Andere koek

3 lagen chocolade taart taart.jpg
chocolade mousse desserts.jpg
sfeer 14.jpg

"A party without a cake is just meh"

Wij liepen al anderhalf jaar rond met het idee voor het boek. We wilden een boek maken waarbij je niet meer 8 verschillende taarten, desserts en cake hoefde te maken zodat iedereen wat lekkers heeft tijdens de feestdagen of een verjaardags partijtje. Wij wilden dat als je vegan eet of glutenvrij je niet continu hoeft na te denken of je het wel mag eten of hoe je het recept kan aanpassen. Nee, je slaat dit boek open en je maakt het omdat het je lekker lijkt.

Van Noorse kaneelbroodjes (onze grote trots) tot een drie lagen chocolade taart, de meest simpele maar lekkere boekweit pannenkoeken tot koekjes voor je hond ( je snapt dat dit moest van teckel Moos). Het staat er allemaal in.
We wilden ook meer sfeer foto's maken dus sleepten we met de lieve Liza een tafel, kratten en cake de duinen in. Gingen we met Anne, July en Pauline gerust met 33 graden op een naaktstrand fotograferen en deelden we de meloen die als prop diende uit aan hele naakte mensen. Het maakte niet uit want we wilden dit boek maken. Een boek waar je blij van wordt als je het ziet.
Ook zijn we trots dat we eindelijk met Kim Mevissen een boek mochten maken. Kim of ik noem haar al jaren 'koekie' is de eerste die mij leerde over grafisch ontwerpen. Die mij leerden over het maken van een boek. En ik wist dat we niet hoefden te overleggen het boek maakt zicht vanzelf wel. Het is bizar hoe weinig we gepraat hebben over het boek. Een pinterest board en een kop koffie en het boek idee was klaar. 

Dus met trots presenteren wij 'Andere koek'. Een boek vol recepten die glutenvrij zijn, geraffineerder suikervrij ( behalve de pavlova, daar heb je vette pech) en 95 % vegan. Er zijn ook notenvrije opties en hebben we ook veel geschreven over fotografie, styling, Instagram ( hallo verslaving) en de chemie van het bakken. Geen standaard praatjes maar echte uitleg waar je iets aan hebt. Dus heb je zin om te bakken, wil je alvast klaar zijn voor de feestdagen ( ik zeg ja tegen de lekkerste gingerbread koekjes ooit) koop dan nu 'Andere Koek'. We hebben verdoie toch niet voor niks dag en nacht drie ovens aan gehad tijdens de warmste zomer ooit gemeten ? :) 

Om te vieren dat het boek nu in de winkel ligt deel ik mijn favoriete dessert. Niet te geloven dat dit alleen met aquafaba is gemaakt. Het is zo onwijs lekker. 

Vegan, glutenvrij, notenvrij
Voor twee personen

Ingrediënten:
– 75 g pure chocolade (minimaal 70 % cacaobestanddelen)
– 100 g aquafaba, uitlekvocht van een pot kikkererwten
– 2 el poedersuiker

Smelt de chocolade in een pan met dikke bodem op een laag vuur. Laat de chocolade afkoelen terwijl je de aquafaba in witte pieken klopt in een staande tafelmixer of keukenmachine. Voeg dan twee eetlepels poedersuiker toe en laat de machine nog even kort draaien.
Haal de kom van de tafelmixer of verwijder de messen uit de keukenmachine en giet voorzichtig, langs de randen van de kom de chocolade. Spatel de chocolade voorzichtig door de aquafaba en verdeel ze vervolgens over twee schaaltjes of ramekins.
Plaats ze minimaal 3 uur in de koelkast en serveer eventueel met kokosslagroom en vers fruit.

flensjestaart.jpg
chocolade mousse.jpg

For well over a year and a half, we have been walking around with an idea for another book in our minds. We wanted to write something that would put an end to the problem of having to bake 8 different pies, cakes and desserts to make sure everyone has something to enjoy during the holidays or at a birthday party. We wanted to make sure that you, as a vegan or someone who doesn’t eat gluten, wouldn’t have to worry about what you can and cannot eat, or how you can change certain recipes to suit your diet. That you could simply eat whatever delicious food is on offer. And with this book, you can simply open it and make whatever you like simply because you like the look of it.

The book contains many recipes, varying from Norwegian cinnamon buns (our pride and joy) to a 3-tier chocolate cake, and from the most simple but delicious buckwheat pancakes, to dog biscuits (dachshund Moos forced us to put this one in the book, of course). It’s all in there!

We also wanted to have more atmospheric images in the book, and therefore dragged, with the help of our dear Liza, a table, some crates and a cake up into the Dutch dunes. Even the fact that it was 33 degrees outside didn’t stop Anne, July, Pauline and us from having a full-on photoshoot at a nudist beach, where we shared the melon we had been using as a prop with a couple of naked people. It didn’t matter, because we absolutely had to create this book – a book that makes you happy every time you see it.

Additionally, we are also incredibly proud that we could create this book together with Kim Mevissen. Kim – or as I have been calling her for years, ‘Koekie’ – was the first person to teach me anything about graphic design. She taught me all about the process of making a book. I also knew that we wouldn’t have to talk about the book too much, as this book basically created itself. It’s truly unbelievable just how little we talked about this book. We created a Pinterest board and sat down with a cup of coffee and before we knew it, we had come up with a concept for the book.

Thus, we are now able to proudly present ‘Andere Koek’. Loosely translated, it means ‘a different cookie’, which is a common Dutch phrase meaning ‘something completely different’. The book is filled with gluten free recipes that are also sugar free (except the pavlova, I’m sorry to say) and 95% vegan. There are also nut-free versions, and we also wrote a couple of pieces on photography, styling, Instagram (say hi to my addiction) and the chemistry of baking. No standard little pieces, but some actual explanations that are actually useful. So, are you in the mood to do some baking? Or do you want to get started on preparing for the holidays (I’ll always say yes to the most delicious gingerbread cookies ever!)? Buy ‘Andere Koek’ now! We haven’t been sitting up every day and every night with three ovens burning during the hottest summer ever for nothing, have we? :)

To celebrate that the book is out now in the shops, I will share here my favourite dessert. I can’t even believe myself that this has only been made with aquafaba. It’s simply wonderful!

Vegan, gluten free, nut-free
Serves two people

Ingredients:
- 75 g pure chocolate (minimum of 70% cacao)
- 100 g aquafaba, the cooking water of legume seeds, such as chickpeas
- 2 tbsp powdered sugar

Melt the chocolate in a sauce pan with a thick bottom on a low fire. Leave the chocolate to cool, while you whisk up the aquafaba into white peaks using a hand mixer of a food processor. Then add in two tbsp of powdered sugar and leave the machine churning for a while longer.
Put the hand mixer aside or remove the blades of the food processor and carefully pour the melted chocolate alongside the rim of the bowl. Carefully fold the chocolate through the aquafaba with a spatula and divide the mixture between two dessert bowls or ramekins.
Place these into the fridge and leave them for about three hours. Serve with some whipped coconut cream and fresh fruit if you’d like.