Duurzaam tuinieren

sustainable gardening Food Bandits

Meer groen helpt de natuur. Als we echt duurzame verandering willen laten plaatsvinden dan moeten we natuurlijk de meest vervuilende industrie op grote schaal aanpakken en uiteindelijk heeft wat komkommerkruid zaaien dan weinig zin maar wie het kleine niet eert en ook buiten de stembus wat wil doen kan duurzamer tuinieren in zijn tuin of balkon.

Hieronder een aantal tips op een rij:

  • Meer groen. Zorg dat er niet overal tegels zijn. Toen ik nog niet bezig was met leren van tuinieren mocht er van mij overal beton worden gestort want ik snapte er toch niks van. Maar ook al heb je geen groene vingers; een groene, overwoekerde tuin heeft meer zin dan overal tegels. Naast het feit dat regenwater beter weg kan spoelen zorg je ook voor meer verkoeling in de tuin.

  • Mocht je nu alleen een balkon hebben plaats dan grote potten waar je bijvoorbeeld wildbloemen inzaait. Als je ook regenwater kunt opvangen en een wormenhotel begint dan ben je al heel groen en duurzaam bezig.

  • Verdiep je in de planten en grond voordat je naar het tuincentrum gaat. Ik heb heel lang alleen een voortuin gehad en het was opzienbarend hoeveel euro ik alsnog elk jaar bij het tuincentrum besteedde. Simpelweg omdat ik niet even de tijd nam om te kijken naar de grondsoort, stand van de zon en hoe de plant nu echt verzorgd diende te worden. Als je elk jaar zoveel nieuwe planten koopt worden er ook veel grondstoffen en met name plastic verbruikt om deze planten te laten groeien. Zodra je echt iets meer weet van de plant en bijvoorbeeld een planning maakt in je agenda wanneer een struik bijvoorbeeld gesnoeid dient te worden kun je jaren plezier hebben van de planten die je hebt gekocht. Daarnaast worden er dan minder grondstoffen verbruikt en scheelt het voor de portomonnee. In deze blogpost vertel ik de eerste stappen tot het beginnen van een goede tuin. En elke maand vind je op de site van Monty Don wat je in de tuin kunt doen.

  • Vang regenwater op. Gemiddeld sproeit een Nederlander 1100 liter water per jaar over zijn tuin. Dit is absurd veel en elke zomer krijgen waterleidingbedrijven het moeilijker. Dit komt ook omdat steeds meer huishoudens waterputten hebben geslagen om grondwater te gebruiken om zo kosten te besparen. Dit is uiteraard geen oplossing voor het watertekort. Naast het feit dat de oplossing ligt bij de boeren en bij de industrie kun je zelf een regenton plaatsen. En mocht je een kleine tuin of balkon hebben dan is deze raindrop regenton misschien een oplossing. Wij hebben zelf een waterput. Toen we hier net kwamen wonen was ik daar niet blij mee maar nu we een pomp hebben en maar twee keer hoefden te sproeien met drinkwater dit jaar zijn we heel blij met onze put en willen we zelfs een extra regenton.

  • Daarnaast hoeven planten vaak maar 1 x per week water. Juist om de planten diepe en gezonde wortels te laten ontwikkelen moeten de wortels uitgedaagd worden om dieper de grond in te gaan, op zoek naar water. Daarnaast de bodem 1 x per jaar van goede compost te voorzien helpt met het vasthouden van water in de grond.

En wat is jouw gouden tip om meer duurzaam te tuinieren?