Cake fails explained

cake fails explained Food Bandits

“Begin, even if you have no idea it will work”

Ook wij hebben wel eens taarten en cakes uit de oven die compleet zijn mislukt. Zeker nu we een oven hebben die eigen onderdelen van de oven laat smelten en de andere helft van de cake verbrandt. Het is echt een oven waar we niet wijs uit kunnen komen behalve dat het razend snel zoete aardappels roostert wat we gelukkig heel erg lekker vinden.

Maar mocht je wel een oven hebben die het goed doet zie dan de lijst hieronder met de meest voorkomende “mislukkelingen” op een rij en ach zo lang de cake of taart lekker smaakt is het ook weer geen ramp. Maak je op voor kraters, instorters, klef gedoe, een vies korstje, rare kleuren of de klassieker: ‘Ik krijg de cake er niet uit en wil niet met een vork uit de bakvorm moeten eten.’

Er zit een krater op mijn cake:

Dit vind ik persoonlijk niet zo heel erg maar het kan betekenen dat je teveel bakpoeder hebt gebruikt en dit kan wel een bittere bijsmaak geven. Daarnaast is het niet handig als je meerdere cakes wilt stapelen of nog wilt afwerken met glazuur. Maar je kunt de cake natuurlijk ook altijd bijsnijden.
Een andere oorzaak kan zijn dat de oventemperatuur te hoog was. Bij mijn oven zegt dat niks maar bij “normale” ovens zeker wel. En vergeet ook niet om het beslag goed te mengen. Alle ingrediënten hebben hun functie wat betreft rijzen, lucht, smaak en structuur van de cake

Mijn cake is ingestort:

Hierbij kunnen ingrediënten een rol spelen. Het is belangrijk dat zodra je het beslag hebt gemaakt je de cake ook in de oven zet. Uitzondering kan zijn als je werkt met gist wat oet rijzen en ook met havermout want dat heeft soms tijd nodig om het vocht op te nemen. Daarnaast vergeten veel mensen het verschil tussen bakpoeder en baking soda. Bij baking soda voeg je nog een zuur, bijvoorbeeld in de vorm van citroensap of appelazijn, toe en bij bakpoeder hoeft dit niet. Maar dit middel kan uitgewerkt raken en dient wel zo snel mogelijk de oven in te gaan. Daarnaast is het ook belangrijk bij rijsmiddelen zoals gist en bakpoeder op de datum te letten.

Ook kan het opnieuw betekenen dat je oven te heet was of als je alleen luchtbubbels op je cake hebt en de verdere cake is ingestort, dan betekent het dat je oven te koud was. Ook is het niet altijd een goed idee om je oven vaak te openen tijdens het bakken.

Mijn cake is klef en niet luchtig:

Het kan zijn dat je de cake tekort in de oven hebt gedaan. Vooral bij chocoladecake is het soms lastig te zien of een cake echt gaar is.Toch is de klassieke saté-prikker test een goede manier om te bepalen of je cake gaar is. Steek de prikker in het midden van de cake en zie of hij er schoon uitkomt. Dan kun je de cake direct uit de oven halen. Ook dienen bepaalde cakes volledig af te koelen voordat je ze stort op een rek.

Maar het kan ook betekenen dat je rijsmiddelen niet goed werken. Wist je dat eieren ook een belangrijke rol spelen bij het laten rijzen van een cake? En let dus ook goed op bij ei vervangers dat je ook een ingrediënt aan het beslag toevoegt wat de cake laat rijzen. Dit geldt ook voor de vegan vervangers van karnmelk. Meer hierover weten? Koop ons vegan e-boek. Hierin leer je alles over het vegan bakken en het juist vervangen van producten van dierlijke oorsprong.

Tenslotte net zoals de tips hierboven zijn bakpoeder, baking soda, gist van belang. Klopt de datum nog en heb je deze ingrediënten op de juiste manier gebruikt?

De cake heeft een krokante korst:

Hier kunnen drie redenen voor zijn: je hebt teveel vet gebruikt waardoor je de cake als het ware hebt gefrituurd. Of je hebt teveel suiker gebruikt waardoor je er meer een soort crème brulee van hebt gemaakt of de cake heeft te lang in de oven gestaan. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de bakvorm goed bekleed met bakpapier en de cake niet te hoog in de oven zet. Bij een gemiddelde cake is het midden van de oven een prima plek om je cake goed gaar te laten worden.

Mijn cake heeft een andere kleur dan op het plaatje:

Natuurlijk zijn veel foto’s nabewerkt en hebben wij ook wel eens wat extra poedersuiker bovenop een cake gedaan om een krater te bedekken. We passen het recept daarna wel aan maar alsnog is de cake niet altijd hetzelfde als het voorbeeld. Bij The great British bake off zie je ook bij de technische ronde dat iedereen met iets anders komt terwijl ze allemaal hetzelfde recept hebben ontvangen.

Daarnaast spelen ovens een belangrijke rol. Elke oven is anders en ook het weer is van invloed. De ingrediënten kleuren het gerecht. Welke voeding hebben kippen gehad die weer een bepaalde kleur aan de dooier geven. Suiker geeft een totaal ander effect. Bruine suiker kleurt duidelijk anders dan bijvoorbeeld kristalsuiker. En waar bak je de cake in de oven? Meer bovenin de oven of juist in het midden?

