Coffee Madeleines Vegan GF

‘Denk je dat we een probleem hebben?’ vraag ik aan Johann als we weer aan het verhuizen zijn. (Hi,mijn naam is Suus en ik ben drie keer in een jaar verhuisd en nee dit is niet goed voor je gezondheid.) We hebben namelijk aardig wat weggegooid tijdens onze verhuizingen maar niet de bizarre hoeveelheid apparaten om koffie te maken. We houden namelijk ontzettend veel van koffie, overigens ook van chocolade, The good place en kimchi- niet allemaal tegelijk.

Toen we naar Friesland verhuisden waren we heel blij met de ontdekking van El Cafetin in Workum. Je bent dan ook verplicht om langs te gaan als je in Friesland bent. Maar hoe maak je koffie van barista kwaliteit thuis?

Koffie en korting ( hallo, we houden van korting)

Hier komt ZWILLING world of coffee bij kijken. Met deze producten hoef je niet elke keer naar Workum te rijden maar heb je echt goede koffie thuis. Ik neem je mee naar de drie apparaten die wij aan onze schitterende verzameling hebben toegevoegd en waarbij de eerste 100 klanten 10 % korting krijgen op een ZWILLING koffieproduct. Hiervoor hoef je alleen maar FOODBANDITSCOFFEE in te voeren.

En deel ik uiteraard het recept voor deze glutenvrije en vegan madeleines.

1 Het begint met de koffiemolen en het was belachelijk dat we dit nog niet hadden. Versgemalen koffie is altijd beter van smaak en met de juiste maling in combinatie met het juiste apparaat zorg je ervoor dat de koffie niet te zwaar of te bitter is. Er zijn wel 140 maalgrotes die je kunt toepassen. Het kan dus niet anders zo zijn dat de juiste er voor jou tussen zit. Zie vooral de reel die met bloed, zweet en tranen tot stand is gekomen om onze debiele collectie te zien van koffieapparaten (en ik ben bang dat we zelfs nog meer hebben) om zo ideeën te krijgen hoe je de molen kunt toepassen.

2 Dan het koffiezetapparaat. We kennen allemaal te heet gemaakte koffie die bitter smaakt en je maagpijn geeft. Met dit apparaat is het voorbij. Het geeft een constante temperatuur en het heeft ook een timerfunctie.

3 En dan de melk-opschuimer. Ik ben niet gemaakt voor latte art maar als ik het ooit zou willen leren dan graag met deze schuimer. Het geeft de juiste verhouding van warme (of koude indien gewenst) melk en schuim. En het werkt ook heel goed met plantaardige melk. Wil je trouwens weten hoe en waarom melk schuimt? Lees dan hier onze melkschuim koffietest met de scheikundige uitleg.

ZWILLING heeft nog veel meer koffieproducten en neem dus zeker even een kijkje op de site. En vergeet niet om de kortingscode: FOODBANDITSCOFFEE toe te passen en twee klanten maken kans op een glazen set en ontkalker. Laat het dus vooral even aan mij weten als je een product hebt gekocht.

* Deze code is alleen geldig voor de Benelux, 30 dagen nadat deze blogpost is gepubliceerd.
* Dit is een samenwerking met ZWILLING Benelux.

De madeleines:

Deze koffie madeleines zijn glutenvrij en vegan. Door het gebrek aan gluten heeft het niet het bolletje bovenop maar ze rijzen mooi en zijn ook heerlijk luchtig van smaak. Net zoals bij de klassieke madeleines laten we het deeg twee uur rusten in de koelkast. Opnieuw: er zijn geen gluten maar de overgang van gekoeld beslag naar verwarmde oven helpt het rijs proces.

