Plum cake

Er zijn wel eens van die momenten dat je super boos bent en gefrustreerd. Het grote nadeel van ME is dat ik écht heel slecht tegen lawaai kan en ik ook niet snel herstel. Je kunt je voorstellen dat in een woonwijk of de afgelopen zomer die maar duurde en duurde met alleen maar zon erg stom was. En wat wij doen om te ontspannen en om heerlijk tot rust te komen is: bakken. Toegegeven met die hete zomer was dat af en toe een beproeving en als we niet een bakboek moesten maken hadden we geleefd op limoncello en ijs. Maar nu de dagen kouder worden en de houtkachel weer aan kan zijn we continu in de keuken te vinden.

Read More
Chocolate oat cookies

Heel lang waagden wij ons niet aan koekjes bakken. Ze waren vaak te zacht of alleen gaar aan de buitenkant, het wilde niet lukken en we hadden het er vaak over dat bij "koekjes" week bij de Bake off wij, of eigenlijk Johann eruit zou moeten.
Ik kan wel zeggen dat het met deze koekjes (oh en de biscotti uit het kookboek) het helemaal goed gekomen is. De koekjes zijn bros, knapperig en vol van smaak. Vleugje chocolade en zeezout maken ze helemaal af.

Read More
Less waste part two

Zodra we apart plastic, blik en melkpakken apart konden gaan inzamelen zijn we gaan meedoen. Het verbaasde mij eigenlijk hoeveel plastic we gebruiken en hoeveel zakken je per maand nodig hebt. Wij gebruiken met twee personen en drie huisdieren, ik noem ze 'de vieze kudde'  5 inzamelzakken voor plastic en blik per maand. Dit hebben we terug gebracht naar anderhalf. Hoe? Door alles in de zwarte bak te flikkeren. Oke nee, niet zo.

Read More
Andere koek

Wij liepen al anderhalf jaar rond met het idee voor het boek. We wilden een boek maken waarbij je niet meer 8 verschillende taarten, desserts en cake hoefde te maken zodat iedereen wat lekkers heeft tijdens de feestdagen of een verjaardags partijtje. Wij wilden dat als je vegan eet of glutenvrij je niet continu hoeft na te denken of je het wel mag eten of hoe je het recept kan aanpassen. Nee, je slaat dit boek open en je maakt het omdat het je lekker lijkt.

Read More
How do I find my style? part one

Ik vind dit altijd een hele lastige vraag omdat ik er zelf heel lang mee geworsteld heb. Je stijl is je verhaal wat je vertelt en het is altijd aan het veranderen. Er zijn stylisten die heel goed zijn in verschillende verhalen vertellen maar je kunt bijna altijd wel de handtekening van iemand zien.

Hoe heb ik dat gedaan? Mijn stijl vinden en hoe blijf ik mezelf verbeteren?

Read More
Gevulde speculaas

Is er een taart of cake wat lekkerder ruikt dan gevulde speculaas? Wat meer herinneringen oproept? Ik denk het bijna niet.
Deze gevulde speculaas is een ware traktatie, zacht maar met een heel licht korstje. De vulling is heerlijk en niet te bitter. Ik denk dat ik deze traktatie nog maar heel vaak moet eten voordat het echt Sinterklaas is.

Read More
Linen clothing

Zoals jullie misschien al weten is de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën en dan heb ik het nog niet eens over de arbeidsomstandigheden. Er zijn steeds meer leuke merken die alternatieven aanbieden. Ik geef toe dat ik nog steeds zwicht voor H&M, Zara en Mango maar ik probeer zeker voor mijn basics eerst te kijken naar biologisch katoen. Iets wat bijna elk merk nu aanbiedt. Maar toch schiet het niet op en gooien we jaarlijks heel veel kleding weg. Zowel als consument alsmede de bedrijven. Dus wat is een fijn alternatief wat ook nog eens mooi is? Waar je oprecht blij van wordt en waarschijnlijk ook langer zal dragen dan één seizoen?

