What is natural skincare?

Natural skincare Food Bandits.JPG

“Relax, you will be okay”

In onze live chat hebben we meer verteld over wat “natuurlijke”gezichtsverzorging nu eigenlijk inhoudt, wat begint met eerst een aantal mythes weghalen:

_ Chemische stoffen zijn niet verkeerd, sterker nog het begrip bestaat niet. We blijven dit herhalen maar in de chemie bestaan alleen maar stoffen. Je zou natuurlijke stoffen kunnen bestempelen als stoffen die je terugvindt in de natuur. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat het beter voor je is. Ook de natuur kent stoffen die giftig voor je zijn. Het voordeel van synthetische stoffen kan ook zijn dat ze uitvoerig zijn getest en grotere problemen zoals het inwinnen van rozenolie en vanille -wat nu niet altijd transparant en ethisch gebeurd- kan voorkomen. Juist omdat we al een puinhoop van onze natuur hebben gemaakt kunnen in sommige gevallen synthestische stoffen dé oplossing voor ons zijn.

_ SLS en Parabenen zijn verkeerd. We vertelden al eerder in dit artikel dat SLS volgens de Europese wetgeving biologisch afbreekbaar moet zijn. In het artikel leggen we ook uit wat zijn precies doen. Veel producenten vervangen SLS met palmolie wat zeer milieuonvriendelijk is en ook worden hierbij mensen uitgebuit. Ook parabenen: conserveringsmiddelen kunnen we nodig hebben. Als je zelf crémes maakt dien je heel schoon te werken en kleine hoeveelheden te maken omdat het snel vergaat. Ook dien je uitgebreid te testen wat wel en niet werkt voor je huid. Ik heb bijvoorbeeld verschillende soorten“natuurlijke”deodrant geprobeerd en geloof me dat het resultaat niet mooi was.

_ Je huid neemt 60 % van de stoffen op en plaatst deze in je bloedbaan en kan invloed hebben op je hormonen. Eh nee, gelukkig niet. Dit zou betekenen dat je als je onder de douche staat of in zee zwemt je telkens 60 % zwaarder zou worden. en we eigenlijk Sponge Bob Squarepants zijn. Er is niet genoeg bewijs dat stoffen in crémes etc zo direct worden opgenomen. Ook niet bij producten als soja die ons oestrogeen huishouden zou beïnvloeden is er nog niet genoeg bewijs. Daarnaast heeft soja overigens ook zijn voordelen want het zou zeer gezond zijn voor je hart. Een dermatoloog die hier veel over schrijft is: Anjali Mahto

_ Met het regelmatig insmeren van zonnebrandcréme ben je de hele dag goed beschermt. Dit is helaas niet waar. Met het insmeren ga je met name de UV B straling tegen. Deze straling zorgt ervoor dat je bruin wordt en als je niet oppast dat je verbrandt. Met een goede zonnebrandcreme word je beschermd tegen UV A en B, helaas is het wel zo dat UV A overal doorheen gaat, ook door glas en deze straling is verantwoordelijk voor melanomen. Het is daarom belangrijk om je goed in te smeren, zeker te genieten van de zon maar er niet te lang in te zitten. Het is overigens wel bewezen dat zonlicht huidveroudering kan stimuleren.

Maar waar let je dan wel op?

_ Waar komt mijn product vandaan? Producten die binnen de EU ook daadwerkelijk gemaakt zijn dienen proefdiervrij te zijn. Nu zijn er nog veel grote bedrijven die de testen buiten de EU laten plaats vinden. Ook zijn transport ( lees: vliegkosten) zeer milieubelastend.

_ Is het vegan? Van mij hoeft niet iedereen vegan te eten maar waarom zou een dier moeten lijden voor jouw product terwijl er nu zoveel alternatieven zijn? Daarnaast is de bio industrie één van de meest vervuilende industries ter wereld. Dus met een vegan keuze ben je al heel goed bezig.

_ Hoe is de verpakking? Is er weinig verpakking, of kun je deze bij het oud papier gooien? Is het van glas zodat het gerycecled kan worden? Is het plastic BPA vrij? Lees ook dit artikel over zeep en shampoo en dit artikel over schoonmaak middelen en zie het lijstje onderaan deze post voor de alternatieven.

_ Is het biologisch? Er worden minder of milieuvriendelijkere bestrijdingsmiddelen gebruikt die dus het mileu en de kringloop minder aantasten.

Met deze tips kun je daadwerkelijk natuurlijke verzorging ervaren. Althans het is mijn beleving bij wat natuurlijk inhoudt.

