Insane linzensoep

Je hebt misschien het kookboek ‘Insane’ al voorbij zien komen. ‘Gekmakend lekker en best gezond’ als tagline en dit is waar. Ik heb al eens eerder geschreven dat ik niet tegen fit-girls ben. Ik geloof dat deze girls en boys mensen bewuster maken van wat ze eten of waar eten vandaan komt. Maar alle restricties en aannames over eten maakte mij af en toe ook gek. Het hielp niet altijd in de weg naar wat “goed”eten is. Sowieso heb ik niks met je schuldig voelen over eten of blindelings aannemen dat bijvoorbeeld het keto dieet al je problemen oplost terwijl dit dieet is ontwikkeld voor mensen -en met name jongeren- met epilepsie.

Maar het woord dieet verkoopt. En veel mensen lijken er ook weer baat bij te hebben. Is het dan omdat ze daarvoor minder goed aten of dat ze zich bewuster worden van wat ze eigenlijk eten? Is je voeding je medicijn of weten we gewoon nog niet genoeg? Ik weet wel dat wij met Food Bandits altijd bewust kozen voor: allergievriendelijk. Ben je lactose intolerant of merk je gewoon dat veel gluten je niet goed doen? Dan hebben wij nog steeds een taart voor je.

Vanja neemt je in Insane mee met haar ervaringen maar stelt absoluut lekker en ontspannen eten voorop. En die ontspanning zie je door het hele boek; de foto’s , de recepten. Het is gewoon lekker eten. En als je daar zelf een label op wilt plakken mag dat vast maar ik stel vooral voor dat je veel gaat koken. Te beginnen bij deze linzensoep. Ik wil mijn linzensoep nooit meer zonder bumbu eten.

Ingrediënten:

  • bumbu pepesan: 2 citroengrasstengels, 3 cm gember fijngesneden, 5 kemirinoten (toko en als je dat niet kunt vinden dan macademianoten), 3 lombokpepers grof gehakt, 1 ui gesneden, 4 knoflooktenen, 3 tros tomaatjes, 6 kleine limoenbladeren ( toko vriezer), 0.5 tl zout.

  • 4 el neutrale olie

  • 200 g rode linzen, gewassen

  • 900-1000 ml groentebouillon

  • 2 rode uien, gepeld en gesneden

  • 2 tl garam masala

  • 4 stronkjes paksoi, klein

  • evt. (vegan) yoghurt en koriander om het af te maken

Snijd de citroengras grof en plaats in een maatbeker met de gember, kemirinoten, pepers, ui, knoflook, tomaatjes, limoenblad en zout. En pureer bijvoorbeeld met een staafmixer tot een pap. Verhit in een soeppan een eetlepel olie en roerbak de bumbu 10 minuten tot al het vocht is verdampt. Voeg dan de linzen toe en roer deze kort om. Voeg dan de bouillon toe. Laat met de deksel op een kier de linzensoep in 25 minuten gaar koken. Voeg eventueel extra bouillon toe als er teveel is verdampt.

Snijd de rode ui in ringen. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en voeg de uien toe met de garam masala. Roerbak de uien voor ongeveer 15 minuten totdat de uien gekarameliseerd zijn. Snijd dan de paksoi in stukken en roerbak deze heel kort in wat olie. Het is lekker als de paksoi nog wat stevig is.

Serveer de linzensoep met de uien, paksoi en maak eventueel af met wat yoghurt en verse koriander.