Read More
Apple chestnut cake

We waren niet van plan dit recept te delen. We zagen de walnoot likeur staan en de zak kastanje meel en net zoals altijd gooit Johann dan wat bij elkaar en zitten we even later aan de koffie met een stuk eigengemaakte cake. Het heeft iets troostrijks om altijd iets zelfgemaakts in huis te hebben en het is heerlijk om hiermee de seizoenen te vieren of om even rustig bij te kletsen. 

Read More
Blueberry apple crumble pie

Johann heeft de gave om in de keuken wat ingrediënten bij elkaar te gooien en er komt gelijk iets heerlijks uit.  We waren oprecht niet van plan om dit recept te noteren ( al hebben veel vele notitieboekjes vol met vlekken en vage aantekeningen) of te fotograferen. We namen een stuk bij de koffie en we zetten de crumble weg in de koelkast en we waren zo vrij om de volgende dag dit voor ontbijt te nemen. Het laten afkoelen in de koelkast was een gouden zet en Johann heeft het in de twee weken erna nog 3 gebakken. 

Read More
Chemistry of baking part one

Het is maar goed dat Johann de recepten ontwikkelt want ik ben niet cijfermatig aangelegd en ik hou al helemaal niet van precies werken. Naast het feit dat ik dus alleen verantwoordelijk ben voor het maken van de linzensoep (een recept wat zeer vergevingsgezind is) is het ook fijn dat Johann vanuit de scheikunde begrijpt wat alle ingrediënten doen. Deze kennis heb je nodig om 'anders' te kunnen bakken. Dus om een recept glutenvrij, vegan, lactosevrij, of ei-vrij te maken.

Read More
Less waste

Ik vind het best nog wel eens lastig om de juiste keuze te maken met wat koop ik wel en niet. Zo eet ik nu bijna volledig biologisch en gebruik ik zeepbars en eco friendly schoonmaakmiddelen maar ik koop nog wel bij H&M en ik ben erg blij met mijn adidas schoenen want die hebben namelijk een tijgerprint en ik ben natuurlijk wel een aanhanger van de Nel Veerkamp-printjes.
Maar weet je alle kleine beetjes helpen en als jij vindt dat dit onzin is dan weet ik dat ik alleen invloed heb op mezelf en dat daar alles begint.

Read More
Pear cake

Voor ons begint de herfst pas wanneer we een perencake hebben gebakken. Of eerlijk gezegd aan het begin van de zomer want dan ben ik de hitte en herrie al weer zat en hoop ik stiekem op veel regen. Oh ja ik ben vast mede-verantwoordelijk voor vakanties waar je wordt weggespoeld. Maar dan maak ik het nu goed met een heerlijke perencake.

Read More
Soap and shampoo

In een eerdere blogpost waar ik mijn rare obsessie deelde voor schoonmaakfilmpjes op Youtube en ik meer vertelde over de alternatieven voor schoonmaakmiddelen komen we nu bij de volgende producten uit; zeep en shampoo.

Read More
Walnoot likeur

Een paar weken geleden verbleven wij in de Achterhoek (lees meer over onze trip hier). En hadden wij de mazzel dat er naast fruitbomen een walnotenboom in de tuin stond. Jonge, groene walnoten kun je plukken om olie van te maken, te laten fermenteren in azijn of zoals wij deden; er een heerlijk likeur van te maken.

Read More
How to make a book part 5

What cook book nowadays doesn’t have its photography done by Simone and her team? And her team deserves a quick shout out, because Alex and Esmee are also simply amazing. But honestly, Simone has worked on a lot of Dutch cook books, and they were also the first ones to start giving workshops in food photography and styling. Keep in mind that they also have a great blog and their own cook book on top of that, so you can probably understand why I follow Simone’s work with so much pleasure and asked her for a couple of tips.

Read More
Eco friendly cleaning

Dat het niet zo heel goed gaat met het milieu dat moge duidelijk zijn. Aangezien dit de planeet is met al mijn spullen en waar ik het best gezellig heb met Johann is het tijd om na te denken: wat kan ik doen om het milieu te ontlasten? Zo kan iedereen een steentje bijdragen.

En om gelijk maar iets heel erg raars toe te geven: ik ben dol op schoonmaakfilmpjes kijken op YouTube. Ik weet dat het heel raar is maar ik word er heel rustig van.

Read More