Toxische stoffen
“Have the courage to be disliked'“
Naast de uitroep: “Pas op voor chemische stoffen” horen en lezen we ook vaak pas op: voor toxische stoffen. En hier zit meer waarheid in. We blijven uitleggen: alles zijn chemische stoffen; je ademhaling, je fiets en zelfs je vervelende buurman. Maar wat er vaak bedoelt wordt is pas op voor toxische stoffen. Maar wat zijn dat dan? Toxische stoffen zijn een groep stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor jezelf, dieren of je leefomgeving.
Ten eerste toxisch betekent giftig. En het hoeven niet alleen vaste stoffen te zijn maar het kunnen ook vloeistoffen of gassen zijn. Dan zijn er bepaalde factoren die de toxiciteit, dus de mate van giftigheid beïnvloeden:
De hoeveelheid is belangrijk. Ook bijvoorbeeld water in enorm grote hoeveelheid niet goed voor je zijn terwijl een kleine hoeveelheid nicotine al dodelijk kan zijn.
De duur van de blootstelling van de stof. Daarbij kun je denken dat je bijvoorbeeld kort in een ruimte bent geweest met een hoge mate van giftige stoffen. Maar ook kleine beetjes die in je lichaam komen ( accumulatie) bijvoorbeeld door onze voeding kan van invloed zijn. Hierbij is het nadeel dat de contactduur langer is omdat je tijd nodig hebt om je voedsel te verteren.
De concentratie van de stof. Krijg je veel of weinig binnen en dit kan door middel van ademhaling, huidcontact en eten zijn. En krijg je dit in één keer binnen of in kleine beetjes. Concentratie is niet hoeveelheid maar de hoeveelheid giftige stof per inname.
Periode: is het contact eenmalig of dagelijks een kleine hoeveelheid. Stoffen kunnen zich ophopen in je lichaam maar ook in onze voedselketen. We zijn nu eenmaal allemaal verbonden met elkaar.
De vorm waarin de stof zich verkeerd. Het contact oppervlak kan groter zijn.
En wie wordt er blootgesteld aan de toxische stof? Hierbij spelen leeftijd, gewicht, weerstand, gevoeligheid ( allergenen) en geslacht een rol.
Eventuele combinatie met andere stoffen. Sommige combinaties versterken of verzwakken de toxiciteit van de stof.
Maar wanneer weet je of iets toxisch is?
In de scheikunde hanteren we het chemiekaarten boek waarin de toxiciteit van de meest voorkomende stoffen te vinden zijn. Mocht je die niet in huis hebben - heel vreemd maar wij hebben die gelukkig ook niet - dan kun je kijken op de site van de voedselwaren autoriteit en wat een hele leuke site is is Waar zit wat in?
Hier kun je meer leren over wat er nu precies zit in de producten die je dagelijks gebruikt. En verder zijn er natuurlijk de gevarensymbolen. Dit zie je bijvoorbeeld op schoonmaakmiddelen, verf of brandstoffen.
Je kunt dus niet een makkelijke lijst opstellen met wat toxisch is voor jou en wat niet. Zie de punten hierboven over wat allemaal van invloed is. Er is een Europese norm voor toxische stoffen die vind je bijvoorbeeld terug op speelgoed met een CE logo. Maar wees ook wijs met hoe je een product gebruikt. We noemden al het voorbeeld van teveel water drinken of aangebrand voedsel eten. Pennen smelten tijdens de scheikunde les of het niet ventileren van ruimtes tijdens schilderwerkzaamheden.
Verdiep je daarnaast ook eens in merken die meer milieuvriendelijk zijn. Bijvoorbeeld FAIRF (verf) gebruikt andere oplosmiddelen dan reguliere verf. Betekent nog steeds dat je het niet kunt drinken en dat je de ruimte moet ventileren maar de concentraties en de soort stoffen zijn anders. Ook de site Rank a brand kan je veel informatie verschaffen over de duurzaamheid van merken. Maar laat het duidelijk zijn dat milieuvriendelijk niet per definitie altijd beter is voor je persoonlijke gezondheid. Die conclusie kun je niet trekken. Het feit dat de wereld een heel groot klimaatprobleem heeft wel.
De volgende keer gaan we het hebben over synthetische stoffen. Blijf Food Bandits volgen zodat ook jij een nerd kan worden.
Meer leren over “natuurlijke”huidverzorging?
Of over milieuvriendelijke wasmiddelen?
En hoe je een ingrediëntenlijst leest?
Aside from the common warning to watch out for chemicals, another thing we often hear is about toxins. And in this case, there is a little more truth to the matter. We keep telling people: everything is made from chemicals: the air you breathe, your bike, and even your annoying neighbour. But what is often meant is to look out for toxic chemicals, or toxins. But what are toxins?
Toxins are a group of substances that are harmful to you, to animals, and to the environment.
Firstly, toxic means something is poisonous. And this doesn’t only relate to solid substances, but also to liquids and gasses. There are also different factors that determine how toxic certain substances are:
Firstly, the amount is important. This depends on the substance. Large amounts of water can be bad for you, but only a little bit of nicotine can already be deadly.
How long you are exposed to something also matters. Imagine, for example, having been in a room with high levels of toxins for only a short while. But now also imagine the little amounts of toxins that are left on or in your body over time (accumulation), for example through the food you eat. In the case of the latter, the bad thing is that the time you are in contact with these harmful substances for far longer, because it takes a while for the food to pass through your body and be digested.
The level of concentration. Do you ingest a lot or only a little bit? Does this happen through breathing, or skin contact or through the food you consume? And do you ingest this all in one go, or bit by bit? Concentration is not the amount of a substance, but rather how much you take in at the same time. The higher the concentration, the more harmful the substance.
The period of contact. Are you in contact with the substance only as a one-time thing, or does it happen daily in small doses? Substances can collect in your body over time, but also in our food chain. After all, we are all connected.
The shape of the substance. The contact area can be larger or smaller depending on the shape.
Who comes in contact with the toxin? Factors like age, weight, resilience, sensitivity (are you allergic?) and sex can often play a role.
Combinations with other substances. Some combinations can enhance or weaken the toxicity of a substance.
But how do I know if something is toxic or not?
In chemistry, we often refer to material safety data sheets, where the toxicity of the most common substances are listed. In case you don’t have these at home (which would be strange, but admittedly we don’t have them either), you can look at the site of the food and drug administration, or at a great little website called Waar Zit Wat In? Here you can read more about what substances everyday products contain. And of course, you can have a look at the warning symbols on the packaging. You can find these on cleaning products, paint, and types of fuel.
In short, you can’t really create an easy list of what substances are harmful to you and another one for those that aren’t (see the points I have raised above, making this virtually impossible). There is a European norm for the use of toxins, which you can find on toys that have the CE logo, meaning the product is safe.
But do always be careful with how you use a product.
We have already used the example of drinking far too much water. Another example is eating burned food. Burning pens during chemistry class or not ventilating rooms when you’re painting the walls is also not great. You can also have a look at what brands are more environmentally friendly. For example, FAIRF (verf; Dutch for paint), uses a different solvent than regular brands. Of course, this does not mean you can drink it, or that you don’t have to ventilate the room, but both the concentration and the kind of chemicals used is. The website Rank a Brand is a great resource for finding information about what brands are concerned with sustainability. But let’s be clear that something that is environmentally friendly is not by definition better for your personal health. This is not something you can claim. However, it is a fact that the world is trapped in a climate crisis at the moment, so you can at least help with that.
Next time, we’ll be discussing synthetic materials. Do keep following Food Bandits so you too can become a full-blown nerd!