Vegan en glutenvrij, 9 stuks

Ingrediënten:

  • 60 g rijstmeel

  • 50 g amandelmeel

  • 10 g tapiaoca

  • snuf zout

  • 1 tl bakpoeder

  • 35 g rietsuiker

  • 60 ml espresso

  • 40 ml plantaardige melk

  • 25 g kokosolie, gesmolten

Meng bovenstaande ingrediënten tot een glad beslag. Vet een madeleine vorm licht in met wat kokosolie of andere plantaardige boter. Verdeel het beslag over de vorm en plaats deze twee uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de madeleines in 15-20 minuten gaar. Laat goed afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Zet een goede kop koffie en geniet.

“Do you think we might have a problem?” I ask Johann when we’re busy moving yet another time. (Hi, my name is Suus and I have moved houses three times in one year and no, this is not good for your health.) We have sorted through and thrown away a lot of our junk every time we’d move, but our absurdly large collection of coffee machines hasn’t gotten any smaller. We’re crazy about coffee, and also about chocolate, The Good Place, and kimchi, but not all of these at once, of course.

When we moved to Friesland, we were incredibly happy to discover El Cafetin in Workum. So if you’re reading this and you find yourself in Friesland at some point, you are now obligated to go there. But how can you make barista-quality coffee at home?

Coffee and Discounts (we love discounts!)

This is where ZWILLING World of Coffee comes in. With these products you won’t need to travel to Workum anymore each time you want great coffee. You’ll have great coffee right at home! I will take you through three different appliances that we have added to our collection. The first 100 customers will get 10% on their first order of a ZWILLING coffee product. All you need to do is use the code FOODBANDITSCOFFEE.

And, of course, I will also share our recipe for these vegan and gluten free madeleines.

1. It all starts with a coffee grinder. It is unbelievable we did not have one of these before this. Freshly ground coffee always tastes so much better, and when you take the perfect grind and use it with a great machine, you can make sure your coffee is never too heavy or too bitter. There are as many as 140 different types of grind you can make with this coffee grinder. It is certain you can create your perfect grind level with this machine. You can look at our reel (which was created with a lot of blood, sweat and tears) to see our amazing collection of coffeemakers (and I’m afraid we have even more than we were able to show off) and get some ideas on the many ways in which you can use this grinder.

2. The coffeemaker. We all know the bitter taste of coffee that was brewed too hot and gives you a stomach ache. This will no longer happen with this machine. It achieves a consistent temperature and it even has a timer.

3. And finally the milk frother. My purpose on this earth is definitely not to make latte art, but if I ever wanted to learn, I would want to do that with the help of this milk frother. The ratio of warm milk (or cold, if you prefer) to foam is exactly right. It also works great with any plant-based milk. Have you ever wondered why and how milk gets all frothy? Read our milk froth coffee test right here! It comes with a fun free chemistry lesson.

ZWILLING has many more coffee products, so please check out their site to see what else they have to offer. And don’t forget to use our discount code FOODBANDITSCOFFEE to get 10% off. You might even have a chance to receive a free set of glasses or descaler, which will be given away to two customers! So, please let me know if you have ordered one of Zwilling’s products.

* this code is valid in the Benelux, up to 30 days after this blogpost was posted.

* this is a collaboration with ZWILLING Benelux.



The Madeleines:

These coffee madeleines are gluten free and vegan. Due to the lack of gluten, these madeleines are more flat, but they do rise up nicely and they are also light and airy on the inside. As with classic madeleines, we let the dough rise for two hours in the fridge. Again: there are no gluten in this, but the transition from chilled fridge to a heated oven helps the rising process.

Vegan and gluten free. Makes 9.

Ingredients:

  • 60g rice flour

  • 50g almond flour

  • 10 g tapiaoca

  • Pinch of salt

  • 1 tsp baking powder

  • 35 g cane sugar

  • 60 ml espresso

  • 40 ml planted-based milk

  • 25 g coconut oil, melted



Mix all the ingredients together to create a smooth batter. Lightly grease the madeleine tin with a little coconut oil or any other vegetable butter. Divide the batter into the tin and place in the fridge for two hours.

Preheat the oven at 200 degrees Celsius and bake the madeleines for 15-20 minutes until done. Leave to cool before you remove them for the tin. Make yourself a cup of coffee and enjoy!