Ik krijg mijn cake niet uit de vorm:

Dit is altijd ontzettend kak en zonde. Naast dat je echt even de moeite moet nemen om je bakvorm licht in te vetten en vervolgens te bekleden met bakpapier (geloof me het is de moeite waard) moet je cake ook goed gaar zijn. Vaak komt de cake een beetje los van de randen en veert het licht terug als je erop drukt. Als algemene richtlijn kun je een cake 15 minuten buiten de oven laten afkoelen in zijn vorm om vervolgens te storten op een cake rek. Maar volg de aanwijzingen goed die staan vermeldt in het boek of op de blog waarvan je het recept hebt gevolgd. En voor nu: pak een vork en dan eet je maar direct uit de vorm, want weggooien is zonde.

cake fails explained Food Bandits

Like everyone else, we too have had those moments when you take a completely ruined cake out of the oven. Especially now that we have an oven that melts parts of itself and burns half of every cake. It’s a constant struggle and no matter what we try, we can’t seem to figure it out. The only thing we do know is that roasting sweet potatoes is quick and easy, which we do love.

But in case you do have an oven that works the way it’s supposed to, here is a list of common mistakes when it comes to baking. Of course, as long as the cake tastes good, it does not really matter what it looks like. But below you can find our tips for how best to deal with collapsed or soggy cakes, caters, brittle crusts, strange colours, and the ultimate classic: “my cake won’t come out of the tin and I don’t want to eat it straight from the tin with a fork.”

There’s a crater at the top of my cake:

Personally, I don’t mind this one too much. But when this happens, it could mean that you’ve used too much baking powder, which can affect the taste. And, of course, a crater is not very helpfully when you want to stack multiple cakes to create layers or when you want to glaze it. You can always cut a bit off the top to even out the surface.

Another possibility is that the oven temperature was too high. This doesn’t tell us much in the case of our own oven, but with regular ovens you can take this into account the next time. Also, don’t forget to mix your ingredients well. Every ingredient has its function: it can aid the rising process, make your cake more airy, or affect the taste or texture. Mixing your ingredients well is key.

My cake has collapsed:

In this case, the ingredients may have something to do with it. It’s important that you put the cake into the oven as quick as possible once you’ve mixed all of your ingredients. The only exception to this rule is when you’re working with yeast, or when you’re using oatmeal, which needs some time to absorb all the moisture.

People also often forget there is a difference between baking powder and baking soda. When you’re using baking soda, you have to add something sour to activate the baking soda, such as lemon juice or apple vinegar. When you use baking powder, this is not necessary. But this can stop working after a while, so it’s important to put the batter into the oven as quickly as possible. In addition, it’s important to check the “best before” date on the packaging when you’re using yeast or baking powder.

Finally, if your cake has collapsed it can also mean that your oven temperature was too high. If you see air bubbles, that means the temperature was too low. It also doesn’t help if you keep opening the oven door while the cake is baking.

My cake is soggy and not airy enough:

This can mean that your cake needed a little longer in the oven. Especially when it comes to chocolate cake, it can be difficult to check if your cake is really done on the inside. The classic trick of using a wooden skewer is a great way to check this. For this, you simply stick a thin wooden skewer into the centre of the cake. If it comes out clean, your cake is fully done and you can take it out of the oven. Some cakes also need time to cool before you can remove them from the tin.

On the other hand, it can also mean that the rising agents you’re using didn’t work. Did you know that eggs also help your cake to rise? When you’re using an egg replacement, it’s important that you add another ingredient to make sure your cake rises enough. The same goes for vegan replacements for buttermilk.

Finally, as with the previous issues, baking powder, baking soda and yeast are crucial. Check the date, and make sure you’re using them correctly.

My cake has a brittle crust:

There are three reasons why this may be the case: a) you’ve used too much fat, which has led to you basically “frying” your cake; b) you’ve used too much sugar, which has transformed your cake more into a kind of crème brûlée; or c) the cake was in the oven for too long. In addition, it’s also important that you line your baking tin well enough with baking paper and that you do not place your cake too high in the oven. For an average cake, place it in the middle of the oven. This is the perfect place for it to bake properly.

My cake has a different colour than it does on the picture:

Be aware that many pictures have been edited. We, too, have occasionally added some extra baking powder on the top of the cake to cover up a crater. We adjust the recipe afterwards, of course, but your cake won’t look exactly the same as it does in the picture. When you watch The Great British Bake-Off, you will also see that each contestant ends up with something slightly different during the technical challenges, even though they have all been given the same recipe.

On top of that, the oven you’re using also plays an important role. Every oven is different. Even the weather can affect what your cake ends up looking like. The ingredients affect the colour of the cake too. And the kind of food the chickens were given to eat can affect the colour of the egg yolk. Sugar too can have a completely different effect. Brown sugar clearly looks different from granulated sugar. And where in the oven did you place your cake? In the middle of the oven or at the top?

My cake won’t come out of the tin:

This is always annoying and a pity when it happens. You really do have to take some time to properly grease the cake tin and to line it with some baking paper (believe me, it’s worth the effort). But your cake also needs to be baked properly. Usually, it will come off from the sides of the cake tin and is springy when you gently press down on it with your finger.

As a general rule, you can leave the cake to cool for about 15 minutes before you try to remove it from the tin. But do pay attention to the instructions in the cook book or the blog post where you got the recipe from. And in case that doesn’t work, just grab a fork and eat it straight from the tin. It’s a waste to throw it out.