Flax seed crackers

We maakten al eerder de sinasappel amandeltaart van het Mundekulla kookboek maar we moesten ook zeker deze lijnzaadcrackers proberen. Het is een ideale snack om op zondagmiddag te maken zodat je voor de hele week een lekker tussendoortje hebt.

Je kunt aan deze crackers ook nog zelf wat kruiden toevoegen en zo helemaal op jouw eigen smaak brengen. De jam kregen we cadeau van onze buurvrouw uit Hoorn. Haar Amsterdamse humor missen we hier in Friesland nog regelmatig en het is altijd fijn als we nog even snel langs wippen voor een bakkie.

Vegan en glutenvrij

Ingrediënten:

  • 200 g pompoenpitten

  • 200 g zonnebloempitten

  • 100 g sesamzaad

  • 100 g lijnzaad

  • 100 g rijstmeel

  • 3 el olijfolie

  • 1 tl zout

  • 200 ml water

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Meng alle pitten en zaden door elkaar en voeg dan de zout en rijstmeel toe. Voeg dan de olijfolie toe en giet daarna langzaam 200 ml water in de mix. Het kan zijn dat je iets meer of iets minder water nodig hebt. Het moet een dikke consistentie hebben die je kunt uit spreiden over de hele bakplaat. Maar het mag niet heel vochtig zijn. Als je het kunt uitspreiden tot een dikte van ongeveer 3 mm dan zit je goed.
Bak deze cracker voor 30 minuten in de oven of totdat de bovenkant droog en goudbruin is. Controleer ook of de onderkant goed droog is.. Laat de cracker afkoelen en dan komt het leukste gedeelte: sla er heel hard op en plaats de gebroken crackers in een luchtdicht afgesloten trommel. Geniet

We already made the almond orange cake from the Mundekella cookbook. But we had to try these flax seed crackers as well. They are ideal to make on a Sunday afternoon so you can have a healthy snack during the week.

You can always add some herbs to create your very own version of these crackers.

Gluten free and vegan

Ingredients:

  • 200 g pumkin seeds

  • 200 g sunflower seeds

  • 100 g sesame seeds

  • 100 g flax seeds

  • 100 g rice flour

  • 3 tbs olive oil

  • 1 tsp salt

  • 200 ml water

Preheat the oven at 160 degrees and place a sheet of baking parchment on a baking tray. Mix all the seeds together with the salt and flour. Then add the olive oil, and then pour in slowly the water. You might need a bit more or a bit less water. The mix should be well combined but not to wet and it should be easily spread out over the baking parchment.

Bake the cracker in the middle of the oven for 30 minutes or until the top is dry and golden brown. Make sure the bottom of the cracker is fully dried as well. Leave the cracker to cool and then comes the fun part where you can smack the cracker into pieces. Store them in an airtight container.