Natuur en mycelium

food bandits apple.jpg
verse walnoten.jpg

Met alles wat we leren over tuinieren en het dagelijks wandelen in het bos leer je bewuster te zijn van alles wat leeft en beweegt. Nu klinkt dit zo cliche maar het is echt een wonder om te zien hoe je zelf zaad in de compostgrond doet. Hoe de grond met al zijn schimmels en de hele keten van insecten en dieren aan de slag gaat: om te eindigen met een grote schaal uien of een eeuwige stroom aan spinazie. (Dit betekent uientaart en veel soep).

En dit heb ik niet vanuit huis meegekregen. Mijn vader roept bij alles: ‘pas op brandnetels’ en gruwelt van onze tuin vanwege teken. Of althans de kans op teken. Ik gil bij alles: ‘kijk een hertje’- is waarschijnlijk een ree of een hond en mijn Friese buurvrouw lachte mij uit omdat ik alles een bokkie noem. En wat hebben we toen geleerd? Mannelijke geiten zijn bokkies. Ahem, heel fijn.

Toch hebben we altijd al ontzettend genoten van buiten zijn in stilte en in de natuur. Het was de reden om in Friesland te gaan wonen omdat we hier de kans hadden om aan het bos te gaan wonen. En ook op al onze vakanties kiezen we voor rust en natuur. Het afgelopen jaar zijn we ook meer gaan lezen en leren over wat er om ons heen gebeurd. Wat begon met het boek ‘Het bewogen leven van bomen’- een beetje wollig maar oh zo leuk om meer te leren over bomen- eindigde in het nemen van paddo’s.

Maar om het “bokkie -drama- wat is het toch een Hollander- toestand te voorkomen ga ik Instagram stories delen met hopelijk de juiste naam van veel paddenstoelen, bloemen en bomen. Samen halen we de Hollander/ Amsterdammer uit mij en brengen we de inner- hippie die wel even zal determineren in ons naar boven. Zeg het vooral als ik de verkeerde naam vermeld en eet de paddenstoelen niet op he?!! Maar als je gaat kijken zie je zoveel meer.

Mijn lees/ kijk en eet eens wat anders namelijk een paddo-lijst:

  • Een van de meest fijne programma’s op de Nederlandse televisie vind ik Vroege Vogels. Het is ongelofelijk hoe mooi Nederland is en je leert elke week weer zoveel. Ze hebben ook veel oog voor het kleine zoals insecten en vlinders. En je leert ook meer waarom er bepaalde keuzes in beheer wordt gemaakt door onder andere Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Het enige wat mij maar niet lukt is om die vogelnamen te onthouden. Ik kom niet verder dan gans en meeuw maar dat kan ook iets zeggen over mij iq.

  • Fantastic Fungi. Het is niet de best gemaakte docu en die drama voice over had van mij ook niet gehoeven maar de introductie en eindeloze mogelijkheden van mycelium is oprecht fantastisch. Van het redden van onze planeet door een oplossing te zijn voor verschillende milieuproblemen tot wat psychedelica kan betekenen bij depressies en traumaverwerking. Deze docu geeft een inkijkje in de wondere wereld van paddenstoelen en mycelium en is nu ook te zien op Netflix.

  • En dan kom je uiteraard het werk van Paul Stamets tegen. Een wetenschapper die volledig voor alle mogelijkheden van het mycelium gaat. Op Youtube vind je verschillende filmpjes van hem en hoewel hij erg snel gaat over wat de mogelijkheden zijn en merk je ook dat hij voornamelijk met wetenschappers praat; biedt hij oplossingen en weet dit om te zetten in concrete projecten en producten.

  • Iets toegankelijker is het boek van Michael Pollan ‘How to change the mind’ over de historie en mogelijkheden van pscychedelica. Het is een goede combinatie van wetenschap en persoonlijke beleving.

  • Het beste boek wat ik tot nu toe heb gelezen- al moet ik nog het boek van Paul Stamets lezen- is ‘Verweven leven’ van Merlin Sheldrake. Als je na Fantastic Fungi meer wilt leren dan is dit boek de juiste keuze. Naast een fijne schrijfstijl legt hij duidelijk uit wat schimmels allemaal kunnen, wat ze weten over de manier waarop er gecommuniceerd wordt en ook hoeveel onderzoek er nog ligt te wachten.

  • Wil je meer leren over hoe je zelf paddenstoelen kunt kweken? Dan kan ik het Youtube account van Southwest mushrooms aanraden. Eigenaar Mike is een enthousiaste docent die je alles verteld. En nu heeft hij een volledig bedrijf maar hij zal niet vergeten dat jij misschien thuis nog aan de keukentafel wil beginnen.

  • En wil je zelfs eens oesterzwammen kweken? Dan kun je ook een hele set bestellen bij Fryslan Fungies. Hier kun je een starter-set bestellen waarna je je eigen oesterzwammen kweekt op koffiedik.

  • En dan het nemen van paddo’s. Ik schrijf daar later een aparte post over want ook hierin is er zoveel te delen. Ik heb nooit drugs genomen en ik ben nog nooit dronken geweest maar na het lezen van verschillende boeken, zeker ook over trauma werk wilde ik het proberen. Meer informatie vind je op o.a. microdosing.nl . Er is zoveel hierover te vertellen en ik beloof snel meer te delen. Maar wat ik al wel kan delen is dat alles paars werd, ik vreselijk moest lachen om het woord: ‘toast ‘ en eigenlijk nog steeds. Daarnaast had ik het gevoel dat ik echt aan de slag kon met bepaalde angsten en triggers die ik heb. Verdiep je wel goed in de informatie voordat je aan psychedelica begint en vergeet vooral niet dat set en setting ( dus je mindset en je omgeving) heel belangrijk is. Maar kind ik heb het genomen en het was wonderlijk.