Bakers and Fakers 2/5 - Red velvet cake

Een prachtige feest taart hoort erbij. Deze taart heeft chocolade, roomkaas en een prachtige rode kleur. Ik vond Emmelou briljant in glutenvrije recepten toegankelijk maken, gewoon een kwestie van weten welk product je moet hebben en verder kun je nog net zo genieten als voorheen. Bij Food Bandits moet je misschien wat harder werken omdat wij het glutenvrij en vegan willen hebben. Gewoon moeilijk doen is dat ;) Maar sowieso was ze de koningin van de adresjes en fijne webshops waar je lekkere dingen kunt kopen.

Onder de foto en let wel alle foto’s zijn ook door haar gemaakt de blogpost en het recept. Maar eerst de tv tip: What we do in the shadows- is niet alleen een leuke film maar zowaar ook een goede serie. Als je niet kijkt voor de set, kostuums, humor, dan wel voor de manier waarop Matt Berry kan schelden. Ik hou zelf niet van horror of narigheid maar ik hou wel enorm van vintage en van alles wat door Morticia Addams is geïnspireerd. Al ben ik te oud voor de nieuwe Wednesday op Netflix. Ik kon Emmelou een fijne tip teruggeven (geloof me dat was niet makkelijk) met Christine McConnell. Een serie, helaas 1 seizoen op Netflix maar gelukkig gaat ze verder op Youtube en Patreon. Een feest voor je ogen, net zoals deze taart.


Ben je van plan om tijdens de feestdagen flink uit te pakken? Maak dan deze glutenvrije Red Velvet Cake. Zet ‘m in het midden van je kersttafel en maak ook nog snel even een foto want hij is écht zo weer verdwenen ;)

Deze cake, of is het een taart? Hij is in ieder geval belachelijk lekker. Hij is smeuïg, smaakt naar chocolade, heeft een frosting van roomkaas en…ach! Eigenlijk is deze taart gewoon perfect! Hij is natuurlijk niet zo heel erg gezond. Dat is het enige minpuntje. Maar als het tijdens de kerst niet mag wanneer dan nog wel?

Maar nu terug naar de Red Velvet Cake, want die moet je gewoon een keertje maken :))

 

Ingrediënten:

Cake:
280 gram glutenvrij bloem schar mix c
1 tl xanthaangom
50 gram maismeel
1 tl zout
1tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
30 gram cacao
150 gram ongezouten boter (of een plantaardige variant)
200 gram fijne suiker
3 grote eieren
1 tl vanille extract
1 tl appel azijn
240 ml melk (of een plantaardige variant)
1 el eetbare kleurstof rood *ik gebruik een vegetarische variant gemaakt van bieten

Frosting:
100 gram roomkaas (of een plantaardige variant)
50 gram ongezouten boter (of een plantaardige variant)
150 gram gezeefde poedersuiker
Het merg van een vanillepeul of vanillesuiker

*En 2 kleine kerstboompjes, ik scoorde de mijne eens bij de ‘good old’ Hema #notspon

Aanwijzingen:

Maak het biscuitbeslag zoals je dat gewend bent. Meng eerst de melen met de xanthaangom en bakpoeders heel goed door. Klop de suiker samen met de boter flink luchtig en voeg ze samen met de eitjes langzaam aan je meelmix toe. Zorg dat de melk op kamertemperatuur is en voeg ook de rest van je ingrediënten toe. Klop alles minstens 5 minuten tot een luchtig beslag zonder klontjes en zorg dat de suiker en ook de cacao volledig is opgenomen in het beslag. Het helpt om alle melen en de cacao van te voren even te zeven, zo krijg je een gelijkmatig en mooi biscuit. Voeg op het laatste je kleurstof toe en roer alles nog even goed door tot een mooie diep rode kleur.

Verwarm de oven voor op 160 a 170 graden. verdeel je beslag over 3 ingevette taartvormen van middelklein formaat, of bak je biscuit op de plaat en steek hierna pas de 3 lagen uit. De cake mag zo’n 60 minuten in het midden van de oven. Of tot een prikker er weer schoon uitkomt. Ovens zijn altijd verschillend dus blijf er de eerste keer even bij!

De frosting is natuurlijk zo gemaakt. Alles in een grote kom en kloppen maar. Zeef de poedersuiker en voorkom die vervelende klontjes! Laat de frosting even in de koelkast opstijven totdat de cake is afgekoeld en je de taart mag gaan opbouwen. Vaak is de red velvet cake volledig bedekt in een laag van frosting, maar ik ging voor de moderne ‘naked cake’ look en omdat ik te veel frosting ook niet zo lekker vind was dat eigenlijk de perfecte oplossing. Ben jij wel een fan van frosting en maak je liever een traditionele taart, maak dan 2 keer zoveel frosting en smeer de buitenkant ook volledig in. Dat hoeft niet super glad en mag best een beetje rustiek.

Oh! Voor ik het vergeet. Meestal heb je bij het opbouwen van zo’n taart altijd wel wat snijranden over. NIET WEGGOOIEN!!! Deze restjes cake mix je gewoon door een bak roomijs. Een soort van glutenvrije red velvet Ben en Jerry’s deluxe! Je kunt de restjes ook bewaren om een keer als bodem voor je cheesecake te gebruiken, of onderin je trifle toetje. #NOFOODWASTE

Andere recepten van Bakers and Fakers:

We waren al langer fan en zijn al eerder aan de slag gegaan met haar werk. Vind hier haar recepten voor: