Oat blueberry scones vegan gf

Soms zijn er van die boeken waar je maar uit blijft bakken. Dit boek zit inmiddels vol met vlekken en aantekeningen. Ik vond oude briefjes en kaarten en omgevouwen bladzijden. Het heeft iets heel rustgevends om een boek te pakken en een recept te gaan maken waarvan je gewoon weet dat het klopt en dat het resultaat heerlijk zal zijn.

Baken zonder gluten is dit boek voor mij. Meestal pak ik een bepaald recept als basis en ga ik er zelf aan werken maar bij dit boek heb ik oprecht niks toe te voegen of aan te passen. En onderstaand scone recept hebben we al letterlijk 5 keer gemaakt. En dan nou ja, oke, vooruit: wij voegden vers fruit toe maar de versie met rozijnen was eigenlijk net zo lekker.

Wat opvalt aan dit recept is dat het ook echt een scone smaak en smaakbeleving heeft. Meestal is dat met glutenvrij best lastig. Misschien komt het omdat de eerste scones ook met haver werden gemaakt.

Vegan en glutenvrij, 9 stuks

Ingrediënten:

  • 250 havermeel

  • 70 g amandelmeel

  • 2 tl baking soda

  • snuf zout

  • 3 el siroop, wij gebruikten agave

  • 80 ml kokosolie, gekoeld

  • 1 tl vanille extract

  • 120 ml plantaardige melk

  • 1 tl appelazijn, of ander zuur om de baking soda te activeren

  • 75 g rozijnen of vers fruit

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Meng in een kom het havermeel, amandelmeel, baking soda en zout door elkaar. Meng in een andere kom de plantaardige melk, azijn, siroop en vanille. Verkruimel de gekoelde kokosolie met je handen door de meelmix tot je een kruimelig deeg hebt. Voeg dan de melk mix en vers fruit toe en kneed kort tot een deeg. Het deeg is plakkerig en als het erg lastig is om te vormen kun je het even een paar minuten laten rusten. Havermeel neemt veel vocht op en het deeg zal daardoor iets droger worden. Vorm rondjes of driehoeken uit het deeg en leg op de bakplaat. Bak de scones in ongeveer 20 minuten goudbruin.

There are cookbooks that you just keep on using and reading and might even add notes to. This book is filled with flour, stains, old notes and even a few postcards. I find it soothing to bake from a book where you know the end result will be delicious. And with most recipes I try to add something or even with the risk of sounding arrogant: I improve the recipe (most of the time it is adding chili and other spices because people don't use enough chili). But with this recipe- and I have made it over 5 times there is nothing to improve. Well I used fresh fruit and I highly recommend not to use chili in these scones.

The book is Baking without gluten from Bakers and Fakers, sadly only available in Dutch.

Vegan, gluten free, 9 scones

Ingredients:

  • 250 g oat flour

  • 70 g almond flour

  • 2 tsp baking soda

  • pinch of salt

  • 3 tbs syrup, we used agave

  • 80 ml coconut butter, cooled

  • 1 tsp vanilla extract

  • 120 ml plant based milk, we used almond

  • 1 tsp apple cider vinegar, or other type of acid to activate the baking soda

  • 75 g raisins or you can use fresh fruit

Preheat the oven at the 200 degrees and line and baking tray with a sheet of baking parchment. Mix in a bowl the oat flour with almond, baking soda and salt. Mix in another bowl the almond milk, syrup, vinegar and vanilla extract. Add the cooled coconut butter to the flour mix and crumble the butter with your fingers to make a crumbly dough. Then add the wet ingredients and raisins or fresh fruit. Kneed until it forms a dough. The dough can be a bit sticky. If it is too sticky to form a scone leave the dough to rest for another few minutes. The oats will soak up more of the liquids. Form a round or triangle shape scone and place them on the baking tray. Bake the scones golden brown in 20 minutes and enjoy with some cream and jam.