Breakfast cake

Ontijt cake blog Food Bandits Andere koek.jpg

“I wonder what my dog named me”

Dit recept is eigenlijk een Food Bandits klassieker. Als je dit recept eenmaal gemaakt hebt dan blijf je hem maken. Hij is namelijk simpel, lekker en zeer vergevingsgezind. Plus de favoriete cake van mijn kat Lola. Toen we op gesprek gingen bij de uitgever voor ons boek Andere Koek was zij alvast aan deze cake begonnen waardoor we met lege handen bij de uitgever aankwamen. Gelukkig vertrouwde Claire Lola haar oordeel en is het boek er alsnog gekomen.

Dit recept draag ik niet alleen op aan Lola maar ook aan Mirjam van de blog Een goed verhaal. Zij is namelijk naast Johann wereldrecordhouder van het aantal keer bakken van de ontbijt cake.

En oh ja, ook iets gebakken van ons? Blijf het vooral delen, je kan mij niet blijer maken!


Vegan, glutenvrij, suikervrij

Voor 6 stukjes

Ingrediënten

– 2 appels, in blokjes gesneden

– 150 g zelfrijzend glutenvrij bakmeel

– 100 g amandelmeel

– 75 g rozijnen

– 3 el appelmoes

– 1 tl vanille-extract

– 3 el rijstsiroop

– 50 g olijfolie

– springvorm, doorsnede 18 cm

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm met bakpapier. Meng in een kom de appel met het bakmeel, het amandelmeel en de rozijnen.

Meng in een andere kom de appelmoes, het vanille-extract, de rijstsiroop en de olijfolie. Giet dit bij het appelmengsel en roer goed door elkaar. Het wordt een vrij dik en stevig beslag.

Schep het beslag in de springvorm en bak de cake gaar in 30-40 minuten of totdat de cake goudbruin is.


breakfast cake Food Bandits

This recipe is a true Food Bandits classic. Make this recipe once and you won’t be able to stop. It’s so easy, so delicious and is forgiving when you make a mistake. On top of that, this cake is my cat Lola’s favourite. When we were invited by our publisher to talk about our (at that time potential) book Andere Koek, Lola had already started munching on this cake, meaning we were forced to show up empty handed. Thankfully, Claire trusted Lola’s judgement completely and we got the publishing deal regardless.

This recipe is not only dedicated to Lola, but also to Mirjam from her blog Een Goed Verhaal (A Good Story). Aside from Johann, she is the world record holder for making this breakfast cake as often as possible.

Oh, and have you made anything of ours? Please share your creation with us! There is nothing that makes me happier.

This recipe is vegan, gluten free and sugar free.

Serves 6

Ingredients:

  • 2 apples, chopped

  • 150 g self-raising gluten free baking flour

  • 100 g almond flour

  • 75 g raisins

  • 3 tbsp apple sauce

  • 1 tsp vanilla extract

  • 3 tbsp rice syrup

  • 50 g olive oil

  • Cake tin, 18 cm in diameter


Preheat the oven at 180 degrees Celsius and line the cake tin with a sheet of baking paper. In a bowl, mix the apples, baking flour, almond flour and raisins together. In a separate bowl, mix the apple sauce, vanilla extract, rice syrup and the olive oil together. Pour this into the apple-flour mixture and stir thoroughly to create a thick and heavy mixture.
Scoop the mixture into the cake tin and bake for about 30 to 40 minutes until done, or until the cake has gained a nice golden-brown colour.