Almond and orange cake

Al enige tijd delen wij onze uitstapjes via Instagrambloggers onze tripjes gaan helaas niet verder dan Nederland vanwege mijn gezondheid maar dankzij deze blog kan ik meegenieten wat andere reizigers zoal meemaken. Onder hen ook Bibi die haar hart verloor aan Zweden en daar inmiddels ook woont. Als er één land is wat ik echt heel graag zou willen bezoeken dan is het Zweden. Het lijkt mij een prachtig land vol natuurschoon, waar je nog échte stilte kunt vinden en waarom ziet de fika er daar altijd zo goed uit? Ik zou het graag zelf willen onderzoeken.

Niet alleen Bibi kwam en bleef in Zweden maar ook de Nederlandse Stephanie Verstift. Zij werkt en woont op het prachtige eco retreat Mundekulla. Een retreat in het teken van duurzaamheid, mindfullness en muziek. Iets wat allemaal terugkomt in haar eerste kookboek ‘Mundekullas Gröne Kök’ of de Nederlandse titel van het boek: ‘De dankbare keuken.’ Een vegetarisch kookboek vol met prachtige foto’s en heerlijke recepten met soms een Indische twist dankzij de familie van Stephanie.

Wij maakten de sinasasappel amandeltaart en werden op slag verliefd. Dit is een taart die je telkens opnieuw wilt maken voor familie en vrienden. Laat het feit dat je de sinasappels een uur moet koken niet tegenhouden. Het ruikt heerlijk en het maakt de taart heel zacht en rijk van smaak.

Wij maakten niet de extra toppings en eerlijk gezegd denk ik dat deze taart het ook niet nodig heeft. Wij maakten ook de vegan versie met rijstmeel die heel goed werkte . Maar in plaats van rijstmeel kun je ook 5 eieren gebruiken. Handig voor als je misschien zelf kippen hebt ( een andere droom van mij).

Voor 12 porties, zoals ik al zei deze taart is erg rijk, glutenvrij en vegan

Ingrediënten:

  • 2 sinasappels

  • 100 g rijstmeel

  • 250 g amandelmeel

  • 200 g ruwe rietsuiker

  • 0.5 tl zout

  • 0.5 el bakpoeder

  • 2 el kokosolie

  • handje sesamzaad

  • handje amandelschaafsel

  • springvorm, doorsnede 23 cm

Kook de hele sinasappels in water op een laag vuur. Laat een uur pruttelen. Haal de sinasappels eruit en laat ze even afkoelen. Snijd ze dan in grove stukken en pureer met de staafmixer of in de keukenmachine. Je hoeft alleen de pitten te verwijderen, de schil laat je zitten.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier. Bestrijk dan het bakpapier- zowel de bodem als zijkant- met de kokosolie en strooi de sesamzaad erop.

Voor het beslag meng je de sinasappel met rijstmeel, amandelmeel, suiker, zout en bakpoeder. Roer goed door elkaar totdat het een dik beslag vormt. Giet het beslag in de bakvorm en strooi daar de amandelschaafsel bovenop. Bak de taart in 50-60 minuten gaar of totdat je er een satéprikker in kunt steken die er weer schoon uitkomt. Laat de taart volledig afkoelen. Bestrooi eventueel met nog wat poedersuiker en geniet.

This delicious almond orange cake is inspired by the cookbook of Mundekulla. An eco retreat and course center in Sweden. It released it’s very own cookbook, available in Dutch, Swedish and English. With more than 70 vegetarian recipes inspired by their own garden, farmers around the area and the people that work there. I love the photography of the book and I love this cake even more.

Don’t let the boiling of the oranges ( yes for an hour) stop you. This cake is simple to make but a pure treat and great to share with family and friends. I am planning to make it again for Easter Sunday.


Ingredients:

  • 2 oranges

  • 100 g rice flour

  • 250 g almond flour

  • 200 g cane sugar

  • 0.5 tsp salt

  • 0.5 tbs baking powder

  • 2 tbs coconut oil

  • handful of sesame seed

  • handful of almond slivers

  • baking tin, 23 cm

Let the 2 oranges boil ( or soft simmer) for an hour in some water. Leave them to cool and then puree them in a blender. You don’t have to remove the peel, you can just puree them whole.

Preheat the oven at 180 degrees. Line a baking tin with a sheet of baking parchment, both the bottom and sides. Spread the coconut oil evenly over the bottom and sides of the tin. Sprinkle the sesame seeds over the whole baking tin.

Mix in a bowl the oranges with the almond and rice flour. Then add the sugar, salt and baking powder. Mix until well combined. Pour the batter in the prepared baking tin. Sprinkle the almond slivers in top. Bake the cake for 50-60 minutes or until a skewer comes out dry. Leave the cake completely to cool. And enjoy.