En vergeet niet om producten te blijven testen. Vaak worden huid irritaties veroorzaakt door parfum. Maar het kan zo zijn dat jij wel gevoelig bent voor bepaalde parabenen. Blijf proberen en kijk wat wel en niet werkt.

Hieronder een lijst van merken die rekening houden met bovenstaande punten misschien voldoen ze niet aan alles maar je bent in ieder geval dan goed op weg.
De lijst is nog lang niet compleet dus laat vooral in een reactie hieronder achter welke merken we nog missen!

Ik vul graag deze lijst aan met fijne merken! Laat vooral van je horen.

what is natural skincare - Food Bandits

As most of you will know, on Instagram we have been talking about what “natural” skincare actually means, which starts by debunking some common misconceptions:

  • All chemicals are bad. No, chemicals are not per definition bad. In fact, saying that they are does not really make any logical sense. We keep saying this, but as any person who has studied chemistry at some point in their life will know, everything is made out of chemicals. Even water! You could define “natural substances” as those chemicals which you can find in nature, but that doesn’t always mean it’s good for you. There are also natural substances that are poisonous to us, for example. Moreover, one positive thing about synthetic substances is that they have been thoroughly tested and are therefore not harmful to you. Also, some “natural” products like rose oil or vanilla are not always ethically obtained, either in relation to the workers or the environment or even both. Exactly because we have made such a mess of the world and our environment, synthetically manufactured substances can actually be the solution we have been looking for.

  • SLS (sodium lauryl sulphate) and parabens are bad. We have talked about this before where we explained that SLS is required by the European Union to be biodegradable. In this article, we also explain what SLS does exactly. In many products the SLS has been replaced by palm oil, the production of which is in fact incredibly harmful to the environment and exploits workers. So too is the case with parabens. Sometimes preservatives are simply necessary. When you’re making your own skin products, you have to work in a very hygienic environment, and you can only make small amounts of it at the time, because it goes off so quickly. The preservatives help with this. You also have to thoroughly test what is and isn’t good for your skin when you use “natural” products. For example, I have tried many “natural” deodorants, and believe when I tell you the results were not always exactly pretty.


  • Your skin absorbs 60% of chemicals and transports them into your bloodstream, which can affect your hormones. Erm, no. Thankfully not. This would mean that each time you take a shower or would go swimming, we would get 60% heavier. And would also basically be SpongeBob SquarePants. There isn’t enough scientific evidence to suggest chemicals are absorbed that directly into your body. Not even in the case of products that contain soya, which would allegedly affect your oestrogen levels. And besides, soya also has a lot of benefits: it is great for your heart. If you want to read more about this, there is a dermatologist who writes about this subject a lot: Anjali Mahto.


  • If you apply sunscreen regularly, you are well protected throughout the day. This is also not true I’m afraid. When you apply sunscreen to your face and body, you mainly protect yourself against UV B radiation. This type of radiation darkens your skin, and if you aren’t careful, you’ll end up getting sunburned. When you use a good quality sunscreen, you are protected against UV A and B, but UVA is also able to pass through nearly anything, including glass! This type of radiation is responsible for melanoma. It is therefore very important to apply sunscreen regularly and enjoy the sun, but also to not stay in the sun for long periods of time. Also, it has been scientifically proven that sunlight can stimulate skin aging.

So, what do you pay attention to when buying “natural” skincare products?


  • Where is the product made? Animal testing is not allowed in the EU, so products made in the EU need to adhere to those laws. There are still big companies that try to move around this, by testing their products abroad in countries outside of the EU. Also, transport (read flight costs) are also very taxing on the environment.


  • Is this product vegan? Not everyone needs to adhere to a vegan diet, if you ask me, but why should an innocent animal need to suffer for your skin products, if there are so many alternatives? Moreover, factory farming is one of the largest polluting businesses in the world right now. So, with a vegan option, you’re already on the right path.


  • What kind of packaging is used? How much is used? Can you throw this out with the paper waste? Is it glass and recyclable? And if it is plastic, is it BPA free? If you’re interested, also make sure to read this article about soap and shampoo, as well as this article about cleaning products, and finally the list at the end of this post for some alternatives.


  • Is it organic? If so, less environmentally harmful pesticides will have been used, which do great harm to our environment.


As long as you keep these things in mind, you can actually look after your skin using natural products. Although… this does depend on how you define “natural”, of course.


Oh, and don’t forget to keep testing the products you use. Often, skin irritations are caused by parfum, but you can also be sensitive to certain parabens. Keep experimenting with different cremes and see what works for you.

Below you can find a list of brands that pay attention to the issues noted above. The list is still incomplete, so please let us know what brands we have forgotten by commenting below!


Please let us know below if we have forgotten any brands. I would love to add your recommendations to the list.