Bakers and Fakers 3/5 Lemon Poppy Seed Cake
De blog was eerder weg dan verwacht en de long covid blijft maar aanhouden. Daarom maken we de laatste drie delen van Emmelou haar blog zelf. En mocht je nu denken waar heb je het over? Zie dan deel 1 van Bakers and Fakers. En ben je hier voor alleen geweldige vegan en glutenvrije citroen maanzaadcake dan is dat ook helemaal top.
Ik overdrijf niet als ik zeg dat deze pagina uit Emmelou haar kookboek plakt aan de volgende pagina omdat we dit recept zo vaak hebben gemaakt. Het is de perfecte combi van cake met een zuurtje en dan een knappertje van de maanzaadjes. Ben je geen ster in bakken? Dan is dit een heel goed recept om mee te starten want hij kan bijna niet mislukken ( zie dit svp niet als een uitdaging;)).
Vegan en glutenvrij, 6-8 stukjes
Ingrediënten:
120 g bloem glutenvrij, wij gebruiken Dove’s Farm, ik weet dat Emmelou vaak Schär gebruikte
100 g amandelmeel
1 tl xanthaangom
1 tl baking soda
snuf zout
180 suiker of 100 g kokosbloesemsuiker
1 el appelmoes
sap en zest van 1 citroen, liefst biologisch
90 ml neutrale plantaardige olie, bijvoorbeeld kokosolie
200 ml ongezoete amandelmelk
2 tl kurkuma
4 el blauw maanzaadjes
springvorm, doorsnede 18 cm
Verwarm de oven voor op 160 graden celcius en bekleed de springvorm - je mag overigens ook een standaard cakeblik gebruiken- met een vel bakpapier. Zeef de bloem in een kom en voeg dan de baking soda, zout, xanthaangom, kurkuma, suiker en de maanzaadjes toe. Meng alles goed door elkaar.
Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit, voeg dit samen met de olie, appelmoes en de amandelmelk toe aan de droge ingrediënten en meng alles tot een glad beslag. Giet het beslag in de bakvorm en bak goudbruin in ongeveer 60 minuten. Check eventueel met een saté-prikker of de cake gaar is.
En dan natuurlijk een tv tip: Niet zo rustgevend als Bob Ross en we weten allemaal dat we in deze huidige tijd wel wat meer liefde van Bob naar elkaar kunnen gebruiken. Maar voeg daar wat humor aan toe en dan heb je Painting with John. Zeer rustgevend en erg grappig.
Andere recepten van Bakers and Fakers:
We waren al langer fan en zijn al eerder aan de slag gegaan met haar werk. Vind hier haar recepten voor:
This cake has the perfect balance between sweet and sour with that crunch of the poppyseed. Also a very suitable cake for people who are new to vegan and gluten free baking.
Vegan, gluten free, serves 6-8
Ingredients:
120 g gluten free flour, we use Dove’s farm
100 g almond flour
1 tsp xanthan gum
1 tsp baking soda
pinch of salt
180 g sugar or 100 g coconut blossom sugar
1 tbs apple sauce
zest and juice of 1 ( organic) lemon
90 ml plant based oil
200 ml unsweetened almond milk
2 tsp tumeric
4 tbs poppy seeds
cake tin or round baking tin 18 cm
Preheat the oven at 160 degrees and line the baking tin with a sheet of parchment paper. Sieve the flour and then add the almond flour, gum, baking soda, salt, sugar, turmeric and poppy seeds. Grate and juice the lemon and add this to the flour mixture together with the apple sauce, oil and almond milk. Mix until well combined. Divide the cake batter over the baking tin and bake the cake for one hour or until golden brown. Enjoy.