lemon juice
1.5 tsp vanilla extract
handful almond flakes
2 peaces or other stone fruit, sliced
baking tin 20 cm in diameter
Preheat the oven at 180 degrees and grease the baking tin and line it with baking parchment. Mix in a bowl the dry ingredients; flour, almond flour, rice flour, baking soda and salt. Also add one sliced peach. Save the other to place on top of the cake. Mix in a different bowl; the eggs, with sugar (it will solve quicker in liquid), olive oil, lemon juice plus zest and vanilla extract. Stir until well combined and then add it to the dry ingredients. Pour the batter in the baking tin and place the peach slices on top. Bake the cake in the center of the oven for 35-40 minutes. Leave to cool completely. Toast some almond flakes in a baking pan and sprinkle on top of the cake. You can also add some powdered sugar ( but we used it to hide the fact the cake had a crater on top) . Enjoy!