Bakers and Fakers 5/5 Vegan gf suikerbrood

Het laatste deel van de serie. Onze kleine ode aan Emmelou. Ik hoop dat de lezers van Bakers and Fakers een fijn recept hier hebben gevonden en opnieuw moet ik benadrukken haar kookboek een must have is. Er zijn nog steeds momenten waarop ik memes zie die ik zo graag met haar zou willen delen, of lekker eten wat geproefd zou moeten worden door haar. Ik zwaai naar elke vleermuis en zing nog harder mee met de Talking Heads in herinnering aan Emmelou.

Als laatste recept, heel toepasselijk voor ons Fries suikerbrood. Na ruim vier jaar Friesland zijn we nog steeds niet gewend, we weten ook niet of het ooit gaat lukken maar dat suikerbrood geweldig is staat vast. Emmelou maakte een glutenvrije versie en wij geven nog vegan opties mee.

Vegan optie plus glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 250 ml melk of plantaardige melk

  • 100 g roomboter of 100 g margarine, in dit recept kan het 1 op 1 worden vervangen, plus extra om cakevorm in te vetten

  • 1 el melkpoeder, voor de vegan versie sla je dit ingrediënt over

  • 4 el gembersiroop

  • 475 gl vrije broodmix, bijv van Schär

  • 2 zakjes droge gist ( 14 g)

  • 2 el kaneelpoeder

  • 10 g zout

  • 1 tl anijszaad

  • 1 ei of 1 vegan poeder ei van orgran

  • 250 g parelsuiker, wij gebruikten 250 g kandijsuiker

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de cakevorm in. Meng in een kom de gist met 100 ml melk en 4 el gembersiroop.Smelt de boter in een pan op laag vuur. Meng in een andere kom de broodmix met kaneel, zout, anijszaad en de melkpoeder indien je die gebruikt. Voeg de boter toe aan de broodmix en voeg daarna de gist toe. Kneed het deeg totdat het samenhangend is. Het deeg blijft wel vochtig. Voeg als laatste de parelsuiker of bruine kandij toe. Laat de mix 30 minuten rijzen op een warme plek, voeg het deeg toe aan de cakevorm en laat opnieuw afgedekt 30 minuten rijzen. Er zitten weliswaar geen gluten in dit recept maar door de suiker wordt de gist goed geactiveerd zodat het lucht en structuur aan het brood kan geven.

Bak vervolgens het suikerbrood in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin.
Zet een goede kop koffie en geniet van een dikke plak sukerbole!

Andere recepten van Bakers and Fakers:

We waren al langer fan en zijn al eerder aan de slag gegaan met haar werk. Vind hier haar recepten voor:

Dag, dag Hennie tot ooit x